Autohellas: Ιστορικό υψηλό τζίρου και κερδών στο εννεάμηνο

Autohellas: Ιστορικό υψηλό τζίρου και κερδών στο εννεάμηνο

Η καθαρή κερδοφορία αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 54%, σε 71,5 εκατ. ευρώ

2' 36" χρόνος ανάγνωσης

Νέο ιστορικό υψηλό κερδοφορίας και τζίρου κατέγραψε, για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Autohellas σε ενοποιημένο επίπεδο κατά το εννεάμηνο του 2022. Ειδικότερα, η εισηγμένη, σε ετήσια βάση, ενίσχυσε στο εννεάμηνο τον κύκλο εργασιών κατά 17%, σε 569 εκατ. ευρώ, αυξάνοντας κατά 57%, σε 90 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρων, με την καθαρή κερδοφορία να ανέρχεται σε 71,5 εκατ. ευρώ (+54%). Συνολικά, ο απασχολούμενος στόλος για βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες ενοικιάσεις ξεπέρασε τα 49.000 αυτοκίνητα, με 9.000 συνολικές αγορές νέων αυτοκινήτων.

Σε επίπεδο τρίτου τριμήνου, που είναι το εποχικά ισχυρότερο κάθε χρήσης, ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε ετησίως κατά 22,6%, στα 217,2 εκατ. ευρώ, με τα καθαρά κέρδη να αυξάνονται κατά 42,6%, σε 42,1 εκατ. ευρώ.

Ανά τομείς δραστηριότητας, οι μισθώσεις αυτοκινήτων στην Ελλάδα κατέγραψαν αύξηση 25,3%, στα 195,5 εκατ. ευρώ του κύκλου εργασιών στο εννεάμηνο του 2022, έναντι του αντίστοιχου διαστήματος του 2021. Η αύξηση αυτή προέρχεται κυρίως από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, και συγκεκριμένα την πορεία της τουριστικής ζήτησης, την περαιτέρω αναβάθμιση του δικτύου των σταθμών, αλλά και την αύξηση μεριδίου αγοράς της Autohellas. Το 2021 και το φετινό εννεάμηνο η καθαρή επένδυση της Autohellas ανήλθε σε 202 εκατ. ευρώ για τη διεύρυνση και ποιοτική αναβάθμιση του στόλου με νέους τύπους αυτοκινήτων, με ιδιαίτερη έμφαση στα Crossover, SUV αλλά και στα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Η κερδοφορία του συγκεκριμένου τομέα υποστηρίχθηκε σημαντικά και από τις πωλήσεις μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

Το 2021 και το φετινό εννεάμηνο η καθαρή επένδυση της Auto- hellas για τη διεύ- ρυνση και την ποιο- τική αναβάθμιση του στόλου ανήλθε σε 202 εκατ. ευρώ.

Οι μισθώσεις, μέσω των επτά θυγατρικών της Autohellas, στο εξωτερικό εμφάνισαν άνοδο κύκλου εργασιών κατά 7%, στα 51,3 εκατ. ευρώ, λόγω του μικρότερου βαθμού ανάκαμψης της τουριστικής ζήτησης στις χώρες των Βαλκανίων. Ο περιορισμός, ωστόσο, των λειτουργικών δαπανών συνέβαλε ώστε και αυτός ο τομέας να παρουσιάσει σημαντική βελτίωση κερδοφορίας.

Μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις του εννεαμήνου για την Autohellas υπήρξε η συμφωνία –τον Αύγουστο– που ολοκληρώθηκε στις αρχές Οκτωβρίου για την εξαγορά της πορτογαλικής εταιρείας HR Aluguer de Automoveis (HR), η οποία αποτελεί τον δικαιοδόχο (franchisee) της Hertz International στην Πορτογαλία. Η δραστηριότητα αυτή δεν περιλαμβάνεται στα αποτελέσματα του εννεαμήνου και θα ενοποιηθεί μόνο στο τέταρτο τριμήνου του oμίλου Autohellas. Προβλέπεται ότι από το 2023 η εξαγορά αυτή θα διπλασιάσει, σε ετήσια βάση, τα μεγέθη της διεθνούς δραστηριότητας του ομίλου.

Ο κλάδος εμπορίας αυτοκινήτων και κυρίως το σκέλος της εισαγωγής – διανομής (Hyundai, Kia, Seat) εμφάνισε άνοδο κύκλου εργασιών κατά 14,5%, συνεισφέροντας με συνολικά περίπου 322 εκατ. ευρώ στον ενοποιημένο τζίρο. Αντίστοιχα, σημαντική υπήρξε η συμβολή στο λειτουργικό αποτέλεσμα του ομίλου, του οποίου το αθροιστικό μερίδιο σε ταξινομήσεις ανήλθε στο 15%. Επίσης, η Autohellas ανακοίνωσε μαζί με τη Samelet τη συμφωνία για την εξαγορά της τοπικής θυγατρικής του ομίλου Stellantis στην Ελλάδα (FCA Greece), για την εισαγωγή και διανομή Alfa Romeo, Αbarth, Fiat, Fiat Professional και Jeep. Η ολοκλήρωση αυτής της εξαγοράς τελεί υπό την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σημειώνεται ότι η εισηγμένη, όπως ενέκρινε η έκτακτη γενική συνέλευση στα μέσα Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει στις 9 Δεκεμβρίου την επιστροφή κεφαλαίου καθαρού ποσού 1 ευρώ ανά μετοχή στους μετόχους, καταβάλλοντας συνολικά περίπου 49 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT