Σταθεροποίηση στο Χ.Α., που κράτησε τις 860 μονάδες

Σταθεροποίηση στο Χ.Α., που κράτησε τις 860 μονάδες

Οριακή πτώση κατά 0,07% για τον Γενικό Δείκτη – Στα 57,2 εκατ. ο τζίρος

2' 17" χρόνος ανάγνωσης

Με διακυμάνσεις, αλλά σε στενό εύρος, κινήθηκε ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, χωρίς ωστόσο να «απειληθούν» οι 860 μονάδες, οι οποίες όπως δείχνουν τα πράγματα έχουν γίνει το νέο σημείο ισορροπίας της αγοράς για το τρέχον διάστημα.

Το επιφυλακτικό κλίμα στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με τις μικρές στηρίξεις από τα blue chips καθώς και την παρουσία πωλητών σε κάποιους τίτλους, δεν άφησε το Χ.Α. να κινηθεί υψηλότερα, οδηγώντας σε άλλο ένα σταθεροποιητικό κλείσιμο και σε στάση αναμονής ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή πτώση 0,07% στις 862,76 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,2 εκατ. ευρώ. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,18% και στις 2.090,35 μονάδες, ενώ στο -0,14% και στις 1.313,76 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε η ΔΕΗ στο -2,28% και ακολούθησαν Coca-Cola, ΟΛΠ και ΟΤΕ με πτώση άνω του 1%, ενώ ανοδικά ξεχώρισαν η Motor Oil και η Aegean με κέρδη 4,18% και 3,04% αντίστοιχα, με τη Σαράντης να ακολουθεί στο +2,38%.

Στάση αναμονής από την πλειονότητα των επενδυτών ενόψει της σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,09% στις 592,40 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να υποχωρεί κατά 2,55% και την Alpha Bank κατά 0,60%, ενώ με κέρδη 0,97% έκλεισε η Εθνική Τράπεζα και στο +0,33% η Eurobank.

Οι αγορές φαίνεται πως έχουν προεξοφλήσει μεγάλο μέρος των αρνητικών ειδήσεων, με την αντίδραση που συντελείται στις τελευταίες συνεδριάσεις να συνοδεύεται και από την αποκλιμάκωση των επιτοκίων των κρατικών ομολόγων, σχολιάζει ο Νικόλας Πετράκης, τεχνικός αναλυτής της Whitetip Investments.

Οι κυριότεροι διεθνείς δείκτες καταγράφουν μια τεχνικής φύσεως αντίδραση από τις πρόσφατα υπερπουλημένες ζώνες τιμών, ενώ ανάλογη τεχνική εικόνα παρουσιάζει και ο Γενικός Δείκτης. Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει, όσο οι χρηματιστηριακοί δείκτες διατηρούν τη συγκεκριμένη πτωτική τεχνική δομή, η στάση των επενδυτών θα πρέπει να ακολουθεί τη στρατηγική «sell the rallies».

Για το Χ.Α., το άνω όριο διακύμανσης του Γενικού Δείκτη εντοπίζεται στην περιοχή των 875 μονάδων. Εάν δεν υπερισχύσει το πτωτικό σενάριο, μια πειστική κατοχύρωση των 875 μονάδων θα οδηγήσει τον δείκτη στην αντίσταση των 900 μονάδων, όπου εντοπίζεται και η διπλή κορυφή Ιουνίου – Αυγούστου. Εφόσον επικρατήσει το βασικό σενάριο της διόρθωσης, οι κοντινότερες στηρίξεις βρίσκονται στις 855,840 και 825 μονάδες, τονίζει ο κ. Πετράκης.

Πάντως, τα μηνύματα από τους διεθνείς οίκους συνεχίζουν να είναι ενθαρρυντικά για τις ελληνικές μετοχές. Υστερα από την HSBC, η οποία νωρίτερα αυτή την εβδομάδα επιβεβαίωσε τη θετική στάση της για το Χ.Α., και η Jefferies δηλώνει αισιόδοξη για τις προοπτικές των ελληνικών μετοχών. Οπως σημειώνει σε νέα της έκθεση, το ελληνικό Χρηματιστήριο βρίσκεται εν μέσω θετικής αναθεώρησης κερδών, και αν και έχει αρχίσει να μοιάζει λίγο ακριβό έναντι των ομολόγων του διατηρεί τη θετική στάση του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT