Alpha Bank: Βγαίνει στις αγορές με ομόλογο 200 εκατ.

Alpha Bank: Βγαίνει στις αγορές με ομόλογο 200 εκατ.

Εξοδο στις αγορές με την έκδοση senior preferred ομολόγου ύψους τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ πραγματοποιεί σήμερα, εκτός απροόπτου, η Alpha Bank

2' 9" χρόνος ανάγνωσης

Εξοδο στις αγορές με την έκδοση senior preferred ομολόγου ύψους τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ πραγματοποιεί σήμερα, εκτός απροόπτου, η Alpha Bank. Το ομόλογο θα είναι διάρκειας τριών ετών με μη δυνατότητα ανάκλησης πριν από την πάροδο δύο ετών, δηλαδή τύπου 3NC2.

Η έκδοση, που έχει ως bookrunner τη Morgan Stanley, εντάσσεται στο χρηματοδοτικό πλάνο της Alpha Bank για την ενίσχυση των κεφαλαίων του ομίλου πάνω από τους ενδιάμεσους εποπτικούς και συγκεκριμένα για την κάλυψη των υποχρεώσεων για Ελάχιστες Απαιτήσεις Ιδίων Κεφαλαίων και Επιλέξιμων Υποχρεώσεων (Interim Target on Minimum Required Eligible Liabilities), γνωστές ως MREL. Το τελικό ύψος των αντλούμενων κεφαλαίων που μπορεί να ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ θα διαμορφωθεί ανάλογα με το ύψος τους επιτοκίου.

Είχε προηγηθεί τον Δεκέμβριο του 2021 έκδοση ομολόγου της κατηγορίας senior preferred ύψους 400 εκατ. ευρώ με private placement σε επιλεγμένους επενδυτές, τίτλος που ήταν διετούς διάρκειας χωρίς δικαίωμα ανάκλησης για το πρώτο έτος και με επιτόκιο έκδοσης 3%. Συνολικά η Alpha από 2019 έως και σήμερα έχει αντλήσει 2,7 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι η Alpha Bank είχε προχωρήσει επίσης τον Σεπτέμβριο του 2021 σε παρόμοια έκδοση ομολόγου (senior preferred) ύψους 500 εκατ. ευρώ και το επιτόκιο της έκδοσης είχε διαμορφωθεί στο 2,5%, ενώ έχει πραγματοποιήσει άλλες δύο εκδόσεις ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης (Tier II), ύψους 500 εκατ. ευρώ η καθεμία –τον Φεβρουάριο του 2020 και τον Μάρτιο του 2021–, με επιτόκιο 4,25% και 5,5% αντίστοιχα.

Ο τίτλος θα είναι τριών ετών, της κατηγορίας senior preferred.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Axia Research, η τράπεζα θα φτάσει στο 26,9% του MREL ως ποσοστό του σταθμισμένου ενεργητικού της έως το 2025, πάνω από τον τελικό στόχο της. Συγκεκριμένα εκτιμά πως στο β΄ εξάμηνο του 2022 θα εκδώσει τίτλους MREL ύψους 400 εκατ. ευρώ, το 2023 ύψους 750 εκατ. ευρώ, το 2024 ύψους 500 εκατ. ευρώ και το 2025 ύψους 600 εκατ. ευρώ, και θα προχωρήσει σε πρόσθετες εκδόσεις Τ2 έπειτα από τα call παλαιότερων εκδόσεων.

Το νέο ομόλογο της Alpha Bank είναι η δεύτερη έκδοση που πραγματοποιείται από ελληνική τράπεζα το 2022, καθώς το σύνολο των τραπεζών «πάγωσε» τον σχεδιασμό για έξοδο στις αγορές λόγω των δύσκολων συνθηκών που δημιουργήθηκαν με την άνοδο των spreads, τόσο για τους τίτλους του ελληνικού Δημοσίου όσο και τους τραπεζικούς τίτλους μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αντίστοιχη έκδοση πραγματοποίησε η Eurobank στις αρχές του χρόνου, ύψους 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 4,5%.

Υπενθυμίζεται πως το σύνολο του τραπεζικού συστήματος της χώρας έχει προγραμματίσει σειρά εκδόσεων τα επόμενα έτη ύψους περίπου 10-12 δισ. ευρώ, με στόχο την κάλυψη, έως τα τέλη του 2025, των στόχων MREL που απαιτεί ο SRB.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT