Χρηματιστήριο: Κράτησε τις 860 μονάδες παρά την πτώση

Χρηματιστήριο: Κράτησε τις 860 μονάδες παρά την πτώση

Απώλειες 0,33% για τον Γενικό Δείκτη, που έκλεισε στις 863,35 μονάδες

2' 13" χρόνος ανάγνωσης

Με απώλειες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών έπειτα από το τριήμερο σερί ανόδου, καταφέρνοντας ωστόσο και αυτή τη φορά να «αμυνθεί» και να απορροφήσει το μεγαλύτερο μέρος των πιέσεων που ασκήθηκαν ενδοσυνεδριακά με βοήθειες από επιλεγμένα blue chips, τη στιγμή που το κλίμα στις βασικές ευρωπαϊκές αγορές ήταν επιφυλακτικά θετικό, εν αναμονή και της συνεδρίασης της ΕΚΤ αυτή την εβδομάδα.

Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων στην Ευρωζώνη, με την ελληνική 10ετία να υποχωρεί στο 4,66% από άνω του 5% που είχε βρεθεί την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές αρχίζουν και αμφισβητούν εάν η ΕΚΤ μπορεί να συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων μετά την αύξηση 75 μ.β. αύριο Πέμπτη, στον απόηχο αναφορών ότι οι αξιωματούχοι της Fed συζητούν πότε θα επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης των επιτοκίων.

Ο ΟΔΔΗΧ, πάντως, ολοκλήρωσε τη δημοπρασία για την επανέκδοση του 5ετούς ομολόγου κυμαινόμενου επιτοκίου, αντλώντας 975 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές να διαμορφώνονται στο 1,865 δισ. ευρώ και το κουπόνι στο 2,23%. Επειτα από αυτή την έκδοση το συνολικό ποσό που έχει αντλήσει το ελληνικό Δημόσιο φέτος διαμορφώνεται στα 7,875 δισ. ευρώ.

Επιστρέφοντας στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,33% στις 863,35 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 59 εκατ. ευρώ. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,16% και στις 2.094,20 μονάδες, ενώ στο -1,32% και στις 1.311,87 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Συνεχίζεται η αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ομόλογα, με το ελληνικό 10ετές να υποχωρεί στο 4,66%.

Στα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν Motor Oil και ΑΔΜΗΕ, στο -2,69% και -2,35%, ενώ με πτώση άνω του 1% ακολούθησαν οι Jumbo, Quest, Aegean, Σαράντης, ΕΛΒΑΛΧαλκόρ, ΕΥΔΑΠ και ΟΛΠ. Ανοδικά ξεχώρισαν ο ΟΠΑΠ και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή με κέρδη 1,77% και 1,54%, αντίστοιχα.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,37% στις 592,9 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να υποχωρεί κατά 1,75%, τη Eurobank κατά 1,04% και την Alpha Bank κατά 0,64%, ενώ με κέρδη 1,35% έκλεισε η Εθνική Τράπεζα.

Οι ευρωπαϊκές αγορές συντηρούν το ανοδικό μομέντουμ θεωρώντας ότι οι «μαύροι κύκνοι» του εξωτερικού περιβάλλοντος εξασθενούν, σχολιάζει ο Δημήτρης Τζάνας της «Κύκλος Χρηματιστηριακή». Ομως, ο πληθωρισμός παραμένει επίμονος και δεν αναμένεται να υποχωρήσει αισθητά τον Οκτώβριο. Ως αποτέλεσμα, τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed αναμένεται να αποφασίσουν νέες αυξήσεις επιτοκίων κατά 75 μ.β. Παράλληλα, συνεχίζεται ο χαμηλός βαθμός ορατότητας σε σχέση με την έκβαση της ουκρανικής κρίσης, ενώ ταυτόχρονα η κινεζική οικονομία κινείται με πρωτόγνωρα χαμηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης.

Το ελληνικό χρηματιστήριο, όπως προσθέτει ο αναλυτής, επωφελείται από τη θετική τάση των διεθνών αγορών και έχοντας συμπληρώσει τρεις συνεχόμενες ανοδικές εβδομάδες, βάζει ισχυρή υποψηφιότητα και για μια τέταρτη με τον Γενικό Δείκτη να αναμετριέται με την περιοχή των 870 μονάδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT