Αλλαγή σχεδίων από τις ΗΠΑ για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Αλλαγή σχεδίων από τις ΗΠΑ για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Στο τραπέζι υψηλότερο όριο τιμής από ό,τι αρχικά είχε συζητηθεί – Δεν αναμένεται καμία απόφαση πριν από τις αμερικανικές εκλογές στις 8 Νοεμβρίου.

2' 45" χρόνος ανάγνωσης

Η Ουάσιγκτον αναγκάστηκε να περιορίσει το σχέδιο επιβολής ανώτατου ορίου στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, υπό τον αυξανόμενο κίνδυνο της αστάθειας στην αγορά του αργού, εν μέσω αυξήσεων στα επιτόκια. Αντί να στραγγαλίζουν τα έσοδα του Κρεμλίνου από το πετρέλαιο επιβάλλοντας ένα αυστηρό όριο στις τιμές που παρακολουθεί στενά ένα ευρύ «καρτέλ εθνών αγοραστών», οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πιθανό να συμβιβαστούν με ένα πιο χαλαρά ελεγχόμενο ανώτατο όριο σε υψηλότερη τιμή από την αρχικά σχεδιαζόμενη. Μόνον τα μέλη του G7 και η Αυστραλία δεσμεύονται να το τηρήσουν.

Η Νότια Κορέα ενημέρωσε επίσης ιδιωτικά τις χώρες του G7 ότι σχεδιάζει να συμμορφωθεί, ανέφεραν οι πηγές. Οι αξιωματούχοι του G7 επιδιώκουν να συμμετάσχουν επίσης η Νέα Ζηλανδία και η Νορβηγία. Αλλά είναι σαφές ότι η Ινδία και η Κίνα –οι σημαντικότεροι εμπορικοί εταίροι της Ρωσίας– δεν θα μετέχουν.

Σύμφωνα με τον προηγούμενο σχεδιασμό, ήταν υπό εξέταση ένα ανώτατο όριο τιμής από 40 έως 60 δολάρια το βαρέλι, με ορισμένους αξιωματούχους να θέλουν να διατηρήσουν το όριο όσο το δυνατόν πιο κοντά στο χαμηλό εύρος. Αλλά τώρα, αξιωματούχοι που εμπλέκονται στα σχέδια συζητούν ένα ανώτατο όριο πιο κοντά στα 60 δολάρια, παρόλο που ορισμένοι ανάμεσά τους πιστεύουν ότι αυτό θα επέτρεπε στο Κρεμλίνο να συνεχίσει να κερδίζει αρκετά έσοδα από τις πωλήσεις.

Απαντώντας σε αίτημα για σχολιασμό, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών είπε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν συζητήσει ποτέ ένα εύρος ανώτατων τιμών με τους συμμάχους.

Η Ρωσία εισέπραξε περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις πετρελαίου τον Σεπτέμβριο. Πρόκειται για αυτήν τη ροή εσόδων που έχουν προσπαθήσει να περιορίσουν οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι ηγέτες από τότε που ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε την εισβολή στην Ουκρανία. Αλλά σε μια παγκόσμια αγορά που κυριαρχείται από χώρες χωρίς δημοκρατικές κυβερνήσεις, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, η μηχανική ενός ανώτατου ορίου τιμών που σχεδιάστηκε από αγοραστές δείχνει πολύ περίπλοκη.

Το αργό πετρέλαιο Brent, το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, ήταν χθες περίπου στα 96 δολάρια το βαρέλι. Ανέβηκε σε πάνω από 139 δολάρια στις αρχές Μαρτίου, μετά την εισβολή της Ρωσίας.

Η μέση τιμή παράδοσης για το αργό Ουραλίων, το κυρίως πετρέλαιο της Ρωσίας, ήταν 63 δολάρια το βαρέλι τα τελευταία τρία χρόνια και 64 δολάρια, σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου αναφοράς τιμών Argus Media. Κοστίζει περίπου 74 δολάρια αυτόν τον μήνα.

Η αλλαγή στον τρόπο σκέψης των ΗΠΑ για ένα ανώτατο όριο τιμών έρχεται αφότου η Ουάσιγκτον πέρασε μήνες πιέζοντας τους Ευρωπαίους να τροποποιήσουν τις κυρώσεις τους στο ρωσικό πετρέλαιο. Η εξέλιξη είναι πιθανό να προσθέσει απογοητεύσεις στην Ε.Ε., με ορισμένους αξιωματούχους να σημειώνουν ότι πιστεύουν πως οι ΗΠΑ έχουν δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην ενίσχυση των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου και δεν ήταν πάντα τόσο προετοιμασμένες όσο η Ευρώπη να δεχτούν ένα οικονομικό πλήγμα για να τιμωρήσουν τη Ρωσία.

Το ανώτατο όριο τιμής, στην τελική του μορφή, αναμένεται να ανακοινωθεί πριν από τις 5 Δεκεμβρίου, όταν οι κυρώσεις της Ε.Ε. πρόκειται να τεθούν σε ισχύ και αφορούν την παροχή υπηρεσιών όπως η ασφάλιση και η χρηματοοικονομική βοήθεια σε περιπτώσεις που σχετίζονται με τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε διεθνείς πελάτες. Δεν αναμένεται πάντως καμία απόφαση πριν από τις αμερικανικές εκλογές στις 8 Νοεμβρίου. Η Ε.Ε. σκοπεύει να καθορίσει ένα ανώτατο όριο τιμών γύρω στις 25 Νοεμβρίου, περίπου 10 ημέρες πριν από την έναρξη των νέων κυρώσεων του μπλοκ στις υπηρεσίες για ρωσικές αποστολές πετρελαίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT