Zara: Στροφή στην αγορά μεταχειρισμένων ρούχων

Zara: Στροφή στην αγορά μεταχειρισμένων ρούχων

Αρχής γενομένης από τη Βρετανία, προωθεί ακόμη δραστηριότητες επιδιόρθωσης αλλά και δωρεών

1' 34" χρόνος ανάγνωσης

Στις δύσκολες εποχές, η κατανάλωση περιορίζεται και τα ρούχα μας δεν τα αντικαθιστούμε γρήγορα, αλλά τα μεταποιούμε και τα επιδιορθώνουμε. Η Zara φαίνεται πως αντιλαμβάνεται τα μηνύματα αυτά, καθώς και άλλα, που αφορούν τον κλάδο και την έλλειψη βιωσιμότητάς του. Και, αρχής γενομένης από τη Βρετανία, η οποία χειμάζεται από την κρίση του κόστους διαβίωσης, προωθεί δραστηριότητες επιδιόρθωσης, μεταπώλησης, αλλά και δωρεών. Η πρωτοβουλία εκκινεί τον Νοέμβριο και οι ενδιαφερόμενες/οι θα μπορούν να αποταθούν σε ένα κατάστημα (ηλεκτρονικό ή κανονικό) για να αλλάξουν κουμπιά, φερμουάρ ή να διορθώσουν ένα σκισμένο ένδυμα.

Επιπλέον, θα μπορούν και να πωλούν δικά τους ρούχα της εταιρείας και να αγοράζουν άλλα μεταχειρισμένα, καθώς και να δωρίζουν ενδύματα ανεξαρτήτως μάρκας σε φιλανθρωπικές οργανώσεις στη χώρα. Υπενθυμίζεται ότι η Zara είναι μέλος του ισπανικού ομίλου Inditex, του μεγαλύτερου παγκοσμίως στο λιανεμπόριο ρούχων και ανήκει στον δισεκατομμυριούχο Αμάνθιο Ορτέγα. Η δε τωρινή της προσέγγιση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με όσα επί χρόνια πρέσβευε ως εταιρεία, δηλαδή το να προωθεί τάχιστα ενδύματα στα καταστήματά της και σε φθηνές τιμές, τα οποία άλλαζαν εξίσου γρήγορα και ποτέ δεν επιδιορθώνονταν.

Η μεταστροφή έχει να κάνει με το ότι ο όμιλος δέχεται έντονες πιέσεις να λάβει υπ’ όψιν τη βιωσιμότητά του και τη χρήση φυσικών πόρων για τα προϊόντα του. Ο εν λόγω κλάδος συνολικά παράγει άνω του 10% των παγκοσμίων εκπομπών ρύπων. Η Ζara διατηρεί καταστήματα σε σχεδόν 200 χώρες και τα είδη της είναι από εκείνα που μεταπωλούνται πολύ στο Διαδίκτυο. Μεταχειρισμένα ρούχα, παπούτσια και τσάντες εντοπίζονται σε πλατφόρμες όπως οι Depop, Vestiaire, Asos Marketplace και Re-fashion. Στην περίπτωση της πλατφόρμας της ισπανικής εταιρείας, τα ενδύματα θα κατατάσσονται ανά κατηγορία με φωτογραφίες από τους ιδιοκτήτες, ενώ η αρχική ενημέρωση για το προϊόν θα δίδεται από εκείνην. Τέλος, όσα πρόκειται να δωριστούν θα αποστέλονται στον Ερυθρό Σταυρό για επαναχρησιμοποίηση ή ανακύκλωση, ενώ ήδη η διασύνδεση υπάρχει με κιβώτια δωρεών στα καταστήματα της Zara στο Ηνωμένο Βασίλειο.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT