Fosun: Πουλάει περιουσιακά στοιχεία 11 δισ. δολ.

Fosun: Πουλάει περιουσιακά στοιχεία 11 δισ. δολ.

Κυρίως στις δραστηριότητες που αφορούν καταναλωτικά αγαθά και εξυπηρέτηση πελατών

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Ο όμιλος της Fosun International, ένας από τους μεγαλύτερους ιδιωτικούς ομίλους της Κίνας, δήλωσε σε αναλυτές ότι στοχεύει να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία έως και 11 δισ. δολαρίων τους επόμενους 12 μήνες στο πλαίσιο των προσπαθειών του να τονώσει αφενός τον ισολογισμό του και αφετέρου την εμπιστοσύνη των επενδυτών. Ειδικότερα, η διοίκησή της Fosun International ανέφερε ότι σκοπεύει να διαθέσει στην αγορά δευτερεύοντα περιουσιακά στοιχεία της, τα οποία αποτιμώνται 50-80 δισ. γουάν (έως και 11 δισ. δολ.), διότι αποσκοπεί να εστιάσει στις δραστηριότητες που αφορούν καταναλωτικά αγαθά και εξυπηρέτηση πελατών, όπως ανέφεραν οι αναλυτές της Citigroup, συμπεριλαμβανομένου του Τζορτζ Τσόι. Ο όμιλος θεωρεί ότι τα βασικά του περιουσιακά στοιχεία είναι οι εισηγμένες μονάδες του στο φάρμακο, στο λιανεμπόριο και στον τουρισμό, καθώς και εκείνη που ασχολείται με τις ασφάλειες, ονόματι Fidelidade, σύμφωνα με τη Citigroup.

Η Fosun με έδρα τη Σαγκάη, της οποίας η επιχειρηματική δραστηριότητα εκτείνεται από την αλυσίδα θερέτρων Club Med έως τον γαλλικό οίκο μόδας Lanvin, τελεί υπό τον έλεγχο των επενδυτών όσον αφορά την κατάσταση της ρευστότητάς της, αρχής γενομένης από τον Ιούνιο, όταν ο οίκος αξιολόγησης Moody’s Investors Service έκανε γνωστές τις πιέσεις που δέχεται με αφορμή τη χρηματοδότησή της. Στις 30 Σεπτεμβρίου η Moody’s έθεσε τη Fosun σε κατάσταση επιφυλακής για περαιτέρω υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητάς της, επικαλούμενη «αυξημένο κίνδυνο αναχρηματοδότησης». Και χθες ο διεθνής οίκος υποβάθμισε περαιτέρω την εταιρεία, κατατάσσοντας τα εταιρικά της ομόλογα στη βαθμίδα των «σκουπιδιών», επισημαίνοντας ότι η Fosun έχει ασθενή ρευστότητα σε επίπεδο ομίλου συμμετοχών και ανεπαρκή μετρητά για να καλύψει τη ρευστοποίηση των τίτλων της που λήγουν εντός δωδεκαμήνου – οπότε μπορεί να εξηγηθεί και το γιατί επιλέγει να πουλήσει μη πρωτεύοντα περιουσιακά στοιχεία της. Η Fosun αποκάλυψε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι ειδοποίησε τη Moody’s να τερματίσουν την επιχειρηματική συνεργασία τους και είπε ότι σταμάτησε να της παρέχει σχετικές πληροφορίες.

Οι μετοχές της Fosun και τα ομόλογά της σε δολάρια έχουν υποχωρήσει απότομα από την έκθεση της Moody’s του Ιουνίου και μετά λόγω γενικευμένων ανησυχιών της αγοράς για τη δυνατότητα αποπληρωμής του χρέους τόσο της εταιρείας όσο και άλλων δανειοληπτών με τίτλους υψηλής απόδοσης στην Κίνα. Μερικά από τα χρεόγραφα της Fosun διαμορφώνονται σε επίπεδα κάτω από 50 σεντς του δολαρίου. Η μετοχή της έχει υποχωρήσει περισσότερο από 40% φέτος, φτάνοντας πρόσφατα σε επίπεδα πρωτόγνωρα μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια. Η Fosun πραγματοποίησε την ενημέρωση των αναλυτών λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση μιας εκκρεμούς συμφωνίας για την πώληση του πλειοψηφικού μεριδίου της στη μητρική κινεζική εταιρεία μετάλλων με τίμημα έως και 16 δισ. γουάν (2,2 δισ. δολ.). Η ολοκλήρωση της εκποίησης «θα επιτρέψει στη Fosun να ανακατανείμει τους πόρους της προς καλύτερες χρήσεις», έγραψε ο κ. Τσόι της Citigroup. Το Bloomberg ανέφερε χθες ότι η Fosun επανεξετάζει τις συμμετοχές της σε ευρωπαϊκά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, διότι εξετάζει τρόπους συγκέντρωσης χρημάτων για την αποπληρωμή του χρέους, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT