Με μέσο επιτόκιο 1,1% τα πρώτα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Με μέσο επιτόκιο 1,1% τα πρώτα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

Eπενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί ήδη στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης

2' 20" χρόνος ανάγνωσης

Eπενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί ήδη στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, έως το τέλος Οκτωβρίου είχαν υπογραφεί συνολικά 41 δανειακές συμβάσεις που αντιστοιχούν στο παραπάνω ποσό του 1,8 δισ. ευρώ.

Από αυτό το ποσό, 824,4 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν σε δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, 549,4 εκατ. ευρώ προέρχονται από εμπορικές τράπεζες και τα υπόλοιπα 439 εκατ. ευρώ είναι ίδια συμμετοχή των επενδυτών.

Με μέσο επιτόκιο 1,1% τα πρώτα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης-1

Τα περισσότερα από τα επενδυτικά σχέδια (43%) που έχουν συμβασιοποιηθεί εμπίπτουν στον πυλώνα Πράσινη μετάβαση του εθνικού σχεδίου «Ελλάδα 2.0». Τα υπόλοιπα (57%) εντάσσονται σε κάποιον από τους πυλώνες: Εξωστρέφεια, Ψηφιακός μετασχηματισμός και Καινοτομία, Ερευνα και Ανάπτυξη. Μάλιστα, μερικά από τα 41 σχέδια σχετίζονται με περισσότερους του ενός πυλώνες. Η δε συνεισφορά των δανειακών συμβάσεων στον κλιματικό και ψηφιακό στόχο του εθνικού σχεδίου ανέρχεται στο 36% και 28%, αντίστοιχα.

Συνολικά, στο «Ελλάδα 2.0» έχουν υποβληθεί προς το παρόν 210 επενδυτικά σχέδια, τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια που προβλέπει το πρόγραμμα (π.χ. αξιολόγηση, προ-έγκριση, έγκριση, συμβασιοποίηση). Ο προϋπολογισμός αυτών ανέρχεται σε 8,22 δισ. ευρώ (3,48 δισ. ευρώ δάνεια ΤΑΑ, 2,74 δισ. ευρώ κεφάλαια τραπεζών και 2 δισ. ευρώ ίδια συμμετοχή). Μάλιστα, από τα 210 επενδυτικά σχέδια, 112, συνολικού ύψους 1,73 δισ. ευρώ, προέρχονται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Οι επενδυτικές προτάσεις που έχουν κατατεθεί αφορούν διαφορετικούς κλάδους της οικονομίας, π.χ. υπηρεσίες, μεταφορές, τουρισμός, μεταποίηση, ενέργεια, εμπόριο και κατασκευές.

Μεταξύ των επενδυτικών σχεδίων του 1,8 δισ. ευρώ, που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί, τα μεγαλύτερα είναι τα εξής:

Εως το τέλος Οκτωβρίου είχαν υπογραφεί συνολικά 41 δανειακές συμβάσεις ύψους 1,8 δισ. ευρώ.

• Οργανισμός Τηλεπικοινωνιών της Ελλάδος: Επένδυση 187,5 εκατ. ευρώ για έργο σύνδεσης με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι και έργα υποδομής ευρυζωνικού δικτύου σε περιοχές εκτός των Αθηνών και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

• Sunlight Group: Επένδυση 105 εκατ. ευρώ για την επέκταση και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενης παραγωγικής δυναμικότητας, μέσω μεταξύ άλλων της κατασκευής νέων ενεργειακά αποδοτικών κτιριακών εγκαταστάσεων και προσθήκης σύγχρονου μηχανολογικού εξοπλισμού. Πρόσθετη επένδυση της ίδιας εταιρείας για τον ίδιο σκοπό, ύψους 70 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από άλλη τράπεζα.

• DEMO Ανώνυμος Βιομηχανική και Εμπορική Εταιρεία Φαρμάκων: Επένδυση 159,2 εκατ. ευρώ για την κατασκευή βιομηχανικού συγκροτήματος παρασκευής φαρμάκων καθώς και έργα έρευνας και ανάπτυξης νέων φαρμακευτικών παρασκευασμάτων.

• Οlympic Εμπορικές και τουριστικές επιχειρήσεις: Επένδυση 260 εκατ. ευρώ για την προμήθεια στόλου ηλεκτροκίνητων και plug-in υβριδικών οχημάτων. Πρόσθετη επένδυση της ίδιας εταιρείας για τον ίδιο σκοπό, ύψους 140 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από άλλη τράπεζα.

• Autohellas Ανώνυμος Τουριστική και Εμπορική Εταιρεία: Επένδυση 170 εκατ. ευρώ για την προμήθεια στόλου ηλεκτροκίνητων και plug-in υβριδικών οχημάτων.

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT