Εντονες πιέσεις στις αγορές ομολόγων

Εντονες πιέσεις στις αγορές ομολόγων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Επιδιώκοντας να κατευνάσει την αναταραχή στις διεθνείς χρηματαγορές που προκλήθηκε από την ανακοίνωση του «μίνι προϋπολογισμού» στις 23 Σεπτεμβρίου, ο οποίος προέβλεπε μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές ύψους περίπου 45 δισ. στερλίνες –οι μεγαλύτερες από τις αρχές της δεκαετίες του 1970– προκαλώντας έντονες ανησυχίες για τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, η βρετανική κυβέρνηση έκανε στροφή στη δημοσιονομική πολιτική της. Ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ ανακοίνωσε στις αρχές της εβδομάδας την απόσυρση του 70% περίπου των μέτρων αυτών και προανήγγειλε σημαντική περικοπή του πακέτου στήριξης των νοικοκυριών κατά της ενεργειακής ακρίβειας, διατηρώντας σε ισχύ μόνο τα μέτρα για τα οποία έχει ήδη ξεκινήσει η νομοθετική διαδικασία για την υιοθέτησή τους. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να αποκαταστήσει την «εμπιστοσύνη και σταθερότητα» στα δημόσια οικονομικά της χώρας συνέβαλε στη μερική αποκλιμάκωση των πιέσεων που δέχθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες οι κυβερνητικοί τίτλοι του Ηνωμένου Βασιλείου. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε περίπου 90 μ.β. από το υψηλό 13 ετών 4,63% που σημειώθηκε στις 12 Οκτωβρίου, πριν κινηθεί εκ νέου ανοδικά στο τέλος της εβδομάδας μετά την παραίτηση της πρωθυπουργού Λιζ Τρας, 44 μόλις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της. Εντούτοις, η ανοδική κίνηση ήταν περιορισμένη, με τους επενδυτές να θεωρούν πιθανότατα ότι ο νέος πρωθυπουργός θα διατηρήσει τον υπουργό Οικονομικών.

Σε αντίθεση με τις αγορές σταθερού εισοδήματος του Η.Β, οι κυβερνητικοί τίτλοι των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών παρέμειναν σταθερά κάτω από έντονη πίεση την εβδομάδα που διανύσαμε, με τις αντίστοιχες αποδόσεις να ανέρχονται σε νέα υψηλά επίπεδα εν αναμονή υψηλότερων επιτοκίων από τις αντίστοιχες κεντρικές τράπεζες. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή της Ευρωζώνης ανήλθε σε νέο ιστορικά υψηλό τον Σεπτέμβριο (9,9% ετησίως), ενώ τα θετικά στοιχεία των αιτήσεων για το επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ που υποδηλώνουν ότι η αγορά εργασίας συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό στενότητας, συνέβαλαν σε νέα ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την πορεία των επιτοκίων της Fed, με την προθεσμιακή αγορά να εκτιμά τερματικό επίπεδο για το βασικό παρεμβατικό επιτόκιο πάνω από 5,0% το 2023.

Οι υψηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών κυβερνητικών ομολόγων ευνόησαν το δολάριο το οποίο βρέθηκε πάνω από τα 150 ιαπωνικά γιεν για πρώτη φορά από το 1990, ενώ η ισοτιμία ευρώ/δολ. υποχώρησε εκ νέου κάτω από την περιοχή του 0,98 και η ισοτιμία στερλίνα/δολ. κατρακύλησε κοντά στο 1,11.

* Tομέας Οικονομικής Ανάλυσης & Ερευνας Διεθνών Κεφαλαιαγορών της Εurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT