Στερεύουν τα εργαλεία αντιστάθμισης έναντι του πληθωρισμού

Στερεύουν τα εργαλεία αντιστάθμισης έναντι του πληθωρισμού

Χρυσός και ακίνητα δείχνουν να αποτελούν τα τελευταία αξιόπιστα επενδυτικά καταφύγια

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Ο πληθωρισμός πλήττει τον επενδυμένο πλούτο. Οι επενδυτές προσπαθούν να προστατεύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία από τις καταστρεπτικές επιπτώσεις της ανόδου των τιμών. Θα πρέπει να αναδιαρθρώσουν τα χαρτοφυλάκιά τους για να προσαρμοστούν σε αυτή την αλλαγή, αν και το πρόβλημα έγκειται στο ότι ακόμη και τα παραδοσιακά εργαλεία αντιστάθμισης πληθωρισμού έχουν αποδειχθεί απογοητευτικά. Πάνω από 25 χρόνια οι επενδυτές ωφελήθηκαν από τον χαμηλό και σταθερό πληθωρισμό. Η σταθερότητα των τιμών σήμαινε πιο προβλέψιμα εταιρικά κέρδη. Τα χαμηλότερα επιτόκια οδήγησαν σε υψηλότερες αποτιμήσεις μετοχών και ομολόγων. Δεν είναι μυστικό ότι οι τίτλοι σταθερού εισοδήματος έχουν κακή απόδοση όταν ανέρχεται ταχέως ο πληθωρισμός.

Οι μετοχές, οι οποίες είναι απαιτήσεις επί πραγματικών περιουσιακών στοιχείων, παρέχουν μακροπρόθεσμα προστασία από τον πληθωρισμό. Ομως, σε μικρότερο χρονικό πλαίσιο, οι αποτιμήσεις τους τείνουν να μειώνονται, ενόσω οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται. Οταν ο πληθωρισμός απογειώθηκε για τελευταία φορά μεταξύ 1966 και 1981, ο λόγος της τιμής προς τα κέρδη των αμερικανικών μετοχών μειώθηκε στο μισό. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, τα συμβατικά επενδυτικά χαρτοφυλάκια επωφελήθηκαν από το γεγονός ότι τα ομόλογα και οι μετοχές κινήθηκαν σε αντίθετες κατευθύνσεις για βραχέα διαστήματα. Οταν η χρηματιστηριακή αγορά υποχωρούσε, τα μακροπρόθεσμα επιτόκια θα αποκλιμακώνονταν, ενισχύοντας έτσι τις τιμές των ομολόγων. Ενα επενδυτικό χαρτοφυλάκιο με το 60% κατανεμημένο σε μετοχές και το 40% σε ομόλογα ως αντιστάθμιση πληθωρισμού απέδωσε καταπληκτικές αποδόσεις.

Στο πρώτο μισό της δεκαετίας του 1970, ένα κλασικό χαρτοφυλάκιο 60-40 σε μετοχές και ομόλογα του Ηνωμένου Βασιλείου έχασε περισσότερο από το ήμισυ της αξίας του σε πραγματικούς όρους. Το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, το ίδιο χαρτοφυλάκιο υποχώρησε 16% σε ονομαστικούς όρους. Η αδυναμία των ομολόγων και των μετοχών να προσφέρουν προστασία, όταν ο πληθωρισμός εκτινάσσεται, ανάγκασε τους επενδυτές να αναζητήσουν άλλους αντισταθμιστικούς παράγοντες. Η ιδιοκτησία είναι το απόλυτο πραγματικό περιουσιακό στοιχείο. Αλλά η αξία των τούβλων δεν αυξάνεται πάντα ανάλογα με τις τιμές. Σε δύσκολους καιρούς οι κυβερνήσεις συχνά επιβάλλουν ελέγχους ενοικίων, ενώ οι ιδιοκτήτες αντιμετωπίζουν υψηλότερο κόστος στεγαστικών δανείων. Φέτος, οι αγορές ακινήτων σε όλο τον κόσμο υποφέρουν, αφού τα επιτόκια αυξάνονται. Τα καταπιστεύματα επενδύσεων σε ακίνητα των ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 19% τους πρώτους έξι μήνες του έτους. Ο χρυσός ήταν ένα αποθεματικό εργαλείο πλούτου για χιλιετίες. Τη δεκαετία του Μεγάλου Πληθωρισμού το πολύτιμο μέταλλο ανατιμήθηκε περίπου κατά 1.400%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT