Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Με άνοδο έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες

1' 42" χρόνος ανάγνωσης

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων έφτασαν χθες οι τιμές των ευρωπαϊκών μετοχών στη διάρκεια της συνεδρίασης, καθώς επικράτησαν στην αγορά εκτιμήσεις πως οι κεντρικές τράπεζες θα δώσουν τέλος ή τουλάχιστον θα επιβραδύνουν τον γύρο των αυξήσεων επιτοκίων. Στη συνέχεια, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια περιόρισαν τα κέρδη τους, όταν δόθηκαν στη δημοσιότητα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας που εμφανίζουν μεγάλη ζήτηση για προσωπικό από τις αμερικανικές επιχειρήσεις και καθιστούν αμφίβολο το αν θα μπορέσει η Federal Reserve να επιβραδύνει τη στροφή της σε περιοριστική νομισματική πολιτική.

Μιλώντας στο Reuters ο Νόρμαν Βίλαμιν, γενικός οικονομικός διευθυντής του τομέα διαχείρισης πλούτου στην επενδυτική UBP, απέδωσε την άνοδο των ευρωπαϊκών μετοχών σε εντυπώσεις ορισμένων επενδυτών που ερμήνευσαν τις δηλώσεις στελεχών της ΕΚΤ ως στροφή σε ηπιότερες αυξήσεις επιτοκίων. Σύμφωνα, όμως, με τον Ρόναλντ Τεμπλ, υψηλόβαθμο στέλεχος της Equity at Lazard Asset Management, «οι ελπίδες πως η Fed θα κινηθεί ηπιότερα είναι εξωπραγματικές τουλάχιστον αν μπορούμε να κρίνουμε με βάση τις νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ». Οι ευρωπαϊκές μετοχές πήραν πάντως ώθηση χθες και από τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την οικονομία της Κίνας και τις πληροφορίες που φέρουν τη δεύτερη οικονομία στον κόσμο να ετοιμάζεται να άρει τα lockdowns.

Υποχώρησαν χθες οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης EuroStoxx 600 σημείωσε αρχικά τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι εβδομάδων καταγράφοντας άνοδο 1,5%, για να κλείσει όμως τελικά με άνοδο μόνον 0,6%. Τα μεγαλύτερα κέρδη κατέγραψαν οι κλάδοι των εταιρειών βασικών πόρων, λιανικών πωλήσεων και αγοράς ακινήτων, ενώ πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές των εταιρειών ΜΜΕ. Ετσι ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε με κέρδη 1,29%, ενώ με μικρότερα κέρδη 0,64% έκλεισε ο δείκτης Xetra DAX της Φρανκφούρτης. Ομοίως και ο CAC 40 του Παρισιού, που έκλεισε με κέρδη 0,98%. Στο μεταξύ, υποχώρηση κατέγραψαν χθες οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, με εκείνες των δεκαετών του γερμανικού δημοσίου να υποχωρούν κατά 8 μονάδες βάσης στο 2,08%. Υποχώρησαν άλλωστε και οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου κατά 9 μ.β. στο 3,9881% και των διετών κατά 6 μ.β. στο 4,4368%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT