Ανάπτυξη 0,6% στην αμερικανική οικονομία το γ΄ 3μηνο

Ανάπτυξη 0,6% στην αμερικανική οικονομία το γ΄ 3μηνο

Παραμένουν οι φόβοι για ύφεση λόγω της μείωσης των καταναλωτικών δαπανών και της ταχύτατης υποχώρησης της αγοράς στέγης

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Επειτα από δύο συναπτά τρίμηνα συρρίκνωσης, η αμερικανική οικονομία ανέκαμψε το γ΄ τρίμηνο σημειώνοντας ανάπτυξη 0,6%, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε χθες το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου. Σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, η ανάπτυξη την περίοδο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου φτάνει στο 2,6% και υπερβαίνει αισθητά τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών. Οπως τονίζουν οι Financial Times, τα τελευταία αυτά στοιχεία θέτουν τέλος στη διαμάχη για το κατά πόσον η μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο είναι ήδη σε ύφεση μετά τα δύο συναπτά τρίμηνα συρρίκνωσης.

Οπως, πάντως, προκύπτει από τα επιμέρους στοιχεία, η μείωση των καταναλωτικών δαπανών και η ταχύτατη υποχώρηση της αγοράς στέγης επισκιάζουν τα θετικά στοιχεία, που δεν πρόκειται να απομακρύνουν τον φόβο της επερχόμενης ύφεσης.

Μιλώντας στους New York Times ο Μάικλ Γκάπεν, οικονομολόγος της Bank of America, υπογράμμισε πως ό,τι κι αν λένε αυτή τη στιγμή οι αριθμοί, «η ανάπτυξη επιβραδύνεται και δεν απέχει πολύ δρόμο ώστε μία ακόμη επιβράδυνση να οδηγήσει την οικονομία σε ύφεση». Εξάλλου, οικονομικοί αναλυτές και επενδυτές εκφράζουν ανησυχία πως η Federal Reserve κινείται υπερβολικά επιθετικά σε ό,τι αφορά την αύξηση του κόστους του δανεισμού και θα επιβραδύνει απότομα την αμερικανική οικονομία, οδηγώντας την αναπόφευκτα σε ύφεση.

Οι καταναλωτικές δαπάνες, θεμέλιο της αμερικανικής οικονομίας, παρουσίασαν αύξηση μόλις 0,4% το γ΄ τρίμηνο σημειώνοντας επιβράδυνση σε σύγκριση με την αύξηση 0,5% το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο. Προφανής λόγος ο διαρκώς επιταχυνόμενος πληθωρισμός, που κάμπτει την αγοραστική δύναμη των αμερικανικών νοικοκυριών. Αποτελεί, πάντως, θετική εξέλιξη για την ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ, η οποία με τις αλλεπάλληλες αυξήσεις των επιτοκίων προσπαθεί εδώ και πολλούς μήνες να κάμψει την καταναλωτική ζήτηση για να αναχαιτίσει την άνοδο του πληθωρισμού.

Αναμένεται, μάλιστα, να προχωρήσει σε νέα επιθετική αύξηση στη συνεδρίαση της επόμενης εβδομάδας με μια άνοδο των επιτοκίων κατά ακόμη 75 μονάδες βάσης. Αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες, τότε τα επιτόκια του δολαρίου θα κυμαίνονται από 3,75% έως 4%.

Υπενθυμίζεται πως μέχρι τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους τα επιτόκια στις ΗΠΑ βρίσκονται σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα και οι αλλεπάλληλες αυξήσεις τους επί μήνες στοιχειοθετούν μία από τις πλέον επιθετικές αλλά και εσπευσμένες στροφές της Federal Reserve σε περιοριστική νομισματική πολιτική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT