Intrakat: Στοχεύει σε ανάληψη νέων έργων στην Κύπρο

Intrakat: Στοχεύει σε ανάληψη νέων έργων στην Κύπρο

Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για να αντιμετωπιστούν οι μεγάλες ανατιμήσεις στα υλικά ζητάει η κατασκευαστική εταιρεία

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Την ανάγκη να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των σημαντικών και απρόβλεπτων αυξήσεων στο κόστος υλικών των έργων υποδομής, που εν τέλει επιβαρύνουν τις ίδιες τις εταιρείες, επισήμανε ο Αλέξανδρος Εξάρχου, αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Intrakat. Ο κ. Εξάρχου συμμετείχε στο 18ο ετήσιο συνέδριο του Economist, το οποίο πραγματοποιήθηκε εντός της εβδομάδας στη Λευκωσία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα τεράστια πρόσθετα κόστη που έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας, του ρωσοουκρανικού πολέμου και της εκτόξευσης του πληθωρισμού, οδηγούν σε προβλήματα βιωσιμότητας το σύνολο του κατασκευαστικού κλάδου. «Είναι απολύτως αναγκαίο να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα, γιατί θα καταστεί πολύ σοβαρό για τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης, καθώς ο κατασκευαστικός τομέας έχει σημαντικό αντίκτυπο στο ΑΕΠ: αν οι εργολάβοι αποτυγχάνουν, δημιουργείται πρόβλημα στην οικονομία κάθε χώρας», επισήμανε ο κ. Εξάρχου. Για τον λόγο αυτό είναι ανάγκη να υπάρξει χειρισμός του θέματος σε ευρωπαϊκό και όχι σε κρατικό επίπεδο. Ως προς τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του κλάδου, ιδιαίτερα σε σχέση με τα δημόσια έργα, ο κ. Εξάρχου τόνισε την ανάγκη θεσμοθέτησης και εφαρμογής μέτρων από τα κράτη- μέλη της Ε.Ε. για πιο πράσινες κατασκευές, ενώ υπογράμμισε τη σημασία του κλάδου των ΑΠΕ για το μέλλον.

Οπως ανέφερε ο επικεφαλής της εισηγμένης, η Intrakat, υπό τη νέα μετοχική και διοικητική της σύνθεση, πρόκειται να εντείνει το ενδιαφέρον της για την ανάληψη νέων έργων στην Κύπρο. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2021 η εταιρεία υπέγραψε σύμβαση για την κατασκευή της πρώτης φάσης του αυτοκινητόδρομου Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς. Πρόκειται για ένα έργο ύψους 86,8 εκατ. ευρώ, με ΦΠΑ, το οποίο βρίσκεται σε εξέλιξη και συνιστά ένα από τα πιο σημαντικά αναπτυξιακά έργα της Κύπρου με πολλαπλά οφέλη. Προβλέπει τη δημιουργία ενός αυτοκινητόδρομου μήκους 15 χιλιομέτρων με δύο σήραγγες μήκους 900 μέτρων και πέντε υψηλές γέφυρες μήκους 1.400 μέτρων, που θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και επισκεπτών της Πάφου, της Πόλης Χρυσοχούς, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Εκτός από την ελληνική και την κυπριακή αγορά, η Intrakat διατηρεί ζωηρό ενδιαφέρον και για την κατασκευαστική αγορά της Ρουμανίας, αλλά και άλλων αγορών στα Βαλκάνια.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT