Credit Suisse: Δύο αυξήσεις κεφαλαίων και χιλιάδες απολύσεις

Credit Suisse: Δύο αυξήσεις κεφαλαίων και χιλιάδες απολύσεις

Η τράπεζα ανακοίνωσε ζημίες 4,034 δισ. φράγκων το γ΄ τρίμηνο έναντι 567,93 εκατ. που περίμεναν οι αναλυτές

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Κατά 4 δισ. ελβετικά φράγκα (4,1 δισ. δολάρια) αναμένεται να αυξήσει το κεφάλαιό τoυ ο τραπεζικός όμιλος της Credit Suisse, καθώς και να προχωρήσει σε χιλιάδες απολύσεις στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδίου για να επανέλθει στην κερδοφορία. Ειδικότερα, η ελβετική τράπεζα θα πραγματοποιήσει δύο αυξήσεις κεφαλαίων, συνολικού ύψους 4,1 δισ. δολαρίων, ενώ θα διαχωρίσει το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής, δημιουργώντας ξεχωριστή εταιρεία συμβουλευτικής και κεφαλαιαγορών, η οποία θα επαναφέρει στην αγορά την επωνυμία της First Boston. Πρόκειται για μια προσπάθεια να ανακάμψει ο χρηματοπιστωτικός όμιλος, διότι τόσο οι σοβαρές ζημίες όσο και η διοικητική του κρίση αμαύρωσαν την εικόνα του ως μιας εκ των τραπεζών με το μεγαλύτερο κύρος στην Ευρώπη. Η αύξηση κεφαλαίου θα διεκπεραιωθεί με την έκδοση μετοχών, οι οποίες απευθύνονται σε επενδυτές και μετόχους. Ανάμεσα σε αυτούς συγκαταλέγεται και η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας, η οποία έχει την οικονομική στήριξη του κρατικού επενδυτικού ταμείου της χώρας, ενώ με την αύξηση κεφαλαίου ίσως αναδειχθεί σε κορυφαίο μέτοχο με 9,9% στην ελβετική τράπεζα.

Για μια ιστορική στιγμή έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλός της Ούλριχ Κέρνερ, μιας και η Credit Suisse προχωράει στη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση στην πρόσφατη ιστορία της, προστατεύοντας παράλληλα το τμήμα διαχείρισης πλούτου, από το οποίο και εξαρτάται το μέλλον της. Το σχέδιο προβλέπει εκτός από την αυτονόμηση του συμβουλευτικού τμήματος και της μοχλευμένης χρηματοδότησης υπό το εμπορικό σήμα Credit Suisse First Boston, και 2.700 απολύσεις το τέταρτο τρίμηνο – όπερ σημαίνει πως θα μειωθεί το συνολικό προσωπικό της από 52.000 άτομα σε 43.000 άτομα έως το 2025. Η τράπεζα ανακοίνωσε ζημίες 4,034 δισ. φράγκων (4.09 δισ. δολ.) το τρίτο τρίμηνο έναντι 567,93 εκατ. που περίμεναν οι αναλυτές και έναντι κερδών 434 εκατ. φράγκων πέρυσι. Μόλις έγιναν γνωστά τα σχέδια της Credit Suisse, η τιμή της μετοχή της στη Ζυρίχη υποχώρησε έως και 16%.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Credit Suisse όσο και ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Αξελ Λέμαν, δέχονται πιεστικές ερωτήσεις σχετικά με το εάν η αναδιοργάνωση δραστηριοτήτων είναι επαρκής και αποζημιώσει τους μετόχους για τις απώλειες που έχουν ήδη υποστεί.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT