Ψάχνουν φοροδιαφυγή σε μεταβιβάσεις ακινήτων

Ψάχνουν φοροδιαφυγή σε μεταβιβάσεις ακινήτων

Ανοίγονται λογαριασμοί αγοραστών και πωλητών – Ελεγχοι και σε κληρονομιές

2' 51" χρόνος ανάγνωσης

Ανοίγουν λογαριασμοί αγοραστών και πωλητών ακινήτων από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της ΑΑΔΕ με στόχο να διαπιστωθεί εάν οι αγοραπωλησίες που έχουν πραγματοποιηθεί ήταν σύννομες. Οι ελεγκτές βάζουν στο στόχαστρο ακίνητα κυρίως μεγάλης αξίας, τα οποία πωλήθηκαν στο ύψος της αντικειμενικής αξίας, ενώ η πραγματική τους τιμή είναι σημαντικά μεγαλύτερη. Θα ερευνήσουν εάν υπάρχουν τυχόν καταθέσεις που δεν δικαιολογούνται και συγκεκριμένα μεταβιβάσεις χρημάτων από λογαριασμό του αγοραστή σε λογαριασμό του πωλητή και είναι πάνω από την τιμή πώλησης του ακινήτου. Επίσης θα αναζητηθούν περιπτώσεις που πραγματοποιήθηκαν αναλήψεις μεγάλων ποσών από λογαριασμό του αγοραστή κατά την περίοδο που γινόταν η αγορά του ακινήτου που πιθανόν υποκρύπτουν καταβολή τμήματος της αξίας του ακινήτου σε μετρητά. Επί της ουσίας θα ελεγχθεί εάν το ποσό της αγοράς είναι διαφορετικό από το αναγραφόμενο στο συμβόλαιο και το επιπλέον καταβλήθηκε με μετρητά. Στο πλαίσιο αυτό θα χρησιμοποιηθούν και οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου, όπως για παράδειγμα ο τρόπος πληρωμής λογαριασμών (π.χ. με μετρητά), ταξίδια και γενικότερα ο τρόπος διαβίωσης του πωλητή, που ενδεχομένως να εισέπραξε χρήματα «κάτω από το τραπέζι» κατά την πώληση του ακινήτου.

Οι υποθέσεις αυτές χαρακτηρίζονται «υψηλού κινδύνου» για τη διάπραξη φοροδιαφυγής καθώς και για ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Στο κάδρο των ελέγχων δεν μπαίνουν μόνο οι αγοραπωλησίες ακινήτων. Συνολικά για το 2023 υπολογίζεται ότι θα διενεργηθούν περισσότεροι από 2.500 έλεγχοι ακινήτων που σχετίζονται και με κληρονομιές, γονικές παροχές και δωρεές. Εμφαση θα δοθεί στις γονικές παροχές και δωρεές μετά την αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 800.000 ευρώ. Στο στόχαστρο επίσης θα βρεθούν οι βραχυχρόνιες μισθώσεις προκειμένου να διαπιστωθεί εάν τα εισοδήματα δηλώθηκαν στη φορολογική δήλωση, καθώς και οι αγορές ακινήτων από όσους διαθέτουν «χρυσή βίζα».

Στις κληρονομιές, ο έλεγχος εστιάζεται στις υποθέσεις στις οποίες υπήρξε απαλλαγή από τον φόρο κληρονομιάς ή γονικής παροχής επειδή η τιμή του ακινήτου ήταν κάτω από το αφορολόγητο όριο. Στο πλαίσιο αυτό ελέγχονται οι αναγραφόμενες στο συμβόλαιο τιμές ζώνης. Σημειώνεται ότι η απαλλαγή παρέχεται για αξία κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 250.000 ευρώ για έγγαμο, η οποία προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα ανήλικα τέκνα των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος. Επίσης, χορηγείται απαλλαγή για οικόπεδο αξίας μέχρι 50.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο και μέχρι 100.000 ευρώ για κάθε έγγαμο, προσαυξανόμενη κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.

Το πλάνο της ΑΑΔΕ

Θα ελεγχθεί εάν το ποσό είναι διαφορετικό από το αναγραφόμενο στο συμβόλαιο και το επιπλέον καταβλήθηκε με μετρητά.

Οπως προαναφέρθηκε, οι έλεγχοι εντάσσονται στο επιχειρησιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ για το 2023, το οποίο προβλέπει ακόμη τη διενέργεια 25.500 φορολογικών ελέγχων από τις ελεγκτικές υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Φορολογικής Διοίκησης, με το 70% των υποθέσεων να είναι της τελευταίας 5ετίας. Ειδικότερα θα ελεγχθούν:

• Ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έλαβαν επιστροφή ΦΠΑ καθώς και επιχειρήσεις που έλαβαν επιστροφή φόρου εισοδήματος χωρίς έλεγχο.

• Εισαγγελικές παραγγελίες για έλεγχο μεγάλων φορολογικών υποθέσεων.

• Υποθέσεις που αφορούν διασταυρωτικούς ελέγχους ενδοκοινοτικών συναλλαγών (VIES), υποθέσεις ελέγχων που διενεργούνται από ελληνικές και ξένες φορολογικές αρχές, υποθέσεις που αφορούν ανακλήσεις αδειών λειτουργίας γραφείων ή υποκαταστημάτων αλλοδαπών εταιρειών που έχουν εγκατασταθεί στην Ελλάδα.

• Υποθέσεις μη έκδοσης ή έκδοσης ανακριβών φορολογικών στοιχείων.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT