Χρηματιστήριο: Με κέρδη 10,26% ολοκλήρωσε τον Οκτώβριο

Χρηματιστήριο: Με κέρδη 10,26% ολοκλήρωσε τον Οκτώβριο

Ο καλύτερος μήνας στη μέχρι τώρα διάρκεια του έτους – Αλμα 18,3% για τράπεζες

2' 21" χρόνος ανάγνωσης

Με ισχυρή άνοδο, πάνω από τις 870 μονάδες και σε νέα υψηλά δύο μηνών, καθώς και με «ανεβασμένο» τζίρο κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, ολοκληρώνοντας έτσι με τον καλύτερο τρόπο έναν εξαιρετικό μήνα από πλευράς αποδόσεων και λαμβάνοντας σημαντικές στηρίξεις από την πλειονότητα των blue chips, τη στιγμή που στις ευρωπαϊκές αγορές το κλίμα ήταν σχετικά επιφυλακτικό.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό –ο οποίος σημείωσε νέο ρεκόρ στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο στο 10,7%– καθώς και για το ΑΕΠ γ΄ τριμήνου –οπότε η οικονομία της Ευρωζώνης κατέγραψε μικρή ανάπτυξη– βρέθηκαν στο επίκεντρο, ενώ η προσοχή πλέον στρέφεται στη συνεδρίαση της Fed και την απόφαση για τα επιτόκια την Τετάρτη, με τις αγορές να έχουν προεξοφλήσει αύξηση 75 μονάδων βάσης, ωστόσο το ζητούμενο παραμένει η στάση που θα κρατήσει στο προσεχές μέλλον και τυχόν ενδείξεις για πιο ήπια πολιτική.

Σύμφωνα με εγχώριους αναλυτές, οι επιδόσεις του Χ.Α. τον Οκτώβριο δίνουν σημαντικό «αέρα» στον Νοέμβριο και ενισχύουν τις ελπίδες για ανάκτηση των 900 μονάδων. Η ελληνική αγορά σημείωσε την καλύτερη μηνιαία απόδοση φέτος, με συνολικά κέρδη από το τέλος Σεπτεμβρίου της τάξης του 10,26%, ενώ ψαλιδίστηκαν οι απώλειες από τις αρχές του έτους, οι οποίες διαμορφώνονται πλέον στο μόλις 2,13%. Ο τραπεζικός δείκτης υπεραπέδωσε ξεκάθαρα αφού από τις αρχές του έτους καταγράφει κέρδη 5,1%, ενώ σε μηνιαίο επίπεδο τον Οκτώβριο σημείωσε άλμα 18,3%.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης της Δευτέρας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 1,57% στις 874,27 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 75,46 εκατ. ευρώ. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,63% στις 2.121,14 μονάδες, ενώ στο -0,35 % και στις 1.313,54 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στη χθεσινή συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε 1,57% και διαμορφώθηκε στις 874,27 μονάδες.

Στα μη τραπεζικά blue chips, ανοδικά ξεχώρισαν η ΔΕΗ και η Ελλάκτωρ στο +5,1% και το +5,08% αντίστοιχα, και ακολούθησαν με κέρδη άνω του 4% οι ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ΕΥΔΑΠ, και με άνοδο άνω του 3% η Jumbo και η Coca-Cola.

Ο τραπεζικός δείκτης κατέγραψε άνοδο 1,47% στις 604,3 μονάδες, με την Τράπεζα Πειραιώς να σημειώνει κέρδη 3,48%, τη Eurobank να κλείνει στο +1,87%, την Alpha Bank στο +1,03% και την Εθνική Τράπεζα να ενισχύεται κατά 0,55%.

Για τον Γενικό Δείκτη στοίχημα αποτελεί η ανοδική εκτόνωση μετά τη συσσώρευση της προηγούμενης εβδομάδας, με την περιοχή των 890-900 μονάδων να αποτελεί μια κρίσιμη αντίσταση, όπως σημειώνει η Depolas Investment Services, προσθέτοντας πως «κλειδί» αποτελεί η συμπεριφορά του τραπεζικού δείκτη.

Από την πλευρά της η Beta Securities σημειώνει πως ακόμα και με τις χαμηλές, μέσες, ημερήσιες συναλλακτικές συνθήκες ο Γενικός Δείκτης διεκδικεί με αξιώσεις την επαναπροσέγγιση των 900 μονάδων, επίπεδο από το οποίο ξεκίνησε και η πτωτική κίνηση στα μέσα Αυγούστου. Δεν θα είναι εύκολο ωστόσο, όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή, καθώς ο σκληρός πυρήνας της καθοδικής κίνησης είναι η ζώνη μεταξύ 860-880 μονάδων, στην οποία οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές ήταν μεταξύ 60 και 90 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT