Κραδασμοί στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, «βουτιά» για το γουάν

Κραδασμοί στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, «βουτιά» για το γουάν

Η είδηση ότι η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας δεν ήταν τόσο μικρή όσο είχαν προβλέψει οι πλέον απαισιόδοξοι οικονομικοί αναλυτές δεν καθησύχασε χθες τους επενδυτές

2' 27" χρόνος ανάγνωσης

Η είδηση ότι η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας δεν ήταν τόσο μικρή όσο είχαν προβλέψει οι πλέον απαισιόδοξοι οικονομικοί αναλυτές δεν καθησύχασε χθες τους επενδυτές. Συνδυάστηκε, αντιθέτως, με την ανησυχία που προκαλεί η πρωτοφανής τρίτη θητεία του προέδρου Σι, που κατά την εκτίμηση οικονομολόγων και επενδυτών μάλλον συνεπάγεται κλιμάκωση των αυταρχικών πολιτικών και προπαντός της πολιτικής μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό που υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη. Ανάμεσα στους παράγοντες που φαίνεται να ανησυχούν ιδιαιτέρως την αγορά είναι η απομάκρυνση του παλαιού οικονομικού επιτελείου, καθώς πρόκειται για πολιτικούς και οικονομολόγους με προσανατολισμό στην ελεύθερη αγορά.

Οι κραδασμοί που γνώρισαν χθες τα κινεζικά χρηματιστήρια προδίδουν εντεινόμενη ανησυχία, διότι ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση 8%, τη μεγαλύτερη που έχει γνωρίσει μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Εν ολίγοις, η πτώση είναι μεγαλύτερη και από εκείνη του Ιουνίου του 2015, όταν οι βασικοί δείκτες της Σαγκάης και της Σεντζέν υποχωρούσαν κατά 4,6% και 7% εν μέσω ανησυχίας για τη διαφαινόμενη επιβράδυνση της Κίνας που θα επηρέαζε την παγκόσμια οικονομία. Εξίσου ισχυροί ήταν οι κραδασμοί που γνώρισε χθες το γουάν, καθώς η ισοτιμία του υποχώρησε κάτω και από τα 7,309 γουάν/δολάριο. Πρόκειται για τη χαμηλότερη ισοτιμία που έχει σημειώσει στην ιστορία του το νόμισμα από το 2010, οπότε και άρχισαν να κρατούνται τα σχετικά αρχεία. Στην αγορά της Σαγκάης, άλλωστε, το κινεζικό νόμισμα υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 ετών, όταν κατέστη σαφές ότι με την ανανέωση της θητείας του Κινέζου προέδρου δεν αναμένεται καμία χαλάρωση στην πολιτική μηδενικής ανοχής στον κορωνοϊό. Το κινεζικό νόμισμα έχει υποστεί, άλλωστε, πιέσεις και από την ενίσχυση του δολαρίου μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων από τη Federal Reserve, που έχουν οδηγήσει σε πτώση τα νομίσματα ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών, από τη στερλίνα μέχρι το γιεν, και τα νομίσματα των αναδυόμενων αγορών. Σημειωτέον ότι περίπου το 90% των διαπραγματευτών του κινεζικού νομίσματος που συμμετείχαν την περασμένη εβδομάδα σε δημοσκόπηση του Bloomberg προέβλεψε πως μετά το συνέδριο του ΚΚΚ θα χαλαρώσει η πολιτική ελέγχου της ισοτιμίας του και το νόμισμα θα υποχωρήσει περαιτέρω γύρω στα 7,4 γουάν ή και 7,5 γουάν/δολάριο.

Ανησυχία στις αγορές προκαλεί η τρίτη θητεία του προέδρου Σι.

Οπως τονίζει ο Κεν Τσεούνγκ, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος στην τράπεζα Mizuho, «φαίνεται πως οι αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο του Πεκίνου και γενικότερα οι εξελίξεις στην κινεζική ηγεσία σε συνδυασμό με τη χαμηλή αύξηση του ΑΕΠ έχουν ανησυχήσει έντονα τους επενδυτές, που σπεύδουν να απαλλαγούν από τις τοποθετήσεις τους σε κινεζικά περιουσιακά στοιχεία». Δεν λείπει κι εκείνη η μερίδα αναλυτών που βλέπει στην τρίτη θητεία του κ. Σι την όξυνση των γεωπολιτικών κινδύνων που υπονομεύουν την οικονομία. Εκτιμούν, συγκεκριμένα, ότι ο νυν πρόεδρος δεν είναι η κατάλληλη προσωπικότητα για να βελτιώσει τις οικονομικές σχέσεις με την Ουάσιγκτον. Οπως τονίζει ο Κεν Τσεούνγκ, «δεδομένου ότι η σύνθεση του Πολιτικού Γραφείου αποτελείται από τους στενούς συνεργάτες και συμμάχους του κ. Σι, οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν πως θα υπάρξουν επιπτώσεις εξαιτίας της ενίσχυσής του και της συνέχειας της ίδιας πολιτικής».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT