Νέα πτώση για τις μετοχές τεχνολογικών κολοσσών

Νέα πτώση για τις μετοχές τεχνολογικών κολοσσών

Παρά τα δυσοίωνα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και φέρουν τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης να καλπάζει και την ανάπτυξη να επιβραδύνεται, στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικράτησαν ευφορία και άνοδος

1' 57" χρόνος ανάγνωσης

Παρά τα δυσοίωνα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα και φέρουν τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης να καλπάζει και την ανάπτυξη να επιβραδύνεται, στα περισσότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια επικράτησαν ευφορία και άνοδος. Οι επενδυτές μοιάζουν να αντιδρούν θετικά τόσο στα δύο αυτά ανησυχητικά στοιχεία όσο και στον διπλασιασμό των επιτοκίων του ευρώ που αποφάσισε η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα. Ετσι, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με μικρά κέρδη 0,66%, ενώ οριακά σε θετικό πρόσημο έκλεισε ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με άνοδο 0,08% αλλά και ο FTSE MIB του Μιλάνου με κέρδη 0,54%. Εξαίρεση στη χθεσινή συνεδρίαση αποτέλεσε ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού που έκλεισε με μικρή υποχώρηση 0,1%.

Οριακά σε θετικό πρόσημο έκλεισε ο Xetra DAX της Φρανκφούρτης με άνοδο 0,08%.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η ομαδική υποχώρηση των μετοχών των τεχνολογικών κολοσσών, με τη μετοχή της Meta, μητρικής εταιρείας του δημοφιλούς μέσου κοινωνικής δικτύωσης Facebook, να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 52 εβδομάδων χάνοντας 4,2%. Η αξία της μετοχής της είναι ήδη κατά 25% μικρότερη από εκείνη της 24ης Οκτωβρίου, οπότε άρχιζε η εβδομάδα αποτελεσμάτων των εταιρειών. Αν και τα έσοδά της ήταν ικανοποιητικά, υπολείπονται των προσδοκιών της Wall Street. Παράλληλα, η μετοχή της Microsoft υποχώρησε χθες κατά 1,8% και βρίσκεται σε επίπεδα κατά 4,9% χαμηλότερα από εκείνα στα οποία άνοιξε στις 24 Οκτωβρίου. Τα έσοδά της υπερέβησαν τις προσδοκίες, αλλά οι επενδυτές απογοητεύτηκαν όταν ανακοίνωσε χαμηλότερα από τις προβλέψεις έσοδα από τις υπηρεσίες νέφους. Επίσης η μετοχή της Alphabet, μητρικής της Google, υποχώρησε κατά 2,3% και βρίσκεται κατά 7,6% κάτω από τα επίπεδα στα οποία ξεκίνησε την εβδομάδα των αποτελεσμάτων. Ανακοίνωσε, άλλωστε, ότι θα προχωρήσει σε μειώσεις προσωπικού για να περιορίσει τις απώλειες από την υποχώρηση της μετοχής και τις δαπάνες. Την ίδια εικόνα παρουσιάζει και ο κολοσσός της Amazon, με τη μετοχή της να υποχωρεί χθες κατά 2,2% και να βρίσκεται κατά 15,6% χαμηλότερα από την αξία που είχε στις 24 Οκτωβρίου. Μολονότι ανακοίνωσε διψήφια ανάπτυξη το γ΄ τρίμηνο, τα έσοδά της ήταν κατώτερα των προσδοκιών. Η εταιρεία προειδοποίησε, άλλωστε, πως τα έσοδα του δ΄ τριμήνου αναμένεται να είναι μικρότερα από όσα προέβλεπε αρχικά. Σε ό,τι αφορά, τέλος, τον γίγαντα του λογισμικού, την Apple, η μετοχή της υποχώρησε κατά 1,8% μολονότι ανακοίνωσε έσοδα πολύ υψηλότερα σε σύγκριση με τους άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς. Η μετοχή της έχει αξία κατά 3,7% χαμηλότερη σε σύγκριση με εκείνη της 24ης Οκτωβρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT