Πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Διακόπηκε η τετραήμερη ανοδική πορεία των μετοχών των ευρωπαϊκών ομίλων

1' 43" χρόνος ανάγνωσης

O καλπάζων πληθωρισμός τρομοκρατεί τους παράγοντες των αγορών, οι οποίοι προέβησαν σε πωλήσεις τίτλων χθες, διακόπτοντας την τετραήμερη ανοδική πορεία των μετοχών των ευρωπαϊκών ομίλων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε και έκλεισε με -0,53%, διότι οι συναλλασσόμενοι προβληματίζονται με την προοπτική περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, καθώς και με μια σειρά ανάμεικτων εταιρικών κερδών. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με -0,17%, με -0,19% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -0,43% ο CAC 40 στο Παρίσι, με -0,22% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με -0,36% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. Αξίζει να σημειωθεί πως το ράλι των τεσσάρων ημερών για τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 κυρίως πυροδοτήθηκε από τις ελπίδες ότι τα εταιρικά κέρδη θα είναι καλύτερα από το αναμενόμενο και ότι η μεταστροφή της οικονομικής πολιτικής της Βρετανίας θα έχει θετικά αποτελέσματα.

Πάντως, τα τελευταία στοιχεία του Σεπτεμβρίου από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε και πάλι στο 10,1%, ένα ρεκόρ των τελευταίων σαράντα ετών όπως και τον Ιούλιο. Οι εξελίξεις αυτές αυξάνουν δραστικά τις πιέσεις προς την Τράπεζα της Αγγλίας να ενισχύσει τις προσπάθειές της για αύξηση των επιτοκίων, ώστε να αναχαιτίσει την ανοδική πορεία των τιμών. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή του ιδίου μήνα στην Ευρωζώνη αναθεωρήθηκε οριακά προς τα κάτω, από το 10% στο 9,9%, αλλά εξακολουθεί να διατηρείται σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα. Τα δεδομένα αυτά επαληθεύουν τις προσδοκίες των παραγόντων της αγοράς πως επίκεινται και άλλες αυξήσεις στο κόστος δανεισμού από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πριν από την εκπνοή του 2022. Περισσότεροι από τους μισούς κλάδους στον δείκτη STOXX 600 είχαν υποχωρήσει χθες, ενώ τις σοβαρότερες ζημίες εμφάνισαν το λιανεμπόριο και τα ακίνητα. Ωστόσο, ο κλάδος υψηλής τεχνολογίας ενισχύθηκε χθες από τα δυναμικά αποτελέσματα της ολλανδικής ASML Holding. Η τιμή της μετοχής της ανήλθε 8,2%, διότι ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις πάνω από τις προβλέψεις για το γ΄ τρίμηνο, προσθέτοντας ότι δεν αναμένει σοβαρό αντίκτυπο από τις κυρώσεις των ΗΠΑ στην Κίνα. Το ευρώ υποχώρησε 1% έναντι του δολαρίου στο 0,9763 δολάριο. Το αργό Νέας Υόρκης ενισχύθηκε 2,3%, στα 84,75 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT