Χρηματιστήριο: Θετικό γύρισμα λίγο πριν από τη λήξη

Χρηματιστήριο: Θετικό γύρισμα λίγο πριν από τη λήξη

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 854,80 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 0,78%

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Με ένα μίνι ράλι λίγο πριν από το «καμπανάκι» της λήξης και με την ισχυρή στήριξη από τις τραπεζικές μετοχές, ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών επέστρεψε πάνω από τις 850 μονάδες, απορροφώντας τις πιέσεις και αντιστρέφοντας το αρνητικό κλίμα που κυριάρχησε έως τα μέσα της συνεδρίασης. Η παραίτηση της Λιζ Τρας από την πρωθυπουργία της Βρετανίας προκάλεσε θετικό «γύρισμα» στις ευρωπαϊκές αγορές, με τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος να επηρεάζει φυσικά και το Χ.Α.

Σύμφωνα με την Depolas Investment Services, οι ανοδικές αντιδράσεις είναι πιθανές και στη συνέχεια, δεδομένου ότι πολλοί τίτλοι εμφανίζονται ελκυστικοί σε όρους ιστορικών πολλαπλασιαστών. Εν αναμονή και των εγχώριων εταιρικών αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου, που σταδιακά ξεκινούν από την επόμενη εβδομάδα, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι ο Γενικός Δείκτης δεν θα απομακρυνθεί αισθητά από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών, πάντα με το βλέμμα στραμμένο στο εξωτερικό.

Στα στατιστικά της χθεσινής συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,78% στις 854,80 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 46,42 εκατ. ευρώ. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,83% στις 2.069,56 μονάδες, ενώ στο +1,52 % και τις 1.309,36 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips, κέρδη άνω του 1% σημείωσαν οι HELLENiQ ENERGY, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 1% σημείωσαν οι Quest, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil.

Ο όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46,42 εκατ. ευρώ.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,33% στις 583,39 μονάδες, με την Πειραιώς να σημειώνει κέρδη 2,26%, την Alpha Bank να κλείνει στο +2,22%, τη Eurobank να ενισχύεται κατά 1,07% και την Εθνική Τράπεζα κατά 0,37%.

Η ταλάντωση της ελληνικής αγοράς συνεχίζεται με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, σε μια προσπάθεια προσέγγισης του επιπέδου αντίστασης των 855,50 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Η αλλαγή της μεσοπρόθεσμης αρνητικής τάσης, σύμφωνα με τον Λουκά Παπαϊωάννου, οικονομολόγο της Fast Finance, θα εξαρτηθεί από το πόσο πειστικά θα διασπαστούν τα ανωτέρω επίπεδα, υποβοηθούμενα τόσο από τα θετικά αποτελέσματα γ΄ τριμήνου όσο και από την πορεία των μεγάλων χρηματαγορών του εξωτερικού. Κυρίως όμως θα εξαρτηθεί από τις προσδοκίες των αγορών τόσο για την πορεία του ενεργειακού κόστους όσο και από την εξέλιξη των πληθωριστικών πιέσεων, με βασικά ερωτήματα πού και πότε αυτές θα κορυφωθούν.

Οι περιοριστικές πολιτικές των κεντρικών τραπεζών από την αρχή του έτους έχουν στερήσει ρευστότητα 3,1 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, δημιουργώντας βέρτιγκο και παρενέργειες στις εθισμένες για χρόνια αγορές στο άφθονο και φθηνό χρήμα, τονίζει ο οικονομολόγος. Επιπλέον η γεωπολιτική αστάθεια αυξάνει τους «μαύρους κύκνους» που μπορούν να αναδυθούν ξαφνικά σε ένα ρευστό και εύθραυστο παγκόσμιο οικονομικό σύστημα.

Συνεπώς, το βασικό ερώτημα για έναν επενδυτή είναι πώς και πότε θα καταφέρουν οι κεντρικές τράπεζες να ισορροπήσουν μεταξύ αύξησης επιτοκίων και ύφεσης σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον. Επειδή όλοι κατανοούν τη δυσκολία του εγχειρήματος η μεταβλητότητα κυριαρχεί σε όλες τις αγορές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT