UBS: Κέρδη καλύτερα των εκτιμήσεων στο γ΄ τρίμηνο

UBS: Κέρδη καλύτερα των εκτιμήσεων στο γ΄ τρίμηνο

Ανήλθαν σε 1,73 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 1,57 δισ.

2' 0" χρόνος ανάγνωσης

Το γ΄ τρίμηνο ο ελβετικός όμιλος UBS παρουσίασε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη, διότι τα υψηλότερα επιτόκια συνέβαλαν στο να αντισταθμίσουν τη μειωμένη δραστηριότητα πελατών στη βασική μονάδα του, που ασχολείται με τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων. Η τράπεζα ανέφερε πως το εν λόγω διάστημα τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,73 δισ. δολάρια, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών στα 1,57 δισ. Αναφορικά τώρα με τον κύριο βραχίονά της στη διαχείριση περιουσιών, αυτός είχε εισροές περιουσιακών στοιχείων της τάξεως των 17,1 δισ. δολαρίων, ενώ στον βραχίονα επενδυτικής τραπεζικής τα έσοδα ελαττώθηκαν. Οι αιφνίδιες αυξήσεις επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προσφέρουν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ένα πλεονέκτημα στα έσοδά τους από δανεισμό, συμβάλλοντας στο να παραμείνουν αμετάβλητα τα σχέδιά τους για επιστροφή κεφαλαίων στους μετόχους – επενδυτές. Εντούτοις, οι διεθνούς βεληνεκούς τράπεζες έχουν δει τόσο τις τιμές των μετοχών τους όσο και τα έσοδά τους να δέχονται κτυπήματα εξαιτίας της αποδυνάμωσης της εμπιστοσύνης, αφενός λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης, αφετέρου λόγω της επιβράδυνσης της οικονομίας της Κίνας. Χθες η ελβετική τράπεζα UBS δήλωσε πως η επαναγορά ιδίων μετοχών το τρέχον έτος μάλλον θα φθάσει σε αξία περίπου τα 5,5 δισ. δολάρια.

Ο διευθύνων σύμβουλός της, Ραλφ Χάμερς, έχει αναλάβει εκστρατεία για την ενίσχυση της αυτοματοποίησης, τη μείωση των διοικητικών βαθμίδων και την επέκταση της παρουσίας του ελβετικού ομίλου στις ΗΠΑ, όπου και η δραστηριότητά του επισκιάζεται από τοπικούς ανταγωνιστές. Επίσης, τον Σεπτέμβριο είχε να διαχειριστεί μια σημαντική οπισθοδρόμηση, όταν η τράπεζά του ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από μια συμφωνία για την αγορά της αμερικανικής εταιρείας συμβούλων διαχείρισης πλούτου με χρήση ρομπότ Wealthfront. Χθες στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης η τιμή μετοχής της UBS άνοιξε υψηλότερα κατά 2,7%, ενώ τα συνολικά της κέρδη ανήλθαν σε 7,73%. «Το μακροοικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον έχει γίνει όλο και πιο περίπλοκο», δήλωσε ο Ραλφ Χάμερς, παρουσιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα. «Η παγκόσμια αβεβαιότητα μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα δραστηριότητας των πελατών το τέταρτο τρίμηνο», πρόσθεσε.

Στις ανταγωνιστικές τράπεζες των ΗΠΑ τα έσοδα και τα κέρδη αυξήθηκαν στις περισσότερες περιπτώσεις, ξεπερνώντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Αλλά με την προοπτική μιας ύφεσης προετοιμάζονται για υψηλότερες προβλέψεις δανείων. Η JPMorgan Chase πρόσθεσε 808 εκατ. δολάρια στις προβλέψεις δανείων της, ενώ η Wells Fargo διέθεσε 784 εκατ. δολάρια. Αντίθετα, τέλος, η UBS ανακοίνωσε προβλέψεις για πιστωτικές ζημίες ύψους 15 εκατ. ελβετικών φράγκων (15 εκατ. δολαρίων) στη μονάδα ατομικής και εταιρικής τραπεζικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT