Χρηματιστήριο: Μικρές απώλειες 0,34% με χαμηλό τζίρο στα 51,04 εκατ.

Χρηματιστήριο: Μικρές απώλειες 0,34% με χαμηλό τζίρο στα 51,04 εκατ.

Δεν μπόρεσε να κρατήσει τις 850 μονάδες, πτώση και του τραπεζικού δείκτη

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Τέλος στο σερί τριών ανοδικών συνεδριάσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών έβαλαν οι πωλητές, οδηγώντας τον Γενικό Δείκτη και πάλι κάτω από τις 850 μονάδες λόγω και της επιφυλακτικότητας που κυριάρχησε γενικότερα στις ευρωπαϊκές αγορές.

Οπως πάντως σημειώνουν εγχώριοι αναλυτές, το Χ.Α. κινείται κοντά στα πρώτα δύσκολα επίπεδα τιμών, στις 855-860 μονάδες, αλλά οι αποτιμήσεις πολλών δεικτοβαρών εισηγμένων παραμένουν ελκυστικές και έτσι δεν μπορεί να αποκλειστεί περαιτέρω άνοδος, αν το επιτρέψουν οι διεθνείς συνθήκες.

Η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων θεωρείται γενικότερα ότι μπορεί να αποτελέσει έναν ισχυρό καταλύτη για την ανοδική πορεία του Χ.Α., κάτι που προς το παρόν δεν φαίνεται να συμβαίνει. Η αγορά συνέχισε χθες να δέχεται πιέσεις, με την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου να κινείται πάνω από το 5%, ακολουθώντας την ανοδική πορεία που σημείωσαν οι αποδόσεις όλων των ευρωπαϊκών ομολόγων, έπειτα από την ανακοίνωση της Τράπεζας της Αγγλίας ότι θα ξεκινήσει τη μείωση του ισολογισμού της (QT) από την 1η Νοεμβρίου. Σημαντικός παράγοντας βέβαια στη διατήρηση των πιέσεων είναι και η προσεχής συνεδρίαση της ΕΚΤ, όπου αναμένεται να προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μ.β., ενώ οι εκτιμήσεις αυξάνονται ότι θα στραφεί και αυτή στο QT, ίσως και από τα τέλη του 2022.

Επιστρέφοντας στο Χ.Α. και στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,34% στις 848,17 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,04 εκατ. ευρώ. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,54% στις 2.052,45 μονάδες, ενώ στο +0,15% και στις 1.289,781 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες, άνω του 2%, σημείωσαν ΟΠΑΠ και Σαράντης, ενώ με πτώση άνω του 1% ακολούθησαν οι Lamda Development, Quest και Aegean. Ανοδικά ξεχώρισαν η Ελλάκτωρ στο +6,42% και ο ΟΛΠ στο +5,15%, ενώ κέρδη άνω του 2% σημείωσε η ΔΕΗ.

Ανοδικά ξεχώρισαν η Ελλάκτωρ στο +6,42% και ο ΟΛΠ στο +5,15%, ενώ κέρδη άνω του 2% σημείωσε η ΔΕΗ.

Ο τραπεζικός δείκτης υποαπέδωσε με απώλειες 0,92% στις 575,73 μονάδες, με την Εθνική Τράπεζα να ενισχύεται κατά 0,17%, ενώ απώλειες 2,28% σημείωσε η Alpha Bank και στο -0,75% έκλεισαν Πειραιώς και Eurobank.

Κόκκινο έχει χτυπήσει η μεταβλητότητα τις τελευταίες ημέρες, με την όποια πρόβλεψη της κατεύθυνσης της αγοράς να καθίσταται αδύνατη, σχολιάζει ο Νικόλας Πετράκης, τεχνικός αναλυτής της Whitetip Investments. Η ανακοίνωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη δεν άλλαξε τα δεδομένα, με την αύξηση 9,9% τον μήνα Σεπτέμβριο να μην ξεπερνάει τις εκτιμήσεις των αναλυτών για αύξηση 10%.

Οι αμερικανικές αγορές συνεχίζουν να επιβάλλουν την τάση παγκοσμίως, με την ιστορική επαναφορά της περασμένης εβδομάδας να διατηρεί ένα ανοδικό μομέντουμ στις αγορές. Ελλείψει μακροοικονομικών νέων στις ΗΠΑ, τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον έως την ερχόμενη Πέμπτη, οπότε θα ανακοινωθεί το ΑΕΠ τρίτου τριμήνου, επισημαίνει ο αναλυτής.

Τεχνικά, η υπέρβαση των 825 μονάδων έδωσε σήμα αγοράς στον Γενικό Δείκτη, πλησιάζοντας την αντίσταση των 855 μονάδων, ενώ η κύρια αντίσταση της αγοράς βρίσκεται στη ζώνη των 870-875 μονάδων. Η γρήγορη ανοδική κίνηση έχει φέρει την αγορά σε βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένες ζώνες, με τις 840 μονάδες να διαμορφώνουν την πρώτη στήριξη μέχρι την τασική στήριξη των 825 μονάδων.

Τέλος, κατά τον αναλυτή, η αξιολόγηση της S&P για την Ελλάδα την Παρασκευή δεν θα αποτελέσει καταλύτη για το Χ.Α., καθώς, όπως εκτιμά, αν και οι προϋποθέσεις αναβάθμισης καλύπτονται βάσει των κριτηρίων που έχει θέσει, το οικονομικό περιβάλλον καθιστά ιδιαίτερα αμφίβολη μια τέτοια ενέργεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT