Φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων: Προς αναστολή και για το 2023

Φόρος υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων: Προς αναστολή και για το 2023

Στην αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέλοντας αφενός να στηρίξει τον κλάδο της οικοδομής, αφετέρου να μην πυροδοτήσει την αύξηση των τιμών των ακινήτων που βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

2' 18" χρόνος ανάγνωσης

Στην αναστολή του φόρου υπεραξίας ακινήτων προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης θέλοντας αφενός να στηρίξει τον κλάδο της οικοδομής, αφετέρου να μην πυροδοτήσει την αύξηση των τιμών των ακινήτων που βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

Μετά λοιπόν το «πάγωμα» για δύο ακόμα χρόνια του ΦΠΑ 24% στα νεόδμητα ακίνητα (έως το τέλος του 2024) σχεδιάζεται η αναστολή της επιβολής φόρου υπεραξίας 15% στις μεταβιβάσεις ακινήτων, φόρος ο οποίος επιβλήθηκε το 2013 αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (ν. 4172/2013) προβλέπεται η επιβολή φόρου 15% επί της θετικής διαφοράς (υπεραξίας) που προκύπτει από την πώληση ακινήτου σε τιμή υψηλότερη από την τιμή στην οποία αποκτήθηκε. Ο νόμος έχει ανασταλεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 και, όπως όλα δείχνουν, θα «παγώσει» εκ νέου.

Αυτό σημαίνει ότι όσοι σχεδιάζουν να πωλήσουν κάποιο ακίνητο από το νέο έτος δεν θα πληρώσουν φόρο 15% επί της διαφοράς μεταξύ των τιμών στις οποίες απέκτησαν τα ακίνητα και των τιμών στις οποίες θα τα πωλήσουν.

Η διάταξη που έχει «παγώσει», προβλέπει ότι:

Στον «πάγο» παραμένει έως τέλος του 2024 ο ΦΠΑ στα νεόδμητα.

– Ο φόρος υπεραξίας επιβάλλεται με συντελεστή 15% στο κέρδος που προκύπτει ανάμεσα στην τιμή κτήσης και στην τιμή πώλησης κάθε ακινήτου. Ο φόρος επιβαρύνει τον πωλητή του ακινήτου, ενώ ο αγοραστής οφείλει φόρο μεταβίβασης 3% επί της αξίας του ακινήτου.

– Εφόσον ο φορολογούμενος έχει διακρατήσει το ακίνητο που πουλάει για πέντε τουλάχιστον έτη από τη στιγμή της απόκτησής του, η υπεραξία είναι αφορολόγητη μέχρι του ποσού των 25.000 ευρώ.

– Οσοι μεταβιβάσουν ακίνητα τα οποία έχουν στην κατοχή τους πριν από το 1995 απαλλάσσονται από τον φόρο υπεραξίας.

Στο μεταξύ, τη Δευτέρα ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στο συνέδριο της Prodexpo, ανέφερε ότι ο κλάδος ζημιώθηκε σημαντικά κατά την οικονομική κρίση της προηγούμενης δεκαετίας, εξαιτίας και της υπερφορολόγησης των περασμένων ετών. Κάτι που, όπως είπε, αποτυπώθηκε στη δραματική πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας σε εκείνη την περίοδο, με την κατασκευή των νέων ακινήτων να σημειώνει διαδοχικά αρνητικά ρεκόρ.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε ο υπουργός, «η υλοποίηση της πολιτικής μας (σ.σ. μείωση ΕΝΦΙΑ, αναστολή ΦΠΑ κ.λπ.) οδήγησε σε αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων, όπως αποτυπώνεται στην αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, η οποία το 2021 σημείωσε ρεκόρ δεκαετίας, καθώς και στη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού, με τις άμεσες ξένες επενδύσεις σε ακίνητα να επανέρχονται σταδιακά στα προ πανδημίας επίπεδα, τα οποία αποτελούσαν και επίπεδα-ρεκόρ».

Ο κ. Σταϊκούρας όμως προανήγγειλε και νέες μειώσεις φόρων. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η κυβέρνηση, παρά τα εμπόδια, θα συνεχίσει να στηρίζει τον κλάδο μέσα από μόνιμες μειώσεις φόρων, ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις και στοχευμένες παρεμβάσεις, εκμεταλλευόμενη και τους σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT