Ελον Μασκ: Στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών οι δραστηριότητές του

Ελον Μασκ: Στο μικροσκόπιο των αμερικανικών αρχών οι δραστηριότητές του

Εκφράζονται φόβοι πως μπορεί να επηρεαστεί η συμφωνία εξαγοράς του Twitter

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

Σε αναταραχή βρίσκεται το κοινωνικό δίκτυο του Twitter, το οποίο προετοιμάζεται να ολοκληρώσει πριν από τη συμπεφωνημένη καταληκτική ημερομηνία της 28ης Οκτωβρίου την εξαγορά του από τον μεγιστάνα Ελον Μασκ, ύστερα από δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg. Σύμφωνα με αυτό, η κυβέρνηση του Αμερικανού πρόεδρου Τζο Μπάιντεν σκέφτεται ορισμένες από τις δραστηριότητες ή τις πρωτοβουλίες Μασκ να τις εξετάσει υπό το μικροσκόπιο της εθνικής ασφάλειας. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η προσέγγιση για την εξαγορά του κοινωνικού δικτύου, εξ ου και χθες, προ της έναρξης των συναλλαγών στην αμερικανική αγορά, η τιμή της μετοχής του εξασθένησε έως και 16% στα 43,91 δολάρια, ήτοι κάτω από τα επίπεδα προσφοράς του μεγαλοεπιχειρηματία. Ορισμένοι Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν για το γεγονός πως η εξαγορά του Twitter στηρίζεται οικονομικά από ξένους επενδυτές, μεταξύ των οποίων ο Σαουδάραβας πρίγκιπας Αλουαλίντ μπιν Ταλάλ, το ψηφιακό χρηματιστήριο κρυπτογραφημένων νομισμάτων Binance, που ιδρύθηκε και διοικείται από Κινέζο, καθώς και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Κατάρ. Εάν τώρα η Επιτροπή Ξένων Επενδύσεων στις Ηνωμένες Πολιτείες εκκινήσει μια μελέτη της συμφωνίας, προφανώς και θα καθυστερήσει και δεν θα ολοκληρωθεί έως την εκπνοή του 2022, όπως επισημαίνει ο Γκέγκορι Λαφίτ, αναλυτής της Tradition Securities and Futures.

Πέραν τούτου, η διοίκηση του Twitter διευκρίνισε στο προσωπικό της ότι δεν σχεδιάζει μαζικές απολύσεις, αφ’ ης στιγμής η ιδιοκτησία περάσει στα χέρια του Ελον Μασκ. Και αυτό κατέστη αναγκαίο, διότι την Πέμπτη η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post ανέφερε πως ο μεγιστάνας είχε ενημερώσει τους επενδυτές του πως θα επιδιώξει να απαλλαγεί από το περίπου 75% των 7.500 εργαζομένων – η εφημερίδα επικαλέστηκε στοιχεία και συνεντεύξεις.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανησυχούν για το γεγονός ότι το deal με το κοινωνικό δίκτυο στηρίζεται οικονομικά από ξένους επενδυτές.

Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί ότι προ της δημοσίευσης του Bloomberg για τυχόν θέματα εθνικής ασφαλείας, που σχετίζονται με την εξαγορά, η τιμή της μετοχής του Twitter είχε φθάσει κοντά στα 54,20 δολάρια, ήτοι το επίπεδο προσφοράς του Ελον Μασκ. Και αυτό φανερώνει πως η Γουόλ Στριτ ήταν βεβαία πως η εξαγορά θα διεκπεραιωθεί. Συν τοις άλλοις, τραπεζικά στελέχη και νομικοί σύμβουλοι αμφοτέρων των πλευρών προετοιμάζουν τα απαραίτητα έγγραφα ώστε να ολοκληρωθεί προ της 28ης Οκτωβρίου, ημερομηνία, η οποία ορίστηκε σε δικαστική απόφαση. Ορισμένοι άλλοι, πάλι, δεν τρομοκρατούνται με την ιδέα μιας επανεξέτασης της συμφωνίας από τις αμερικανικές αρχές. «Φαίνεται κάπως αστείο η αμερικανική κυβέρνηση να εκλάβει το Twitter ως ένα περιουσιακό στοιχείο εθνικής ασφαλείας», τόνισε ο Γκράχαμ Σίμπσον, αναλυτής της Canaccord Genuity’s Quest. Βέβαια, τα ερωτήματα σχετικά με το πόσο ικανός είναι ο Ελον Μασκ να χρηματοδοτήσει την εξαγορά του κοινωνικού δικτύου παραμένουν, ειδικά υπό το πρίσμα της καθοδικής πορείας της μετοχής της αυτοκινητοβιομηχανίας του, Tesla. Εν τω μεταξύ, χθες, η μεν είδηση για το Τwitter και τα απογοητευτικά αποτελέσματα της πλατφόρμας Snap ώθησαν το επενδυτικό κοινό στην αμερικανική αγορά να πουλήσει μαζικά μετοχές εταιρειών κοινωνικών δικτύων, απομακρύνοντας από τον κλάδο ίσως και 45 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT