Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν οι ευρωπαϊκές αγορές

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Με θετικό πρόσημο ολοκλήρωσαν τη χθεσινή συνεδρίαση οι δείκτες των μεγαλυτέρων χρηματιστηρίων της Γηραιάς Ηπείρου, κατορθώνοντας να αντιστρέψουν τις προηγούμενες απώλειές τους και αφού η Τράπεζα του Καναδά αύξησε λιγότερο του αναμενομένου τα επιτόκιά της. Η απόφαση αυτή αναθέρμανε τις ελπίδες ότι οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες μπορεί να αναθεωρήσουν την προσέγγισή τους ως προς τις επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων. Ο δε πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε χθες με άνοδο 0,66%, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδά του των τελευταίων πέντε εβδομάδων. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 0,61%, στη Φρανκφούρτη ο DΑX με 1,09%, με 0,41% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 0,45% στο Μιλάνο ο FTSE MIB και με 0,97% ο IBEX στη Μαδρίτη.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα διεθνή χρηματιστήρια οι δείκτες έδειξαν να ενισχύονται με αφορμή την απόφαση της Τράπεζας του Καναδά να μην προβεί σε όσο επιθετική αύξηση του κόστους δανεισμού αναμενόταν, δηλώνοντας παράλληλα πως πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά στο σημείο ολοκλήρωσης του κύκλου αυτού. Αλλωστε, προέβλεψε πως υπάρχει πιθανότητα η οικονομία να εμφανίσει ελαφρά ύφεση. «Καθώς η Τράπεζα του Καναδά κάνει αυτήν την επιλογή, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι η έμφαση των επενδυτών δίδεται πλέον σε αυτό το θέμα και όχι στα εταιρικά αποτελέσματα», παρατηρεί ο Στιβ Σόσνικ, διευθυντής στρατηγικής αγορών της Interactive Brokers. «Εφόσον η Τράπεζα του Καναδά αύξησε τα επιτόκια λιγότερο από τις προσδοκίες, ίσως να είναι ένα προμήνυμα και για άλλες κεντρικές τράπεζες». Πέραν τούτου, όλων το βλέμμα είναι στραμμένο στη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, στο πλαίσιο της οποίας εκτιμάται πως τα στελέχη της θα αποφασίσουν να κάνουν ακόμη μία αύξηση επιτοκίων της τάξεως των 75 μονάδων βάσης για να δαμάσουν τον πληθωρισμό.

Οι αγορές στην Ευρώπη δέχονταν πιέσεις για το μεγαλύτερο μέρος της χθεσινής ημέρας εξαιτίας των απογοητευτικών αποτελεσμάτων των τεχνολογικών κολοσσών στην απέναντι όχθη του Ατλαντικού, καθώς και των δυσοίωνων οικονομικών προοπτικών, που σκίασαν τα δυναμικά κέρδη μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών. Τέλος, ο δείκτης υψηλής τεχνολογίας στην Ευρώπη έκλεισε οριακά χαμηλότερα λόγω των ασθενικών αποτελεσμάτων των Microsoft και Alphabet. Το ευρώ ως προς το δολάριο ενισχύθηκε 1,1%, στα 1,0073 δολ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT