Coca-Cola 3E: Επενδύσεις στο εργοστάσιο του Σχηματαρίου

Coca-Cola 3E: Επενδύσεις στο εργοστάσιο του Σχηματαρίου

Νέα γραμμή παραγωγής και τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων

2' 34" χρόνος ανάγνωσης

Επενδύσεις ύψους 75 εκατ. ευρώ για τη διετία 2022-2023 υλοποιεί η Coca-Cola Τρία Εψιλον στην Ελλάδα, επενδύσεις οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη δημιουργία νέας γραμμής παραγωγής στο εργοστάσιο του ομίλου στο Σχηματάρι, τον ψηφιακό μετασχηματισμό της εταιρείας, μέσω κυρίως της δημιουργίας δικτύου 5G εντός του εργοστασίου, εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στο ίδιο εργοστάσιο, αλλά και επενδύσεις σε νέα προϊόντα.

Coca-Cola 3E: Επενδύσεις στο εργοστάσιο του Σχηματαρίου-1

Τα παραπάνω ανακοίνωσε χθες η Μαρία Αναργύρου-Νίκολιτς, γενική διευθύντρια της Coca-Cola Τρία Εψιλον για την Ελλάδα και την Κύπρο, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου κατά την οποία παρουσιάστηκε μελέτη για το οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα του λεγόμενου συστήματος της Coca-Cola στην Ελλάδα την τριετία 2019-2021. Αποτύπωμα που αναμένεται να είναι έντονο και τα επόμενα χρόνια, όπως μαρτυρούν και οι σχεδιαζόμενες νέες επενδύσεις. Διευκρινίζεται ότι με την έννοια «σύστημα Coca-Cola» εννοείται η δραστηριότητα της Coca-Cola Τρία Εψιλον (θυγατρική στην Ελλάδα του ομίλου Coca-Cola HBC AG), της Coca-Cola Hellas (θυγατρική της The Coca-Cola Company στην Ελλάδα), της Coca-Cola HBC ΜΕΠΕ (θυγατρική του ομίλου Coca-Cola HBC AG που παρέχει υπηρεσίες διοικητικής υποστήριξης) και της «Tsakiris ABEE», η γνωστή εταιρεία που παράγει πατατάκια και από το 2004 ανήκει στον όμιλο Coca-Cola HBC.

Σύμφωνα με τη μελέτη, η άμεση, έμμεση και προκαλούμενη επίδραση στην ελληνική οικονομία από το σύνολο της αλυσίδας αξίας της Coca-Cola στην Ελλάδα, διαμορφώθηκε σε περίπου 1,3 δισ. (0,7% του ΑΕΠ). Αυτό σημαίνει πως για κάθε 1 ευρώ προστιθέμενης αξίας της Coca-Cola στην Ελλάδα δημιουργούνται 6 ευρώ στην ελληνική οικονομία. Το αποτύπωμα της εταιρείας στην Ελλάδα συνδέεται και με τα έσοδα του κράτους που προκύπτουν από τη δραστηριότητά της, με τη συνολική συνεισφορά, το 2021, να ανέρχεται στο 1,2% των φορολογικών εσόδων του κράτους.

Σε ό,τι αφορά την απασχόληση, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η δραστηριότητα της Coca-Cola στην Ελλάδα υποστηρίζει άμεσα και έμμεσα περίπου 32.900 θέσεις εργασίας (το 0,7% της συνολικής απασχόλησης στη χώρα) εκ των οποίων άμεσες είναι μόνο οι 1.900. Για κάθε 1 άμεση θέση εργασίας στην Coca-Cola στην Ελλάδα, δημιουργούνται άλλες 16 στην ελληνική οικονομία. Ως έμμεση επίδραση θεωρείται η δραστηριότητα σε άμεσους προμηθευτές της εταιρείας και προμηθευτές των προμηθευτών, ενώ ως προκαλούμενη επίδραση θεωρείται η δραστηριότητα από την κατανάλωση νοικοκυριών μέσα από τους μισθούς των εργαζομένων.

Την ίδια ώρα, πάντως, και η Coca-Cola καλείται να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της πληθωριστικής και ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με την κ. Αναργύρου-Νίκολιτς, το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σημαντικά λόγω των αυξήσεων σε ενέργεια, πρώτες ύλες, αλλά και λόγω των καθυστερήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Σε ό,τι αφορά τις τελευταίες, μάλιστα, τόνισε ότι το καλοκαίρι ήταν οξύ το πρόβλημα, λόγω και της αυξημένης ζήτησης, ενώ ούτε τώρα η κατάσταση έχει ομαλοποιηθεί. Η εταιρεία, πάντως, από την αρχή του έτους έχει προχωρήσει σε ανατιμήσεις των προϊόντων της ύψους 6,9% μεσοσταθμικά.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT