Εκτινάχθηκε ο δανεισμός των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

Εκτινάχθηκε ο δανεισμός των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων

Για να καλύψουν το υψηλό λειτουργικό κόστος που προκάλεσε ο πληθωρισμός

2' 42" χρόνος ανάγνωσης

Αντιμέτωπες με τον υψηλό πληθωρισμό και την εκτόξευση του λειτουργικού κόστους τους, οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αναζητούν άμεση ρευστότητα και καταφεύγουν σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό που θυμίζει τις χειρότερες ημέρες του πρώτου κύματος της πανδημίας. Από την αρχή του έτους έχουν δανειστεί 76 δισ. ευρώ, καταγράφοντας το δεύτερο υψηλότερο ποσό δανεισμού μετά το ιστορικό ρεκόρ των 153 δισ. ευρώ το 2020.

Πρόκειται για εταιρείες με υψηλή βαθμολογία πιστοληπτικής αξιολόγησης, που εκδίδουν διετή ομόλογα ή ακόμη και ενός έτους, και αιτίες είναι η εκτόξευση των τιμών των εμπορευμάτων, η αστάθεια στην αγορά ομολόγων και οι εκτιμήσεις πως θα συνεχισθεί, αλλά και η ανάγκη να αποπληρώσουν χρέος που λήγει σύντομα. Ανάμεσά τους ορισμένα μεγάλα ονόματα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας όπως η ιταλική πολυεθνική παραγωγής και διανομής φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας Enel SpA, ο κολοσσός της αυτοκινητοβιομηχανίας Daimler Truck AG και η ελβετική ενεργειακή Axpo Holding. Τουλάχιστον τα 2/3 από τον συνολικό δανεισμό του τρέχοντος έτους αφορούν εταιρείες του ενεργειακού κλάδου και του κλάδου των εταιρειών κοινής ωφελείας. Στις αρχές του έτους έσπευδαν να αντλήσουν κεφάλαια οι εταιρείες εμπορευμάτων κυρίως μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που οδήγησε τις τιμές στα ύψη.

Μιλώντας στο Bloomberg για το θέμα η Λούσι Καρεσμέλ, επικεφαλής του τομέα εταιρικών δανείων σε αναδυόμενες αγορές, Ευρώπη και Αφρική στην Credit Agricole Corporate & Investment Bank, τόνισε πως οι επιχειρήσεις δανείζονται «για να ανταποκριθούν συντεταγμένα στις επιχειρηματικές υποχρεώσεις τους». Την περασμένη εβδομάδα, η ολλανδική βιομηχανία παρασκευής ιατρικού εξοπλισμού Koninklijke Philips NV, που σημειωτέον έχει βαθμολογία επένδυσης, έκλεισε δάνειο ύψους ενός δισ. ευρώ διάρκειας 12 μηνών «εξαιτίας των πρόσφατων εξελίξεων και της αστάθειας στην αγορά», όπως εξήγησε η ίδια. Εκπρόσωπος της εταιρείας ανέφερε πως λαμβάνει μέτρα που «θα ενισχύουν τη βραχυπρόθεσμη ρευστότητά της, καθώς προεξοφλεί αυξημένες ροές από τη δραστηριότητά της το επόμενο έτος».

Από την αρχή του έτους έχουν δανειστεί 76 δισ., το δεύτερο υψηλότερο ποσό από το ιστορικό ρεκόρ των 153 δισ. το 2020.

Εξίσου ισχυρό κίνητρο των επιχειρήσεων πέραν της μεγάλης ακρίβειας είναι και η ανάγκη να αποπληρώσουν χρέη που λήγουν, δεδομένων και της εκτεταμένης αβεβαιότητας στην αγορά και των κραδασμών που έχουν γνωρίσει φέτος οι αγορές ομολόγων, καθώς η αστάθεια αυτή θα μπορούσε να εμποδίσει την έκδοση νέων ομολόγων. Oπως υπογραμμίζει ο Ράινχαρντ Χάας, επικεφαλής του τομέα κοινοπρακτικών δανείων στην Commerzbank, «είναι σημαντικό να υπογραμμίσουμε την αντοχή που επιδεικνύει η αγορά κοινοπρακτικών δανείων που έχει παραμείνει ανοικτή για τους δανειολήπτες και έως τώρα δεν έχει δείξει κανένα σημάδι έλλειψης ρευστότητας».

Η προηγούμενη φορά που έγινε τόσο δημοφιλής ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός ήταν στη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, όταν η αναστολή της οικονομικής δραστηριότητας σε σχεδόν παγκόσμια κλίμακα είχε διακόψει κάθε παραγωγή. Την περίοδο εκείνη τα δάνεια έδωσαν στις εταιρείες τη δυνατότητα να ενισχύσουν τους ισολογισμούς τους εν μέσω της μεγάλης αβεβαιότητας που περιέβαλλε το πότε θα επαναλειτουργήσουν οι οικονομίες. Το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις σπεύδουν να δανειστούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αποτελεί ανησυχητικό σημάδι για τις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες τους τελευταίους μήνες προσπαθούν να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό.

Υπενθυμίζεται πως την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ προχώρησε σε διπλασιασμό του βασικού επιτοκίου της φτάνοντάς το στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί εδώ και περισσότερο από μία δεκαετία. Και στο μεταξύ την Πέμπτη, οπότε συνεδριάζει, η αμερικανική Federal Reserve ετοιμάζεται για εξίσου επιθετικές κινήσεις στη νομισματική πολιτική της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT