Μειώθηκε η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη

Μειώθηκε η οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη

Πυκνώνουν οι ενδείξεις πως η Ευρωζώνη οδεύει ολοταχώς προς την ύφεση, αλλά η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει με ειλημμένες αποφάσεις σε περαιτέρω αύξηση του κόστους του δανεισμού καθώς είναι αδήριτη η ανάγκη να ανακόψει τον πληθωρισμό

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Πυκνώνουν οι ενδείξεις πως η Ευρωζώνη οδεύει ολοταχώς προς την ύφεση, αλλά η ΕΚΤ αναμένεται να προχωρήσει με ειλημμένες αποφάσεις σε περαιτέρω αύξηση του κόστους του δανεισμού καθώς είναι αδήριτη η ανάγκη να ανακόψει τον πληθωρισμό. Τελευταία ένδειξη στη σειρά ήταν χθες ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) που φέρει την οικονομική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη να σημειώνει τη μεγαλύτερη συρρίκνωση των τελευταίων δύο ετών. Ο εν λόγω δείκτης υποχώρησε κατά μία μονάδα, στις 47,1 μονάδες, που είναι το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο του 2020. Καταγράφεται, άλλωστε, υποχώρηση του εν λόγω δείκτη για τέταρτο συναπτό μήνα κάτω από το κρίσιμο επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζουν την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση. Οπως σχολιάζει ο Κρις Γουίλιαμσον, οικονομολόγος της S&P Global, «η οικονομία της Ευρωζώνης οδεύει προς συρρίκνωση το δ΄ τρίμηνο καθώς μειώνεται η παραγωγή και υποχωρεί σημαντικά η ζήτηση τον Οκτώβριο και η ύφεση φαίνεται πλέον αναπόφευκτη». Ο μεταποιητικός τομέας σημειωτέον παρουσίασε υποχώρηση για πέμπτο συναπτό μήνα, ενώ υποχωρεί και ο τομέας των υπηρεσιών καθώς οι καταναλωτές πασχίζουν να αντεπεξέλθουν στο κόστος ζωής και προπαντός στο δυσβάσταχτο κόστος της ενέργειας.

Ο δείκτης PMI υποχώρησε στις 47,1 μονάδες που είναι το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Νοέμβριο του 2020.

Την ίδια στιγμή, πάντως, μεταξύ οικονομολόγων θεωρείται ουσιαστικά δεδομένο ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια και πάλι κατά 75 μονάδες βάσης, φτάνοντας το κόστος του δανεισμού στο 1,5%. Η κίνηση θεωρείται πλέον αναπόφευκτη αφενός εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανόδου του πληθωρισμού που τείνει πλέον να υπερβεί το 10% στην Ευρωζώνη και αφετέρου λόγω των κινήσεων της Federal Reserve που αναγκάζουν τις κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο να ακολουθήσουν τα χνάρια της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας. Επενδυτές και αναλυτές διερωτώνται, πάντως, μέχρι πού μπορεί να αυξηθεί το κόστος του δανεισμού, δεδομένου ότι θεωρείται βέβαιη πλέον η ύφεση και τα νοικοκυριά αγκομαχούν κυριολεκτικά στην προσπάθειά τους να διασφαλίσουν θέρμανση και να αποπληρώσουν στεγαστικά δάνεια ή άλλο χρέος. Οι πολλαπλές πιέσεις ενδέχεται να ενισχύσουν τελικά τη φωνή και την επιρροή των λεγόμενων «περιστερών», των οπαδών της αναπτυξιακής νομισματικής πολιτικής, στους κόλπους της ΕΚΤ. Σύμφωνα με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν σε σχετική δημοσκόπηση του Bloomberg, πιθανότερη εξέλιξη είναι να φτάσει η ΕΚΤ τα επιτόκια στο 2,5% μέχρι τον Μάρτιο του επόμενου έτους και στη συνέχεια να επιβραδύνει τον ρυθμό αύξησής τους ή ενδεχομένως και να αποφασίσει μια παύση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT