Αλμα τζίρου και κερδοφορίας στο 9μηνο για τη Μytilineos

Αλμα τζίρου και κερδοφορίας στο 9μηνο για τη Μytilineos

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 171% σε ετήσια βάση, στα 312 εκατ. ευρώ

2' 55" χρόνος ανάγνωσης

Σε υψηλά επίπεδα εδραιώνονται και σταθεροποιούνται τα οικονομικά μεγέθη της Μytilineos. Σε συνέχεια των ισχυρών επιδόσεων του 2021 και παρά το αδύναμο και ιδιαίτερα ρευστό οικονομικό περιβάλλον, η εταιρεία συνέχισε να αναπτύσσεται δυναμικά καταγράφοντας στο εννεάμηνο του 2022 αύξηση κύκλου εργασιών κατά 169% (διαμορφώθηκε σε 4.573 εκατ. ευρώ έναντι 1.698 εκατ. το εννεάμηνο του 2021) και καθαρών κερδών κατά 171% (312 εκατ. ευρώ έναντι 115 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021). Τα κέρδη προ φόρων τόκων και αποσβέσεων (ΕΒITDA) αυξήθηκαν κατά 121% στα 533 εκατ. ευρώ έναντι 241 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι, επωφελούμενα από τις ιστορικά υψηλές επιδόσεις των δραστηριοτήτων σε μεταλλουργία και πράσινη ενέργεια. Οδηγός των ισχυρών επιδόσεων εννεαμήνου ήταν ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με κύκλο εργασιών 3.209 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 70,2% του συνολικού κύκλου εργασιών, σημειώνοντας αύξηση κατά 366% έναντι του περυσινού εννεαμήνου. Κατά 181% αυξήθηκαν τα EBITDA του τομέα, τα οποία διαμορφώθηκαν στα 230 εκατ. έναντι 82 εκατ. το εννεάμηνο του 2021. Οι ισχυρές επιδόσεις του τομέα, σύμφωνα με την εταιρεία, είναι συνέπεια του υψηλού βαθμού απόδοσης των μονάδων σε ένα περιβάλλον υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και της δυνατότητας της Mytilineos, λόγω μεγέθους χαρτοφυλακίου, για προμήθεια φυσικού αερίου σε ανταγωνιστικές τιμές από ένα ευρύ και διαφοροποιημένο δίκτυο προμήθειας, τόσο μέσω φορτίων LNG, όσο και μέσω αερίου από αγωγούς. Με τον τρόπο αυτό, η Mytilineos διασφαλίζει αφενός επαρκείς ποσότητες για τις δραστηριότητές της σε ανταγωνιστικές τιμές και αφετέρου επιταχύνει μεγάλη διείσδυση στις γειτονικές αγορές, στο πλαίσιο και της συνολικής διεθνοποίησής της.

Αλμα τζίρου και κερδοφορίας στο 9μηνο για τη Μytilineos-1

Στο εννεάμηνο του 2022 ο κύκλος εργασιών διαμορ- φώθηκε σε 4.573 εκατ. ευρώ έναντι 1.698 εκατ. το εννεάμηνο του 2021.

Σε ισχυρό πυλώνα ανάπτυξης της εταιρείας εξελίσσεται ο τομέας ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών και αποθήκευσης ενέργειας, ο οποίος κατέγραψε στο εννεάμηνο αύξηση κύκλου εργασιών 62% στα 395 εκατ. ευρώ (8,6% του συνολικού κύκλου εργασιών) και EBITDA αυξημένα κατά 332% στα 65 εκατ. ευρώ έναντι 15 εκατ. ευρώ το εννεάμηνο του 2021. Ο κύκλος εργασιών του τομέα έργων βιώσιμης ανάπτυξης (SES) διαμορφώθηκε στο εννεάμηνο σε 294 εκατ. ευρώ και τα EBITDA στα 54 εκατ. ευρώ έναντι 30 εκατ. το αντίστοιχο εννεάμηνο πέρυσι. Στο τέλος του εννεαμήνου το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των συμβασιοποιημένων έργων ανήλθε σε 1,4 δισ. ευρώ, ενώ συμπεριλαμβανομένων των έργων που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο συμβασιοποίησης, το σύνολο ανέρχεται στα 2,5 δισ. εκ των οποίων το 42% αφορά έργα στην Ελλάδα, δραστηριότητα η οποία αναμένεται να σημειώσει σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, τόσο στον τομέα των κατασκευών όσο και των παραχωρήσεων.

«Καθώς διανύουμε το δ΄ τρίμηνο του 2022, οι οικονομικές επιδόσεις της Mytilineos πιστοποιούν το πέρασμα στη “νέα εποχή” της εταιρείας, σε επίπεδο κύκλου εργασιών, EBITDA και καθαρής κερδοφορίας. Ταυτόχρονα, προωθείται μια σειρά νέων επενδύσεων, όπως η εμπορική λειτουργία της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής 826 MW (CCGT), η αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας αλουμινίου και σημαντικά έργα σε ΑΠΕ στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, που δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε η Mytilineos να παραμείνει σταθερά σε αναπτυξιακή τροχιά», επισημαίνει η εταιρεία στη συνοδευτική των αποτελεσμάτων ανακοίνωσή της.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT