Ερχεται νομοθετική ρύθμιση για το καλάθι του νοικοκυριού

Ερχεται νομοθετική ρύθμιση για το καλάθι του νοικοκυριού

Μέσα στην εβδομάδα φιλοδοξεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ότι θα μπορέσει να φέρει στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση για το πολυσυζητημένο καλάθι του νοικοκυριού εν είδει τροπολογίας σε κάποιο από τα νομοσχέδια που θα συζητούνται

3' 4" χρόνος ανάγνωσης

Μέσα στην εβδομάδα φιλοδοξεί το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ότι θα μπορέσει να φέρει στη Βουλή τη νομοθετική ρύθμιση για το πολυσυζητημένο καλάθι του νοικοκυριού εν είδει τροπολογίας σε κάποιο από τα νομοσχέδια που θα συζητούνται. Το ενδεχόμενο, πάντως, νέας καθυστέρησης δεν μπορεί να αποκλεισθεί, καθώς θα πρέπει να δοθεί το πράσινο φως και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να μην υπάρξει περίπτωση παράνομης σύμπραξης. Η Επιτροπή Ανταγωνισμού θα πρέπει να αξιολογήσει τις απαντήσεις που της στέλνουν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, αλλά και την απάντηση που της έδωσε το υπουργείο Ανάπτυξης επί συγκεκριμένου ερωτηματολογίου που τους απέστειλε. Για το «καλάθι» έχει ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή και η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Comp), ειδικά, μάλιστα, καθώς πρόκειται για μια ενέργεια η οποία δεν έχει υλοποιηθεί σε κάποιο άλλο κράτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Τάμπλετ και λάπτοπ όχι για τα παιδιά σχολικής ηλικίας αλλά για ηλικιωμένους ζητεί, με επιστολή της, η Ενωση Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας της ΓΣΕΕ από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη. Η ΕΕΚΕ, ήδη από το 2020, με στόχο την κοινωνική ένταξη και την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων της τρίτης ηλικίας, μαθαίνει ανά την Ελλάδα σε άτομα άνω των 60 ετών την ασφαλή χρήση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Με τον τρόπο αυτόν, εκτιμούν ότι βελτιώνεται άμεσα η ποιότητα διαβίωσής τους, συμβάλλοντας στην προστασία του εισοδήματος και της περιουσίας τους. Η ΕΕΚΕ ζητεί οικονομική ενίσχυση των ηλικιωμένων για να αποκτήσουν τον τεχνολογικό εξοπλισμό που απαιτείται για την πρόσβασή τους στο Διαδίκτυο.

Επιδότηση 1.000 ανέργων

Με το ποσό των 14.800 ευρώ θα χρηματοδοτηθούν από τη ΔΥΠΑ (π. ΟΑΕΔ) 1.000 νέοι άνεργοι για να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση. Μάλιστα επιτρέπεται κατ’ εξαίρεση η λειτουργία της επιχείρησης σε χώρο (κατάλληλα διαμορφωμένο) εντός της οικίας του δικαιούχου ανέργου. Η προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων ξεκινάει αύριο Δευτέρα 24 Οκτωβρίου και ώρα 13.00 και προτεραιότητα θα έχουν γυναίκες  ηλικίας 18 έως 29 ετών. Οι αιτήσεις θα πρέπει να υποβληθούν έως την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 15.00.

Ερχεται νομοθετική ρύθμιση για το καλάθι του νοικοκυριού-1

Αβεβαιότητα στην αγορά ακινήτων

Σε «αναμμένα κάρβουνα» βρίσκονται αυτήν την περίοδο αρκετοί επενδυτές ακινήτων, όπως εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία, αλλά και επενδυτικά funds, ιδίως όσοι έχουν έκθεση σε υψηλό δανεισμό με κυμαινόμενα επιτόκια, μετά τις πρόσφατες αυξήσεις στις οποίες προχώρησε η ΕΚΤ. Ο προβληματισμός στην αγορά είναι πλέον έκδηλος, αν και υπάρχει το «αντίβαρο» της αναπροσαρμογής των ενοικίων, λόγω της ανόδου του πληθωρισμού. Το βέβαιο είναι ότι κάποιες φιλόδοξες επενδυτικές κινήσεις μάλλον «μπαίνουν στο συρτάρι» προσώρας, μέχρις ότου αρχίσει να εξομαλύνεται η κατάσταση, είτε από το μέτωπο του πολέμου στην Ουκρανία, είτε από εκείνο της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού. Σημειωτέον ότι το 2023 είναι και έτος εκλογών, με αποτέλεσμα να εισέρχεται και ο παράγοντας της πολιτικής αστάθειας στο σκηνικό της αγοράς ακινήτων. Για παράδειγμα, στην αγορά επαγγελματικών ακινήτων της Μεγ. Βρετανίας, μετά και τις τελευταίες πολιτικοοικονομικές εξελίξεις (παραίτηση Τρας, ύφεση, ενεργειακή κρίση), η Goldman Sachs κάνει λόγο για μείωση των αξιών έως και κατά 20% μέχρι το τέλος του 2024. Μια τέτοια υποχώρηση τιμών θα είχε πολύ σημαντικές επιπτώσεις στις εταιρείες ακινήτων και στους επενδυτές, με δεδομένο ότι ένα σημαντικό μέρος του χαρτοφυλακίου τους είναι ενεχυριασμένο ως εγγύηση έναντι δανειακής χρηματοδότησης. 

Δύο νέα έργα στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων

Η υπαγωγή στο καθεστώς στρατηγικών επενδύσεων δύο έργων επικυρώθηκε με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως της απόφασης της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων. Πρόκειται για ξενοδοχείο, προϋπολογισμού 61 εκατ. ευρώ, 178 κλινών με 4 τουριστικές κατοικίες στην περιοχή Ελιά της Μυκόνου, που θα ανεγείρει η εταιρεία Κόρτια του ομίλου Mitsis Hotels. Το δεύτερο έργο αφορά την κατασκευή ηλιακού σταθμού παραγωγής ενέργειας και μονάδων αποθήκευσης ενέργειας και μετατροπής σε πράσινο υδρογόνο της Bluesky300, που ανήκει στη βρετανική εταιρεία Hive Energy Limited. Η τελευταία επένδυση είναι προϋπολογισμού 226,4 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT