Με ρευστοποίηση κερδών ξεκίνησε ο Νοέμβριος στο Χρηματιστήριο

Με ρευστοποίηση κερδών ξεκίνησε ο Νοέμβριος στο Χρηματιστήριο

Απώλειες 0,69% και κλείσιμο στις 868,25 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη

2' 23" χρόνος ανάγνωσης

Με πτωτικές τάσεις και κατοχύρωση κερδών ξεκίνησε ο Νοέμβριος στο Χρηματιστήριο Αθηνών μετά τις εντυπωσιακές επιδόσεις του Οκτωβρίου, ο οποίος και ήταν ο καλύτερος μήνας για την αγορά από τον Νοέμβριο του 2020, κόντρα στο θετικό κλίμα που επικράτησε στις ευρωπαϊκές αγορές εν αναμονή των ανακοινώσεων της συνεδρίασης της Fed. Οπως έχουν επισημάνει και οι αναλυτές, η ζώνη των 870 μονάδων που δοκιμάζει η ελληνική αγορά δεν είναι εύκολο να κατοχυρωθεί και ειδικά με χαμηλούς τζίρους, ενώ ο τραπεζικός κλάδος αποτελεί το «κλειδί».

Η πρώτη κρίσιμη δοκιμασία για τον Γενικό Δείκτη θα είναι η περιοχή των 900 μονάδων, η οποία αποτελεί και την προηγούμενη τοπική κορυφή, όπως επισημαίνει η Depolas Investment Services. Δεδομένου ότι ο Νοέμβριος είναι στατιστικά ένας καλός μήνας για τις διεθνείς μετοχές και για το Χ.Α., και το ενδεχόμενο οι μεθεπόμενες αυξήσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες να είναι περισσότερο μετριοπαθείς, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι η ελληνική αγορά θα πραγματοποιήσει ανοδική προσπάθεια πάνω από την προαναφερόμενη περιοχή.

Στα στατιστικά της συνεδρίασης της Τρίτης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με πτώση 0,69% στις 868,25 μονάδες, ενώ ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 52,9 εκατ. ευρώ. O δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 0,70% και στις 2.106,29 μονάδες, ενώ με κέρδη 0,13% στις 1.315,26 μονάδες έκλεισε ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Στα μη τραπεζικά blue chips, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν τα ΕΛΠΕ στο -5,64% και η Ελλάκτωρ στο -3,57%, ενώ με πτώση άνω του 2% ακολούθησαν οι Lamda Development και Mytilineos. Ανοδικά ξεχώρισαν ΕΥΔΑΠ και Motor Oil με κέρδη 0,97% και 0,92% αντίστοιχα.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,56%, στις 600,9 μονάδες – Στα 52,9 εκατ. ο τζίρος.

Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 0,56%, στις 600,9 μονάδες με την Alpha Bank να υποχωρεί κατά 1,86%, την Εθνική κατά 1,20% και την Πειραιώς κατά 0,64%, ενώ με κέρδη 1% έκλεισε η Eurobank.

Το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται για το Χ.Α., σύμφωνα με τον Δημήτρη Τζάνα της «Κύκλος Χρηματιστηριακή», είναι αν η ανοδική κίνηση του Οκτωβρίου συνιστά ένα μίνι ράλι ανακούφισης ή αποτελεί μέρος μιας παρατεταμένης ανοδικής κίνησης που θα ξεδιπλωθεί σε ολόκληρο το δ΄ τρίμηνο του έτους.

Τα δεδομένα της ελληνικής οικονομίας –ΑΕΠ, βιομηχανική παραγωγή, επενδύσεις, κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων, εξαγωγές και τουριστικά έσοδα– συνηγορούν προς την εκτίμηση ότι η ανοδική κίνηση μπορεί να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρις ότου μηδενιστούν οι φετινές απώλειες του Γενικού Δείκτη, όπως σημειώνει ο αναλυτής.

Η ουκρανική κρίση είναι σε πλήρη εξέλιξη, με το ενεργειακό ζήτημα να απασχολεί όλες τις κυβερνήσεις και τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης να φτάνει το 10,7% τον Οκτώβριο, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι κεντρικές τράπεζες θα συνεχίσουν τις επιτοκιακές αυξήσεις. Ως αποτέλεσμα, η συνέχιση του χαμηλού βαθμού ορατότητας του περιβάλλοντος και η βεβαιότητα για υψηλότερα επιτόκια αναμένεται να οδηγήσουν πολλές περιοχές του πλανήτη σε ύφεση, με την Ε.Ε. να είναι μία από αυτές.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τα εταιρικά μεγέθη θα υποχωρήσουν και οι δείκτες των αγορών αναπόφευκτα θα κινηθούν πλαγιοκαθοδικά, καταλήγει ο κ. Τζάνας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT