Νέος γύρος προσφορών για τη ΛΑΡΚΟ

Σε νέο γύρο ανταγωνιστικών προσφορών προχωράει η διαδικασία πώλησης των μεταλλείων και του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης

Σε νέο γύρο ανταγωνιστικών προσφορών προχωράει η διαδικασία πώλησης των μεταλλείων και του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ. Χθες Πέμπτη αποσφραγίστηκαν μη δεσμευτικές οικονομικές προσφορές, τόσο στο σκέλος που αφορά το ΤΑΙΠΕΔ και ειδικότερα την εκμίσθωση του εργοστασίου στη Λάρυμνα, όσο και του ειδικού διαχειριστή για την πώληση των μεταλλείων. Πρώτα αποσφραγίστηκαν οι προσφορές για τα μεταλλεία από τον ειδικό διαχειριστή και κατόπιν για το εργοστάσιο στον παράλληλο διαγωνισμό που διενεργεί το ΤΑΙΠΕΔ. Στον διαγωνισμό για τα μεταλλεία την υψηλότερη προσφορά, αν και με μικρή διαφορά σύμφωνα με πληροφορίες, έχει καταθέσει η ιρλανδική Commodity & Mining Insight Ireland και τη δεύτερη η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με την AD Holdings AG. Στον διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ προσφορά είχε υποβάλει μόνον το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings.

Πώς θα προχωρήσει η διαδικασία πώλησης των μεταλλείων και του εργοστασίου.

Ωστόσο η αρχιτεκτονική του διαγωνισμού δίνει το δικαίωμα σε όλους τους υποψηφίους να διεκδικήσουν και τα δύο περιουσιακά στοιχεία. Ετσι, καθώς η προσφορά της Commodity & Mining Insight είναι η υψηλότερη στον διαγωνισμό του ειδικού διαχειριστή έχει το δικαίωμα να καταθέσει προσφορά και για το εργοστάσιο που εκμισθώνει το ΤΑΙΠΕΔ και να εισέλθει σε ανταγωνιστική διαδικασία με το σχήμα ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings, το οποίο με τη σειρά του έχει τη δυνατότητα να βελτιώσει και τις δύο προσφορές του. Η διαδικασία αυτή αναμένεται να λάβει χώρα τις επόμενες εβδομάδες μετά και την έγκριση των αρμοδίων υπουργείων Ενέργειας και Οικονομικών. Υπενθυμίζεται ότι οι όροι της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας καθορίζονται από την Κοινή Απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Ενέργειας και Περιβάλλοντος (ΦΕΚ 5254/28.11.2020), που εκδόθηκε σύμφωνα με το άρθρο 21 της παρ. 11 του Ν. 4664/2020 (ΦΕΚ A΄ 32/14.02.2020), σε συμφωνία και με την απόφαση Nr. C (2014) 1818 final/27.03.2014 της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG Competition).

Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ μετά την αποσφράγιση της οικονομικής προσφοράς που κατέθεσε η κοινοπραξία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – AD Holdings AG ανακοίνωσε πως «θα ενημερώσει άμεσα τα αρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την οικονομική προσφορά του κοινοπρακτικού σχήματος, προκειμένου να λάβει την έγκρισή τους και να προχωρήσει στην ανακήρυξη προτιμητέου επενδυτή και στην ενεργοποίηση της διαδικασίας εκατέρωθεν πλειοδοσίας, εφόσον απαιτηθεί».

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT