Νέα άνοδος στο Χ.Α., ξεπέρασε τις 850 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Νέα άνοδος στο Χ.Α., ξεπέρασε τις 850 μονάδες ο Γενικός Δείκτης

Θετικό κλίμα εντός και εκτός Ελλάδας, υψηλά κέρδη για τράπεζες, άλμα της ΔΕΗ

2' 11" χρόνος ανάγνωσης

Συνεχίστηκε το σερί ανόδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στα υψηλά ημέρας, καταφέρνοντας να «σπάσει» το φράγμα των 850 μονάδων για πρώτη φορά από τα τέλη Αυγούστου, λαμβάνοντας ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές, το ράλι της ΔΕΗ, καθώς και το γενικότερα βελτιωμένο κλίμα στις διεθνείς αγορές. Η «στροφή» της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου στο δημοσιονομικό πεδίο και η πτώση στις τιμές του φυσικού αερίου έχουν «ανεβάσει» την επενδυτική διάθεση, παρά τις συνεχιζόμενες ανησυχίες σχετικά με την επιθετική στάση της νομισματικής πολιτικής διεθνώς και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οπως παρατηρεί η Depolas Investment Services, ο Γενικός Δείκτης έχει ήδη «μαζέψει» πάνω από το 50% των απωλειών από την προηγούμενη κορυφή του. Ωστόσο, πιθανή ανοδική συνέχεια διεθνώς δεν θα αφήσει την ελληνική αγορά αμέτοχη, όπως εκτιμά η χρηματιστηριακή. Οι 860 μονάδες είναι το πρώτο επίπεδο προσέγγισης για τον Γενικό Δείκτη, όπως επισημαίνει, ενώ σε ένα υποστηρικτικό περιβάλλον εκτιμά ότι θα μπορούσε να κινηθεί και πάνω από τις 900 μονάδες.

Στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1% στις 851,04 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 66,91 εκατ. ευρώ. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,11% στις 2.063,69 μονάδες, ενώ στο +0,86% και στις 1.287,90 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισε η ΔΕΗ με άλμα της τάξης του 3,46%, ενώ οι Σαράντης και Motor Oil ακολούθησαν με κέρδη άνω του 2%. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 1% σημείωσαν ΑΔΜΗΕ και Coca-Cola και με περιορισμένη πτώση έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και ΟΤΕ.

Η δυναμική αποδίδεται περισσότερο στην εξάντληση των πωλητών στην παρούσα φάση.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 2,62% στις 581,07 μονάδες, με την Πειραιώς να σημειώνει κέρδη 4,52%, τη Eurobank να κλείνει στο +3,01%, την Alpha Bank στο +2,49% και την Εθνική Τράπεζα στο +1,46%.

Οι αγορές νίκησαν κατά κράτος και η κλεψύδρα του χρόνου μετράει ανάποδα για την πρωθυπουργία της Λιζ Τρας, που πίστεψε ότι η θατσερικής έμπνευσης οικονομική πολιτική με γενναιόδωρες φορολογικές ελαφρύνσεις συνιστά την ενδεδειγμένη συνταγή για την ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας, που βιώνει τις αρνητικές συνέπειες του Brexit, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας της Κύκλος Χρηματιστηριακή.

Ως αποτέλεσμα, όπως προσθέτει, ένας «μαύρος κύκνος» απομακρύνθηκε από το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον της ευρωπαϊκής οικονομίας λόγω των παρενεργειών της ουκρανικής κρίσης, επιτρέποντας στις υπερπουλημένες ευρωπαϊκές αγορές μια ανοδική αντίδραση στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Ετσι, το ελληνικό χρηματιστήριο ολοκλήρωσε πιθανότατα τη διαδικασία συσσώρευσης λίγο πάνω από τις 800 μονάδες, επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα, με τις συναλλαγές να έχουν ελαχιστοποιηθεί. Ωστόσο, από την προηγούμενη Παρασκευή συγχρονίζεται με τις κινήσεις των ευρωπαϊκών αγορών, με τον Γενικό Δείκτη να προσπερνάει τα όρια αντίστασης και να αναμετράται με τη ζώνη των 850 μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT