Πιέσεις στη Γουόλ Στριτ μετά τα αποτελέσματα Alphabet και Microsoft

Πιέσεις στη Γουόλ Στριτ μετά τα αποτελέσματα Alphabet και Microsoft

Ο αμερικανικός κολοσσός υψηλής τεχνολογίας Alphabet είχε ενθουσιάσει το επενδυτικό κοινό κατά τη διάρκεια της ανοδικής πορείας της αγοράς, παρουσιάζοντας σταθερά υψηλότερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις και κέρδη

1' 45" χρόνος ανάγνωσης

Ο αμερικανικός κολοσσός υψηλής τεχνολογίας Alphabet είχε ενθουσιάσει το επενδυτικό κοινό κατά τη διάρκεια της ανοδικής πορείας της αγοράς, παρουσιάζοντας σταθερά υψηλότερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις και κέρδη. Αυτές οι ευημερούσες μέρες τελείωσαν. Τα αποκαρδιωτικά τριμηνιαία αποτελέσματα από την Alphabet, τη μητρική της Google, καθώς και από τον άλλο τεχνολογικό κολοσσό, τη Microsoft, και την κατασκευάστρια ημιαγωγών Texas Instruments, προκάλεσαν μαζικές πωλήσεις μετοχών. Και οι πωλήσεις αυτές ενδεχομένως να εξαλείψουν περισσότερα από 380 δισ. δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία από ορισμένες από τις μεγαλύτερες εταιρείες των ΗΠΑ. Οι εξελίξεις αυτές ακυρώνουν τα στοιχήματα των επενδυτών, οι οποίοι υπέθεταν ότι οι φετινές απώλειες της τάξεως των 5,5 τρισ. δολαρίων στις μετοχές ομίλων υψηλής τεχνολογίας είχαν φθάσει στο κατώτατο σημείο. Τα τριμηνιαία αποτελέσματα φανέρωσαν τις αυξανόμενες πιέσεις σε όλο το εύρος των δραστηριοτήτων, από τους εταιρικούς προϋπολογισμούς για τη μηχανοργάνωση έως τις δαπάνες για ψηφιακές διαφημίσεις και τους ημιαγωγούς για τα μηχανήματα βιομηχανικής χρήσης.

Ο δείκτης Nasdaq 100 υποχώρησε 2%, καθώς τα αποτελέσματα έφεραν και πάλι την εστίαση στις επιπτώσεις από τις ραγδαίες αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σε κέρδη και οικονομία. «Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε οριακό σημείο», δήλωσε η Τζέσικα Αμιρ, επικεφαλής της χρηματιστηριακής εταιρείας Saxo Capital Markets. «Το ισχυρότερο δολάριο θα συνεχίσει να βλάπτει τα μελλοντικά κέρδη των επιχειρήσεων, σε μια εποχή που η καταναλωτική ζήτηση είναι πιθανό να μειωθεί και να επιφέρει σωρευτικές επιπτώσεις στις αγορές. Παραμένουν οι πιέσεις σε πιο ριψοκίνδυνες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων, όπως η υψηλή τεχνολογία». Μέχρι σήμερα η Alphabet ανακοίνωσε τρία συνεχόμενα τρίμηνα απογοητευτικών κερδών ανά μετοχή, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg, το μεγαλύτερο τέτοιο σερί εδώ και επτά χρόνια. Οι πωλήσεις, εξαιρουμένων πληρωμών σε εταίρους στα δίκτυα διανομής, ανήλθαν σε 57,27 δισ. δολάρια σε σύγκριση με προβλέψεις για 58,18 δισ. δολάρια. Τα καθαρά ανά μετοχή έσοδα στο 1,06 δολάριο υστερούσαν από την εκτίμηση για 1,25 δολάριο.

Τα σημάδια αδυναμίας ήταν ευρέως ορατά στις εταιρικές ανακοινώσεις χθες. Η Microsoft σημείωσε την πιο αδύναμη τριμηνιαία αύξηση των πωλήσεών της τα τελευταία πέντε χρόνια, η οποία περιορίστηκε από την άνοδο του δολαρίου, την πτώση της ζήτησης για υπολογιστές και των εσόδων από τις διαφημίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT