Επένδυση 40 εκατ. ευρώ για το έργο ανακατασκευής του Πύργου Πειραιά

Επένδυση 40 εκατ. ευρώ για το έργο ανακατασκευής του Πύργου Πειραιά

22.000 τ.μ. αφορούν χρήσεις γραφείων και τα υπόλοιπα 7.500 τ.μ. την κάλυψη των πρώτων ορόφων με εστίαση, εμπόριο και γυμναστήριο. Είναι ένα από τα πιο εμβληματικά και υψηλότερα κτίρια της χώρας μας

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

22.000 τ.μ. αφορούν χρήσεις γραφείων και τα υπόλοιπα 7.500 τ.μ. την κάλυψη των πρώτων ορόφων με εστίαση, εμπόριο και γυμναστήριο.

Είναι ένα από τα πιο εμβληματικά και υψηλότερα κτίρια της χώρας μας. Ο λόγος για τον Πύργο του Πειραιά, ένα ιστορικό ακίνητο, η ανέγερση του οποίου ολοκληρώθηκε το 1975, ενώ το 1983 πήρε την εξωτερική του μορφή. Ωστόσο, ουσιαστικά το κτίριο δεν λειτούργησε ποτέ, παραμένοντας έκτοτε ένα κουφάρι χωρίς ουσιαστική χρήση, παρότι στην πορεία των ετών έγιναν αρκετές προσπάθειες αξιοποίησης, χωρίς όμως κάποιο απτό αποτέλεσμα. Οι μόνοι όροφοι που λειτούργησαν περιστασιακά ήταν το ισόγειο και οι πρώτοι δύο, που κατά καιρούς φιλοξένησαν ένα υπερκατάστημα, ένα σχολείο, διάφορες δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες, ή ακόμη και τα γραφεία του Εθνικού Πειραιώς. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Piraeus Tower, μια κοινή εταιρεία της Prodea Investments, της Dimand και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Η Prodea συμμετέχει με 30%, ενώ το υπόλοιπο 70% ελέγχεται από το σχήμα των Dimand – EBRD, που έχουν συνάψει στρατηγική συνεργασία για την ανάπτυξη επενδύσεων πράσινου χαρακτήρα. Οι εν λόγω επενδυτές ανέλαβαν την εκμετάλλευση του ακινήτου μέσω σύμβασης παραχώρησης διάρκειας 99 ετών, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού που διοργανώθηκε από τη δημοτική Αρχή Πειραιά. Η κοινοπραξία των εταιρειών έχει ήδη βρει μισθωτές για σχεδόν το 1/3 των επιφανειών, με τη νεοφυή εταιρεία Dialectica να έχει προχωρήσει στη μίσθωση έξι από τους 22 ορόφους, μεικτής επιφανείας 6.210 τ.μ., διατηρώντας το δικαίωμα μίσθωσης επιπλέον τριών ορόφων στο ακίνητο. «Ηδη βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο της επίτευξης συμφωνιών με τρεις ακόμη εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ναυτιλιακό κλάδο ή πέριξ αυτού, για την εκμίσθωση επιπλέον τριών ορόφων. Επίσης, προς υπογραφή βρίσκονται και οι πρώτοι χώροι εστίασης», επισήμανε ο Δημήτρης Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand κατά την εκδήλωση για την ανακοίνωση της συμφωνίας με την Dialectica. Υπενθυμίζεται ότι από τα 28.500-29.000 τ.μ. που αντιστοιχούν στους προς εκμίσθωση χώρους του κτιρίου (πλέον υπογείων 4.800 τ.μ.), περίπου 22.000 τ.μ. αφορούν χρήσεις γραφείων και τα υπόλοιπα 7.500 τ.μ. την κάλυψη των πρώτων ορόφων του ακινήτου με εστίαση, εμπόριο και ένα γυμναστήριο. Το έργο της ανακατασκευής του Πύργου Πειραιά αναμένεται να ολοκληρωθεί σε περίπου δώδεκα μήνες από σήμερα. Το ύψος της επένδυσης θα ανέλθει σε 40 εκατ. ευρώ, ενώ ανάδοχος του έργου είναι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT