Χρηματιστήριο: Μικρή πτώση με περιορισμένο τζίρο

Χρηματιστήριο: Μικρή πτώση με περιορισμένο τζίρο

O Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,23% στις 860,76 μονάδες

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών για τρίτη συνεχή συνεδρίαση, ωστόσο ο Γενικός Δείκτης κατάφερε και πάλι να κρατήσει τις 860 μονάδες περιορίζοντας τις απώλειες λίγο πριν από τη λήξη, μετά και τη βελτίωση του κλίματος στις ευρωπαϊκές αγορές λόγω των εκτιμήσεων για μείωση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,23% στις 860,76 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 41,38 εκατ. ευρώ. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,16% και στις 2.087,05 μονάδες, στο +0,34% και στις 1.318,19 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 0,54% στις 595,57 μονάδες.

Από το σύνολο των blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν: Coca-Cola, Ελλάκτωρ και Motor Oil με πτώση άνω του 2%, ενώ ανοδικά ξεχώρισε ο ΟΠΛ στο +3,62% και ακολούθησε με κέρδη 1,33% η ΔΕΗ.

Ο Οκτώβριος, ο οποίος ολοκληρώνεται τη Δευτέρα, αναμένεται να είναι ίσως ο καλύτερος μήνας του 2022 για την ελληνική αγορά.

Οι προϋποθέσεις για ενίσχυση του ανοδικού μομέντουμ στο Χ.Α. υπάρχουν, ωστόσο εξαρτώνται από τη συναλλακτική αναβάθμιση και την εξασθένηση των αρνητικών παραγόντων στο εξωτερικό, όπως σημειώνουν οι αναλυτές. Αυτό είναι που θα καθορίσει κατά πόσον ο βραχυπρόθεσμος στόχος της επανάκτησης των 900 μονάδων είναι εφικτός ή θα υπάρξει «αναγκαστική» επιστροφή προς τη στήριξη των 810 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση, ο Οκτώβριος ο οποίος ολοκληρώνεται τη Δευτέρα, αναμένεται να είναι ίσως ο καλύτερος μήνας του 2022 για την ελληνική αγορά, δίνοντας στον Νοέμβριο –τον μήνα όπου τα διεθνή χαρτοφυλάκια κλείνουν τα βιβλία τους για το έτος– έναν σημαντικό θετικό άνεμο.

Οπως εκτιμά ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, το Χ.Α. έχει όλα τα φόντα να αποδώσει μεσοπρόθεσμα. Είναι δεδομένο ότι θα κινείται παράλληλα με τις διεθνείς αγορές με τη διαφορά ότι στις ανοδικές φάσεις μπορεί να είναι πιο επιθετικό και στις πτωτικές πιο αμυντικό, ενώ το σημαντικό γεγονός που θα κάνει τη διαφορά είναι η επενδυτική βαθμίδα. «Το 2022 θα κλείσει θεαματικά από πλευράς ανάπτυξης, ενώ ο μεγάλος φόβος είναι οι εκλογές και η συνέχιση ή όχι της πολιτικής από την κυβέρνηση που θα σχηματιστεί», τονίζει ο αναλυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT