400 τόνους χρυσού αγόρασαν οι κεντρικές τράπεζες σε ένα τρίμηνο

400 τόνους χρυσού αγόρασαν οι κεντρικές τράπεζες σε ένα τρίμηνο

Αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο αγορών που έγιναν τα τελευταία 55 χρόνια

2' 44" χρόνος ανάγνωσης

Σχεδόν 400 τόνους χρυσού αγόρασαν οι  μέσα στο γ΄ τρίμηνο του έτους στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης των διαθεσίμων τους. Κι ενώ είναι γνωστό ότι ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες που αγοράζουν προσφάτως το πολύτιμο μέταλλο είναι εκείνες της Τουρκίας και του Κατάρ, παραμένουν άγνωστοι και μυστηριώδεις οι αγοραστές μεγάλου τμήματος αυτών των ποσοτήτων χρυσού. Η Τράπεζα της Τουρκίας ειδικότερα μόνο μέσα στον Αύγουστο αγόρασε 9 τόνους χρυσού, που προστιθέμενοι στις προηγούμενες αγορές ανεβάζουν τον συνολικό όγκο των αγορών χρυσού από την Τουρκία στους 84 τόνους του πολύτιμου μετάλλου μέσα στους 12 μήνες μέχρι τον Σεπτέμβριο. Ετσι συνολικά ο χρυσός στα θησαυροφυλάκια της Τράπεζας της Τουρκίας ανέρχεται πλέον σε 478 τόνους, καταγράφοντας το υψηλότερο επίπεδο από το β΄ τρίμηνο του 2020. Σε ό,τι αφορά το Κατάρ, που δεν έχει δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για τις αγορές χρυσού, εκτιμάται πως αγόραζε χρυσό για να αυξάνει τα διαθέσιμά του στο πολύτιμο μέταλλο επί πέντε συναπτούς μήνες έως και τον Αύγουστο.

Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού, που έδωσε χθες στη δημοσιότητα τα σχετικά στοιχεία, είναι «σημαντικό» το τμήμα των αγορών χρυσού των οποίων οι αγοραστές παραμένουν άγνωστοι. Υπογραμμίζει, ωστόσο, πως δεν πρόκειται για κάτι σπάνιο, καθώς δεν αναφέρουν όλες οι χώρες τακτικά τις αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζές τους. Προσθέτει μάλιστα πως «ορισμένα θεσμικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα ανακοινώνουν μεν πόσο χρυσό αγόρασαν, αλλά το κάνουν με μεγάλη καθυστέρηση». Ανάμεσα στις χώρες των οποίων οι κεντρικές τράπεζες δεν συνηθίζουν να ανακοινώνουν δημοσίως τις αγορές χρυσού είναι η Τράπεζα της Ρωσίας και η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας. Ως εκ τούτου, το Συμβούλιο Χρυσού τόνισε πως «δεν μπορούν να αποκλειστούν περαιτέρω αγορές από άγνωστους παραλήπτες».

Οπως επισημαίνει, άλλωστε, ο σημαντικός αυτός όγκος χρυσού που έχουν αγοράσει οι κεντρικές τράπεζες αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο μετά το 1967, όταν το δολάριο ήταν ακόμη συνδεδεμένο με το πολύτιμο μέταλλο. Το Συμβούλιο Χρυσού προβλέπει, πάντως, πως οι συνολικές επενδύσεις σε χρυσό θα μειωθούν φέτος.

Ανάμεσα στις κεντρικές τράπεζες που αγοράζουν το πολύτιμο μέταλλο είναι εκείνες της Τουρκίας και του Κατάρ – Αγνωστοι οι αγοραστές μεγάλων ποσοτήτων.

Παρά την αυξημένη έως τώρα ζήτηση για χρυσό, οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου δέχονται πιέσεις φέτος εξαιτίας κυρίως των επιθετικών αυξήσεων των επιτοκίων από τη Federal Reserve, που έχουν πείσει τους επενδυτές να γυρίσουν την πλάτη στον χρυσό καθώς δεν προσφέρει αποδόσεις. Χθες η τιμή spot του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,3% στα 1.637,73 δολάρια η ουγγιά, ενώ είχε υποχωρήσει κατά 0,7% τη Δευτέρα.

Γενικά οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου στηρίζονται, πάντως, ώς ένα βαθμό από την αυξημένη ζήτηση όχι μόνον από πλευράς των κεντρικών τραπεζών αλλά και από άλλες γεωγραφικές ζώνες στις οποίες είναι μεγάλη η ζήτηση από καταναλωτές. Προπαντός από χώρες της Ασίας όπως η Κίνα και η Ινδία, όπου η ζήτηση για χρυσό, κοσμήματα και δώρα παραμένει υψηλή. Οι αγορές χρυσών νομισμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο σημείωσαν αύξηση 10% φτάνοντας στους 523 τόνους, κυρίως χάρη στη μεγάλη ζήτηση στην Ινδία. Οσον αφορά τη ζήτηση για ράβδους χρυσού και χρυσά κέρματα, η ζήτηση αυξήθηκε περισσότερο από 30% φτάνοντας στους 351 τόνους. Οπως εξηγεί, άλλωστε, ο Γκνανασεκάρ Θιαγκαραχάν, διευθυντής της Commtrendz Risk Management Services, οι τιμές του χρυσού εξαρτώνται κυρίως από εξωγενείς παράγοντες όπως το μακροοικονομικό αίσθημα και η πορεία που παίρνει το δολάριο. Μιλώντας στο Bloomberg, ο ίδιος τόνισε πως το πολύτιμο μέταλλο έχει δεχθεί περαιτέρω πιέσεις ενόψει της συνεδρίασης και των ανακοινώσεων της Federal Reserve.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT