Σημαντικά κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Σημαντικά κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Οι ελπίδες για επιβράδυνση του ρυθμού αυξήσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ενθάρρυναν τους επενδυτές και οδήγησαν ανοδικά τις τιμές των μετοχών των ευρωπαϊκών ομίλων

1' 54" χρόνος ανάγνωσης

Οι ελπίδες για επιβράδυνση του ρυθμού αυξήσεων των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) ενθάρρυναν τους επενδυτές και οδήγησαν ανοδικά τις τιμές των μετοχών των ευρωπαϊκών ομίλων. Παράλληλα, δέχθηκαν ευνοϊκά τη νίκη του πρώην υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σούνακ στην κούρσα για την πρωθυπουργία της Βρετανίας, ενώ είχαν στραμμένο το βλέμμα και στη σημαντική επικείμενη απόφαση της ΕΚΤ μεθαύριο Πέμπτη. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδά του σε σχεδόν μία εβδομάδα και έκλεισε με κέρδη 1,40%. Ανάμεσα στους κλάδους που έδωσαν χθες τον τόνο στις συναλλαγές ήταν εκείνος των ομίλων κοινής ωφελείας, των ταξιδιών και των ΜΜΕ. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με 0,64%, με 1,58% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με 1,59% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 1,93% ο FTSE MIB στο Μιλάνο και με 1,79% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. Οι αποδόσεις των διετών βρετανικών ομολόγων είχαν τη μεγαλύτερή τους πτώση από το 1993.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε άνοδο 1,40%.

Αφορμή για το ευνοϊκό κλίμα ήταν δημοσίευμα την Παρασκευή, που ώθησε ανοδικά και τους δείκτες στη Γουόλ Στριτ, ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ πιθανώς θα συζητήσει μικρότερη αύξηση επιτοκίων στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου. «Παρά το ότι είναι καλό πως τα στελέχη της Ομοσπονδιακής Τράπεζας έχουν αρχίσει να εξετάζουν το να τεθεί ένα τέλος στις αυξήσεις των επιτοκίων, αυτή η επιλογή βασίζεται σε προϋποθέσεις, όπως είναι η εξασθένηση του πληθωρισμού και η αποθέρμανση της αγοράς εργασίας. Κι αυτό θα πρέπει να αποτυπωθεί στα οικονομικά στοιχεία», τόνισε ο Μαρκ Χέφελ, διευθυντής επενδύσεων στην UBS Global Wealth Management. «Εκτιμάμε πως οι πλήρεις επιπτώσεις μιας περιοριστικής νομισματικής πολιτικής για την οικονομία και τα εταιρικά κέρδη δεν έχουν ακόμη αποτυπωθεί στις προβλέψεις των οικονομολόγων και ίσως και στο μέλλον να προκαλέσουν απογοητεύσεις». Ακόμη ένας ευνοϊκός παράγοντας αποδείχθηκε η ανάληψη της πρωθυπουργίας στο Ηνωμένο Βασίλειο από τον Ρίσι Σούνακ, ενώ οι αναλυτές δείχνουν ανακουφισμένοι σε έναν βαθμό σχετικά με τις προοπτικές της βρετανικής οικονομίας. Ερευνα κατέγραψε πτώση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη με τον ταχύτερο ρυθμό σε σχεδόν δύο χρόνια τον Οκτώβριο, εξαιτίας της κρίσης με το κόστος διαβίωσης, η οποία περιόρισε τη ζήτηση. Το ευρώ ενισχύθηκε 0,1% ως προς το δολάριο στο 0,9872 δολ., ενώ οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων δεκαετίας υποχώρησαν στο 3,75%, τα χαμηλότερα επίπεδα από την ανακοίνωση του μίνι προϋπολογισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT