Ξενοδοχεία: Κύμα επενδύσεων από μη τουριστικές επιχειρήσεις

Ξενοδοχεία: Κύμα επενδύσεων από μη τουριστικές επιχειρήσεις

Εταιρείες από τη ναυτιλία μέχρι τα τρόφιμα και τα παιχνίδια μπαίνουν στον κλάδο

2' 39" χρόνος ανάγνωσης

Πληθαίνουν οι επιχειρήσεις από διάφορους κλάδους που στρέφονται επικουρικά και στον τουρισμό, προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία τους μέσω της ισχυρής δυναμικής που παρουσιάζει ο κλάδος. Εταιρείες άσχετες με το αντικείμενο και χωρίς καμία προηγούμενη εμπλοκή στον κλάδο προχωρούν σε εξαγορές ξενοδοχειακών συγκροτημάτων ή και εκτάσεων προκειμένου να αναπτύξουν μονάδες φιλοξενίας. «Αλλοτε πρόκειται για επενδυτική στρατηγική διαφοροποίησης και άλλοτε για άσκηση διαχείρισης ρευστών διαθεσίμων», εξηγούν κτηματομεσιτικοί κύκλοι που παρακολουθούν τις εξελίξεις. «Ενίοτε αποσκοπούν και στο βραχυπρόθεσμο κέρδος, μέσω ανάταξης και μεταπώλησης των μονάδων», προσθέτουν.

Τελευταίο παράδειγμα αποτελεί η ελληνική εισηγμένη εταιρεία παιχνιδιών AS Company, η οποία ανακοίνωσε την Πέμπτη την αγορά εκτάσεων έως και 60 στρεμμάτων στην Ελούντα με σκοπό την ανάπτυξη πολυτελών τουριστικών καταλυμάτων. Η συνολική αξία της συναλλαγής υπολογίζεται να ανέλθει έως και 2,5 εκατ. ευρώ, έπειτα από ενδελεχή νομικό, οικονομικό και τεχνικό έλεγχο.

Αναφέρει μάλιστα πως «η διοίκηση της εταιρείας, αντιλαμβανόμενη τις μεγάλες ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο γρήγορα μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, αλλά και τις προκλήσεις που δημιουργούνται από το δημογραφικό, την κλιματική αλλαγή, την ψηφιοποίηση του εμπορίου, τις γεωπολιτικές εξελίξεις κ.λπ., κρίνει ότι είναι απαραίτητη η εξισορρόπηση των προοπτικών και των κινδύνων, με τη δραστηριοποίησή της στην ανάπτυξη πολυτελών τουριστικών καταλυμάτων, εκμεταλλευόμενη τα μεγάλα συγκριτικά πλεονεκτήματα που εμφανίζει η χώρα μας στον τουριστικό τομέα».

Αλλεπάλληλες εξαγορές από εταιρείες όπως οι AS Company, Attica Group και «Μάννα – Τσατσαρωνάκης».

Δεν είναι η πρώτη μη ξενοδοχειακή επιχείρηση που εισέρχεται στον τουρισμό το τελευταίο έτος: ο ακτοπλοϊκός όμιλος Attica Group άρχισε από το 2021 να επενδύει στον ξενοδοχειακό κλάδο. Αρχικά εξαγόρασε μέσω νέας 100% θυγατρικής της –της Attica Blue Hospitality– την ιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου Naxos Resort Beach Hotel, που βρίσκεται στον Αγιο Γεώργιο Νάξου και κατόπιν φέτος την ιδιοκτήτρια εταιρεία του ξενοδοχείου Tinos Beach, που βρίσκεται στη θέση Κιόνια της Τήνου. Η εισηγμένη ακτοπλοϊκή, που αυτό το διάστημα βρίσκεται και σε φάση απορρόφησης της Ανώνυμης Ναυτιλιακής Εταιρείας Κρήτης, έχει πραγματοποιήσει το τελευταίο έτος δύο επενδύσεις σε ξενοδοχεία, η αξία των οποίων –συμπεριλαμβανομένων των έργων ανακαίνισης– αναμένεται να ξεπεράσει τα 13 εκατομμύρια. Παράλληλα, πληροφορίες θέλουν την ακτοπλοϊκή να βρίσκεται κοντά στην ανακοίνωση και τρίτης εξαγοράς ξενοδοχείου.

Προ τριμήνου η αρτοποιία «Μάννα – Ν. Τσατσαρωνάκης» εξαγόρασε από την ΑΕΓΕΚ την «Ελαφόνησος Α.Ε.» έναντι 1,75 εκατ. ευρώ. Η «Ελαφόνησος Α.Ε.» είναι η ιδιοκτήτρια ακινήτου επιφανείας 610 στρεμμάτων στην περιοχή Ελαφονήσι του Δήμου Κισσάμου. Η έκταση διαθέτει άδεια για ήπιας μορφής τουριστική εκμετάλλευση και βρίσκεται σε περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Η αρτοποιία, που σχεδίαζε ήδη από καιρό την επέκτασή της στα ξενοδοχεία και έχει ήδη αποκτήσει το Molos Bay στον Κίσσαμο, συνέστησε τον Μάρτιο την εταιρεία «Αειφόρες Τουριστικές Επιχειρήσεις Φαλάσαρνα Α.Ε.», στον έλεγχο της οποίας πέρασε η έκταση στην Ελαφόνησο, το Molos Bay στον Κίσσαμο δυναμικότητας 45 δωματίων και 100 κλινών, καθώς και ακίνητη περιουσία συναποτελούμενη από γεωτεμάχια, οικόπεδα και εγκαταστάσεις στην περιοχή των Φαλασάρνων συνολικής επιφανείας περίπου 119 στρεμμάτων.

Οι τρεις παραπάνω εταιρείες δεν είναι οι μόνες που επιχειρούν ή έχουν επιχειρήσει να μπουν στον τουρισμό. Ενδεικτικά υπενθυμίζεται η επέκταση της εταιρείας ακινήτων «Μπλε Κέδρος» στα ξενοδοχεία και το σχέδιο ανάπτυξης μεγάλου τουριστικού συγκροτήματος στην Κρήτη της μαρμαροβιομηχανίας «Ικτίνος». Πηγές της αγοράς εκτιμούν πως η τάση αυτή θα συνεχιστεί, ειδικά καθώς υπάρχουν αρκετές μονάδες ή σχετικά ώριμα σχέδια ανάπτυξης ξενοδοχειακών μονάδων που αντιμετωπίζουν προβλήματα χρηματοδότησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT