Επιχειρηματικά deals πολλών δισ. έκλεισαν με ελληνική βοήθεια

Επιχειρηματικά deals πολλών δισ. έκλεισαν με ελληνική βοήθεια

Με ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 40% για το 2022 «τρέχει» η startup Dialectica

2' 43" χρόνος ανάγνωσης

Ο αριθμός εργαζομένων της μπορεί τα επόμενα χρόνια να αγγίξει τις 3.000-4.000.

«Στρατηγείο» για την επίτευξη επιχειρηματικών deals πολλών δισ. δολ. αναμένεται να καταστήσει η ελληνική νεοφυής εταιρεία Dialectica τα γραφεία επιφανείας 6.210 τ.μ., που πρόκειται να μισθώσει σε ένα από τα πιο ψηλά κτίρια της χώρας, στον Πύργο Πειραιά, μεταφέροντας εκεί από το Θησείο την ομάδα της στα τέλη του 2023. Ξεκινώντας από ένα διαμέρισμα στην Αθήνα το 2015, η Dialectica, δημιούργημα του Γιώργου Τσαρούχα και του Φρεντ Κόρκετ, συμβάλλει με τη χρήση της τεχνολογίας στην επίτευξη επιχειρηματικών deals πολλών δισ., φέρνοντας σε επαφή θεσμικούς επενδυτές, συμβουλευτικές εταιρείες και private equity με ειδικούς και στελέχη της αγοράς (experts).

Συνδέει δηλαδή εκείνους που ενδιαφέρονται –για παράδειγμα– να επενδύσουν σε μια αγορά ή να εξαγοράσουν μια εταιρεία, με ειδικούς που έχουν γνώση της αγοράς (ανταγωνιστές, πελάτες, ρυθμιστικό πλαίσιο) και μπορούν να παράσχουν πληροφορίες, συμβάλλοντας στη λήψη επιχειρηματικών αποφάσεων. Οι δε πελάτες της διαχειρίζονται συνολικά 1 τρισ. δολ., ενώ ο μεγαλύτερος όγκος δραστηριότητάς της πραγματοποιείται στην Αμερική. Η βάση δεδομένων της εταιρείας περιλαμβάνει περίπου μισό εκατομμύριο ειδικούς, από απλούς εργαζομένους μέχρι διευθύνοντες συμβούλους και στελέχη μεγάλων επιχειρήσεων, τραπεζών κ.ά., ενώ μέσω της πλατφόρμας της τους αξιολογεί, κατηγοριοποιεί τις πληροφορίες, διαχειρίζεται τα projects κ.ά. Η Dialectica κλήθηκε να διαχειριστεί την προηγούμενη χρονιά περίπου 14.000 projects από 7.000 το 2020, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά deals που περιλαμβάνουν συγχωνεύσεις και εξαγορές.

«Εχουμε μια ομάδα τεχνολογίας στην Αθήνα που αποτελείται από 60 άτομα και θα αυξηθεί σε 100» ανέφερε ο κ. Τσαρούχας στην εκδήλωση που έγινε μέσα στην εβδομάδα για τα αποκαλυπτήρια των νέων γραφείων της στον Πύργο του Πειραιά, προσθέτοντας πως συνολικά η εταιρεία μετράει πάνω από 800 εργαζομένους παγκοσμίως (Αθήνα, Βανκούβερ, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Μόντρεαλ) εκ των οποίων περίπου 520 δουλεύουν τώρα στα γραφεία της στο Θησείο. Η εταιρεία ήδη «τρέχει» με ρυθμό ανάπτυξης πάνω από 40% για το 2022, τα έσοδά της αγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ και, όπως αναφέρει ο κ. Τσαρούχας, τα τελευταία χρόνια είναι κερδοφόρος, καθιστώντας έτσι μη αναγκαία την άντληση κεφαλαίων από επενδυτές.

«Δεν έχουμε λάβει χρηματοδότηση, καθώς η εταιρεία αναπτύχθηκε οργανικά», ανέφερε ο κ. Τσαρούχας, ο οποίος εκτιμά ότι ο αριθμός εργαζομένων της μπορεί τα επόμενα χρόνια να αγγίξει τους 3.000-4.000 λόγω και της υψηλής ζήτησης που καταγράφει ο κλάδος του knowledge brokering στον οποίο δραστηριοποιείται. Η Dialectica θα αποτελέσει τον πρώτο –επισήμως– ένοικο του Πύργου του Πειραιά, του εμβληματικού ουρανοξύστη ύψους 88 μέτρων που αναπτύσσει η κοινοπραξία των Dimand, EBRD και Prodea Investments και θα μισθώσει 6 ορόφους ή 6.210 τ.μ., διατηρώντας το δικαίωμα μίσθωσης επιπλέον τριών ορόφων 3.100 τ.μ.

Στο πλαίσιο αυτό φιλοδοξεί πως θα μεταφερθούν εκεί περίπου 600-700 εργαζόμενοι μέχρι τα τέλη του 2023, οπότε αναμένεται να ολοκληρωθεί το έργο ανακατασκευής του. «Αγκάθι» ωστόσο για την εταιρεία αποτελεί η έλλειψη ταλέντου, σε μια περίοδο μάλιστα που οι ανάγκες έχουν αυξηθεί και η εταιρεία αναζητάει κόσμο με εξειδικευμένες γλωσσικές ικανότητες.

«Το εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα δεν επαρκεί», επισήμανε ο κ. Τσαρούχας, ο οποίος αναφέρθηκε στη φυγή πολλών νέων στο εξωτερικό, αλλά και στα εμπόδια που δημιουργεί σε επίπεδο απασχόλησης το δημογραφικό. Τέλος, το 2023 και το 2024 εκτιμά πως θα είναι δύσκολες χρονιές για τις startups σε Ελλάδα και εξωτερικό, εξαιτίας του δυσμενούς επενδυτικού περιβάλλοντος και της αύξησης των επιτοκίων, που μειώνει και τη διάθεση για ρίσκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT