Αγορά εργασίας: Δράσεις ενίσχυσης πράσινων δεξιοτήτων

Αγορά εργασίας: Δράσεις ενίσχυσης πράσινων δεξιοτήτων

Την αναγκαιότητα να «πρασινίσει» η ενέργεια και να προσαρμοστεί αντίστοιχα η αγορά εργασίας, επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας χθες σε διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης

1' 39" χρόνος ανάγνωσης

Την αναγκαιότητα να «πρασινίσει» η ενέργεια και να προσαρμοστεί αντίστοιχα η αγορά εργασίας, επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας χθες σε διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης. Σύμφωνα με τον υπουργό, η εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου και η εξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο καθιστούν ακόμα πιο επιτακτικό το πρασίνισμα της ηλεκτρικής ενέργειας και της ενέργειας συνολικότερα. «Και αυτό, όχι μόνο για να υπηρετήσουμε προφανείς περιβαλλοντικές ανάγκες, αλλά και να απαλλαγούμε τόσο από τον ρυπογόνο λιγνίτη, που μόνο προσωρινά έχει καταστεί σχετικά φθηνότερος, όσο και από την όποια εξάρτηση έχει η χώρα μας από το ρωσικό φυσικό αέριο», δήλωσε χαρακτηριστικά. Καθώς βέβαια το πέρασμα αυτό επιτάσσει να προσαρμοστεί αντίστοιχα και η εγχώρια αγορά εργασίας, ο κ. Χατζηδάκης περιέγραψε τέσσερις δράσεις του υπουργείου για την επίτευξη του στόχου αυτού:

– Μαζικό πρόγραμμα κατάρτισης μέσω του νέου ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα αφορά 700.000 εργαζομένους, με μία από τις βασικές δράσεις να αφορά τις ψηφιακές και τις πράσινες δεξιότητες.

– Πρόγραμμα της ΔΥΠΑ για την κατάρτιση 80.000 ανέργων σε δεξιότητες όπου οι επιχειρήσεις έχουν έλλειψη προσωπικού, που ήδη ξεκίνησε και δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε δεξιότητες όπως η ενεργειακή αναβάθμιση εγκαταστάσεων και η πράσινη επιχειρηματικότητα. Να σημειωθεί ότι ήδη ανακοινώθηκε η επέκταση του προγράμματος καθώς υπήρξε μεγάλη ζήτηση και οι θέσεις εξαντλήθηκαν.

Ιδιαίτερη έμφαση σε δεξιότητες όπως η ενεργειακή αναβάθμιση εγκαταστάσεων και η πράσινη επιχειρηματικότητα.

– Εντός των επομένων εβδομάδων αναμένεται πρόγραμμα επανακατάρτισης και αναβάθμισης δεξιοτήτων για 150.000 εργαζομένους ανεξαρτήτως ηλικίας και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας, με έμφαση και πάλι στις ψηφιακές και πράσινες δεξιότητες. Παράλληλα, υπάρχει ξεχωριστό πρόγραμμα του ΕΣΠΑ για την ενίσχυση της πράσινης οικονομίας.

– Δράσεις που εντάσσονται στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για τη δίκαιη ενεργειακή μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης: πρόκειται για το πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση ανέργων, πρώην εργαζομένων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν λόγω της απολιγνιτοποίησης, το πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής εμπειρίας ανέργων 18-29 ετών και το πρόγραμμα κατάρτισης και πιστοποίησης νέων δεξιοτήτων 3.000 ανέργων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT