«Καμπανάκι» Στουρνάρα για τα μέτρα στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης

«Καμπανάκι» Στουρνάρα για τα μέτρα στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης

Η σταδιακή προσέγγιση που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην πορεία ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής είναι η κατάλληλη στο τρέχον περιβάλλον των αυξημένων προκλήσεων, σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας

2' 22" χρόνος ανάγνωσης

Η σταδιακή προσέγγιση που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στην πορεία ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής είναι η κατάλληλη στο τρέχον περιβάλλον των αυξημένων προκλήσεων, σημείωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, ενώ διεμήνυσε ότι η δημοσιονομική στήριξη για τον μετριασμό των επιπτώσεων των ενεργειακής κρίσης πρέπει να έχει «όρια» και να είναι στοχευμένη ώστε να μην καταλήξει να τροφοδοτεί τον ήδη υψηλό πληθωρισμό.

Οι δηλώσεις του Ελληνα κεντρικού τραπεζίτη έρχονται λίγες μέρες πριν από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 27 Οκτωβρίου, όπου αναμένεται ευρέως να ανακοινωθεί άλλη μία μεγάλη αύξηση των επιτοκίων της τάξης των 75 μονάδων βάσης, τη στιγμή που η Ευρωζώνη είναι αντιμέτωπη με διψήφιο πληθωρισμό-ρεκόρ.

Η ΕΚΤ είναι αντιμέτωπη με τη Λερναία Υδρα, καθώς η προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού είναι σύνθετη και δύσκολη, με τα πληθωριστικά σοκ από το μέτωπο της προσφοράς να είναι πολλαπλά και να «χτυπούν» την οικονομία, θέτοντας σημαντικές προκλήσεις στη νομισματική πολιτική, δήλωσε ο κ. Στουρνάρας στο πλαίσιο του 13ου Οικονομικού Φόρουμ της Λεμεσού, όπου συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης σε πάνελ μαζί με τον κεντρικό τραπεζίτη της Κύπρου Κωνσταντίνο Ηροδότου και τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο.

Η δημοσιονομική στήριξη πρέπει να έχει «όρια» και να είναι στοχευμένη ώστε να μην τροφοδοτεί τον ήδη υψηλό πληθωρισμό.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κριτική που έχει δεχθεί η ΕΚΤ ότι ήταν πολύ αργή στην απάντησή της στον αυξανόμενο πληθωρισμό, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι η νομισματική πολιτική βρέθηκε αντιμέτωπη με πολλές αλληλένδετες προκλήσεις. Ο ρυθμός ομαλοποίησης έπρεπε να ρυθμιστεί έτσι ώστε η αξιοπιστία της ΕΚΤ να μην τεθεί σε κίνδυνο, ακολουθώντας έτσι μια λεπτή γραμμή – δεν θα μπορούσε να είναι ούτε πολύ γρήγορος ούτε πολύ αργός. «Πιστεύω ακράδαντα ότι η πορεία προς την ομαλοποίηση που ξεκινήσαμε τον περασμένο Δεκέμβριο έχει δρομολογηθεί σωστά και βασίζεται σε εισερχόμενα δεδομένα, ακολουθώντας μια σταδιακή προσέγγιση, συνεδρίαση προς συνεδρίαση», τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα στήριξης που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ώστε να μειώσουν την πίεση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, ο Ελληνας κεντρικός τραπεζίτης υπογράμμισε πως ο περιορισμός του πληθωρισμού στην τρέχουσα συγκυρία απαιτεί νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές που να είναι συμβατές και να παρέχουν μια σαφή διαδρομή τόσο για τον επιθυμητό ρυθμό πληθωρισμού όσο και για τη βιωσιμότητα του χρέους, ενώ και η ενεργειακή πολιτική θα πρέπει επίσης να ευθυγραμμιστεί εν μέρει με τον στόχο του πληθωρισμού.

Οπως σημείωσε ο κ. Στουρνάρας, οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να περιορίσουν τον κίνδυνο αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων, ενισχύοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα των δημόσιων δαπανών. «Τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης που υιοθετούνται για τον μετριασμό των επιπτώσεων των υψηλότερων τιμών της ενέργειας θα πρέπει να είναι προσωρινά και να στοχεύουν στους πιο ευάλωτους καταναλωτές και παραγωγούς για να αποφευχθεί η τροφοδότηση του πληθωρισμού», τόνισε. «Η πρόσφατη εμπειρία στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα της αναγκαιότητας της δημοσιονομικής σύνεσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT