Αυξημένα κέρδη προβλέπει για το 2022 η Leaseplan Ελλάδας

Αυξημένα κέρδη προβλέπει για το 2022 η Leaseplan Ελλάδας

Καθαρή κερδοφορία 17 εκατ. ευρώ κατέγραψε το 2021, ενώ σε ετήσια βάση σύγκρισης η εταιρεία ενίσχυσε τον κύκλο εργα- σιών της κατά 10,29%

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Με ενισχυμένη κερδοφορία, που αναμένεται ότι θα προέλθει από αυξημένο κύκλο εργασιών λόγω της πώλησης αυτοκινήτων των οποίων η μίσθωση έχει λήξει και της ευρύτερης μείωσης δαπανών, θα ολοκληρωθεί η φετινή χρήση για τη Leaseplan, όπως εκτιμά η διοίκησή της στην οικονομική έκθεση για τα μεγέθη του 2021. Η εταιρεία αναμένει περαιτέρω αύξηση της ζήτησης για μισθώσεις αυτοκινήτων, σημειώνοντας ότι οι δραστηριότητες της μακροχρόνιας μίσθωσης (leasing) και της εμπορίας αυτοκινήτων δεν έχουν επηρεαστεί από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι καλές αυτές προοπτικές αποδίδονται και στη μειωμένη παραγωγή των μονάδων των περισσότερων κατασκευαστών αυτοκινήτων λόγω ελλείψεων στην προμήθεια ημιαγωγών και καλωδίων, που έχει περιορίσει την προσφορά οχημάτων στην αγορά. Συνέπεια αυτού του φαινομένου είναι οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων να μην έχουν συμπιεστεί.

Πώς, όμως, διαμορφώθηκαν τα μεγέθη του 2021 για την ελληνική θυγατρική του ομίλου Leaseplan; Σε ετήσια βάση σύγκρισης, η εταιρεία ενίσχυσε τον κύκλο εργασιών της κατά 10,29%, σε περίπου 162 εκατ. ευρώ, ενώ ο ενεργός, υπό διαχείριση, στόλος της διαμορφώνεται σε 39.935 αυτοκίνητα, έχοντας αυξηθεί κατά 15,22%. Τέλη της χρονιάς, η Leaseplan είχε σε παραγγελία 5.175 οχήματα. Επίσης ενίσχυσε τα καθαρά αποτελέσματα μετά φόρων κατά 15%, σε περίπου 17 εκατ. ευρώ, γεγονός που αποδίδεται στην άνοδο των κερδών, κατά περίπου 2 εκατ. ευρώ, από την πώληση μεταχειρισμένων αυτοκινήτων το 2021. Η Leaseplan Ελλάδας ενίσχυσε την καθαρή θέση της κατά 8,5 εκατ. ευρώ, σε 88,8 εκατ. ευρώ, έχοντας διανείμει μερίσματα 8,5 εκατ. ευρώ κατά την περασμένη χρονιά.

Οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις της Leaseplan ξεπερνούν το κυκλοφορούν ενεργητικό της κατά 97 εκατ. ευρώ, κατά βάση, εξαιτίας –απαιτητών τους επόμενους 12 μήνες– δανειακών υποχρεώσεων προς τη μητρική, ύψους 115.000 ευρώ. Η εταιρεία εμφανίζει συνολικές υποχρεώσεις 461,7 εκατ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η θυγατρική της γαλλικής τράπεζας Société Générale ALD έχει υπογράψει μνημόνιο αμοιβαίας κατανόησης για την απόκτηση του 100% της Leaseplan. Η σχεδιαζόμενη συγχώνευση, που θα πραγματοποιηθεί έναντι τιμήματος 4,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, αναμένεται να δημιουργήσει, έως το τέλος του 2023, τον όμιλο NewALD που θα διαθέτει στόλο 3,5 εκατομμυρίων οχημάτων, όπως και τον μεγαλύτερο αριθμό ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων παγκοσμίως. Εκτιμάται ότι το νέο σχήμα θα εμφανίζει ετήσιο ρυθμό αύξησης στόλου σε ποσοστό 6%.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT