Tο Twitter αλλάζει για πάντα

Το Twitter ξεκίνησε ως εργαλείο οργάνωσης από κάτω προς τα πάνω· πλέον, ανήκει σε έναν από τους πλουσιότερους ανθρώπους του πλανήτη

1' 47" χρόνος ανάγνωσης

Πριν από μία δεκαετία, όταν το Twitter εμφανίστηκε ως επικρατούσα τάση, είχε την εικόνα ενός εργαλείου για την αμφισβήτηση της εξουσίας. Οι αγωνιστές υπέρ της δημοκρατίας στη Λιβύη και στην Αίγυπτο χρησιμοποίησαν το Twitter για την ανατροπή των δικτατοριών και οι Αμερικανοί για να καταλάβουν τη Γουόλ Στριτ, ενώ και το #BlackLivesMatter εδραιώθηκε στο Twitter. Αυτές οι εκστρατείες τροφοδότησαν μία από τις καθοριστικές ιδέες της δεκαετίας του 2010, ότι δηλαδή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ήταν το όνειρο ενός αουτσάιντερ, ένα εργαλείο οργάνωσης από κάτω προς τα πάνω, που θα ανέτρεπε διεφθαρμένους θεσμούς και θα έδινε στους απλούς ανθρώπους την ικανότητα να επικοινωνούν ισότιμα με μεγιστάνες και τυράννους. Αυτή η αφήγηση έληξε επίσημα, όταν το Twitter έγινε ιδιοκτησία του πλουσιότερου ανθρώπου στον κόσμο.

Τον Απρίλιο, ο Ελον Μασκ έκανε την προσφορά του, λέγοντας ότι ήθελε να μετατρέψει το Twitter σε ιδιωτική εταιρεία και να επιτρέψει στους ανθρώπους να μιλούν πιο ελεύθερα. Λίγο καιρό μετά τη συμφωνία του κ. Μασκ και του Twitter, άρχισαν τα προβλήματα. Ο πρώτος απειλούσε με αποχώρηση εάν η εταιρεία δεν παρείχε περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο υπολογισμού του αριθμού των ψεύτικων λογαριασμών. Τον Ιούνιο, το Twitter ανακοίνωσε ότι σχεδίαζε να του δώσει πρόσβαση σε μεγάλο μέρος των δεδομένων τoυ και τον Ιούλιο εκείνος είπε ότι τερματίζει τη συμφωνία. Οι δικηγόροι και των δύο πλευρών έχουν εκδώσει περισσότερες από 100 κλητεύσεις ενόψει δίκης, που αναμενόταν να αρχίσει τον Οκτώβριο. Στις 4 Οκτωβρίου, ο κ. Μασκ επανήλθε με το αρχικό τίμημα και στις 27 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε η αγορά.

Οταν ο κ. Μασκ εντάχθηκε στο Twitter το 2009, ήταν ο διευθύνων σύμβουλος μιας μικρής, χειμαζόμενης εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Ελάχιστοι άνθρωποι γνώριζαν ή νοιάζονταν ποιος ήταν, και έκανε σπάνια σχόλια στο Twitter. Ενόσω η Tesla και το Twitter ενισχύονταν, τόσο και πιο πολυάριθμοι καθίσταντο οι ακόλουθοι του Μασκ. Κι εκείνος σχολίαζε ολοένα και περισσότερο. Τα τελευταία χρόνια, καθώς ο κ. Μασκ έγινε ένας από τους μεγαλύτερους αστέρες του Twitter, η χρήση της πλατφόρμας έγινε πιο έντονη και πιο φίλα προσκείμενη στον Ντόναλντ Τραμπ. Επέλεξε να έλθει σε ρήξη με δημοσιογράφους, τάχθηκε ενάντια στην πολιτική ορθότητα και στον «ιό της πνευματικής εγρήγορσης» και χλεύαζε τις ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές ομολόγων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT