Υποχωρούν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

Υποχωρούν οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Θετική υποδοχή επιφύλαξαν οι αγορές στην εκλογή του πρώην υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σούνακ στην πρωθυπουργία του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι επενδυτές εκτιμούν ότι η οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα θα αποτελέσουν προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόκλησης νέων αναταραχών στις αγορές, περιορίζοντας παράλληλα την εκτίμησή τους για το μέγεθος της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας (ΒοΕ) την επόμενη εβδομάδα. Χαρακτηριστικά, μετά τη στροφή στη δημοσιονομική πολιτική που ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ την προηγούμενη εβδομάδα, οι αποδόσεις των κυβερνητικών ομολόγων υποχώρησαν ακόμη περισσότερο μετά την εκλογή του νέου πρωθυπουργού, επιστρέφοντας στα επίπεδα τα οποία βρίσκονταν πριν από την 23η Σεπτεμβρίου, όταν ανακοινώθηκε ο μίνι προϋπολογισμός, ο οποίος προέβλεπε τις μεγαλύτερες –μη χρηματοδοτούμενες– φορολογικές περικοπές από τις αρχές της δεκαετίας του 1970. Συνεπώς, οι επενδυτές δεν χρεώνουν πλέον στους κρατικούς τίτλους το «ασφάλιστρο κινδύνου» το οποίο χρέωναν την περίοδο της διακυβέρνησης της πρώην πρωθυπουργού Λιζ Τρας, λόγω έντονων ανησυχιών για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα της χώρας.

Σε ανοδική πορεία διατηρήθηκαν και οι τιμές των ευρωπαϊκών κυβερνητικών ομολόγων την εβδομάδα που διανύσαμε, εν μέσω ανησυχητικών ενδείξεων για επερχόμενη ύφεση στην Ευρωζώνη και, ως αποτέλεσμα, ενδεχόμενη ολοκλήρωση του κύκλου αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ σε χαμηλότερα από τα αναμενόμενα επίπεδα. Ο σύνθετος δείκτης υπευθύνων προμηθειών ΡΜΙ της Ευρωζώνης διατηρήθηκε τον Οκτώβριο κάτω από το κρίσιμο επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας για τέταρτο συνεχή μήνα, υποχωρώντας από 48,1 τον Σεπτέμβριο στις 47,1 μονάδες, η μεγαλύτερη μηνιαία πτώση των τελευταίων δέκα και πλέον ετών (εξαιρουμένων των περιόδων εφαρμογής lockdown λόγω της πανδημίας). Θετικό κλίμα επικράτησε και στις αγορές κυβερνητικών ομολόγων των ΗΠΑ, έπειτα από μια σειρά ασθενέστερων από τα αναμενόμενα οικονομικών στοιχείων, σε συνδυασμό με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο που υποστήριξαν ενδεχόμενη στροφή από τη Fed σε μία λιγότερο επιθετική νομισματική πολιτική τους επόμενους μήνες, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος πρόκλησης απότομης επιβράδυνσης της οικονομίας.

Η υποχώρηση των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων από τα πρόσφατα υψηλά 15 και πλέον ετών, οδήγησε σε αποδυνάμωση του δολαρίου στις αγορές συναλλάγματος.

* Τομέας Οικονομικής ανάλυσης και έρευνας διεθνών κεφαλαιαγορών της Eurobank.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT