Πλησιάζει το τέλος των αυξήσεων επιτοκίων

Πλησιάζει το τέλος των αυξήσεων επιτοκίων

Ο ρυθμός σύσφιγξης της κάθε κεντρικής τράπεζας πιθανότατα έχει κορυφωθεί, εκτιμούν αναλυτές

2' 10" χρόνος ανάγνωσης

Ο ρυθμός και η κλίμακα των αυξήσεων των επιτοκίων, που πραγματοποίησαν οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο τον Οκτώβριο, επιβραδύνθηκαν δραστικά μετά την ιστορική κορύφωση του Σεπτεμβρίου. Οι κεντρικές τράπεζες που εποπτεύουν τέσσερα από τα δέκα νομίσματα με τις περισσότερες συναλλαγές διεθνώς, προέβησαν σε αυξήσεις επιτοκίων κατά 200 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο, ενώ οι υπόλοιπες διατήρησαν αμετάβλητα τα αντίστοιχα επιτόκιά τους. Οκτώ από τις ίδιες δέκα κεντρικές τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια συνολικά κατά 550 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο, ακολουθώντας τον ταχύτερο ρυθμό σύσφιγξης σε διάστημα τουλάχιστον είκοσι ετών.

Οι τελευταίες κινήσεις έχουν φέρει συνολικές αυξήσεις επιτοκίων το 2022 από τις κεντρικές τράπεζες της «Ομάδα των Δέκα» σε 2.050 μονάδες βάσης. «Ο ρυθμός της σύσφιγξης της κάθε κεντρικής τράπεζας πιθανότατα έχει κορυφωθεί», δήλωσε ο Μάρκο Κολάνοβιτς της JPMorgan. «Η εντονότερη θεωρητικολογία από την ΕΚΤ, την Τράπεζα του Καναδά και της Αυστραλίας, καθώς και τη Fed, δείχνει ότι ο ρυθμός σύσφιγξης των κεντρικών τραπεζών είναι πιθανό να επιβραδυνθεί τους επόμενους μήνες, αν και είναι νωρίς να εκτιμηθεί εάν αυτό σημαίνει χαμηλότερο τερματικό επιτόκιο». 

Πρόσφατα, οι αγορές είχαν ενθαρρυνθεί από τις ενδείξεις ότι οι αυξήσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες –ειδικά τη Fed– επιβραδύνονταν. Ωστόσο, οποιαδήποτε αισιοδοξία σε αυτό το μέτωπο μπορεί να είναι πρόωρη, σχολίασε ο Ζαν Μποϊβίν, διευθυντής του ινστιτούτου επενδύσεων της BlackRock. «Βλέπουμε τις κεντρικές τράπεζες σε τροχιά υπερβολικής σύσφιγξης της πολιτικής», συμπλήρωσε. «Πιστεύουμε ότι η Fed, όπως και άλλες κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων χωρών, θα σταματήσει μόνον όταν η σοβαρή ζημία από τις αυξήσεις στο κόστος δανεισμού καταστεί σαφέστερη. Τα επιτόκια έχουν ήδη φτάσει σε επίπεδα που μπορεί να πυροδοτήσουν ύφεση».

Τα στοιχεία από τις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμενων αγορών είναι παρόμοια. Πέντε από τις 18 κεντρικές τράπεζες πραγματοποίησαν αυξήσεις επιτοκίων κατά 325 μονάδες βάσης τον Οκτώβριο, λιγότερο από το ήμισυ του απολογισμού του Σεπτεμβρίου και πολύ κάτω από τον μηνιαίο απολογισμό των 800 και πλέον μονάδων βάσης τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο. Η Ινδονησία, η Νότια Κορέα, το Ισραήλ, η Κολομβία και η Χιλή αύξησαν όλα τα επιτόκια, με τον κύκλο των κινήσεων αυτών να φθάνει στη λήξη του, αν και υπάρχουν ορισμένες διαφορές. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής στη Χιλή ανέφεραν ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν άλλες αυξήσεις επιτοκίων, ενώ η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ σημείωσε πως τα επιτόκια αυξάνονται σε επίπεδα πάνω από τα τρέχοντα. Τέλος, η ακραία Τουρκία, όπου ο Ταγίπ Ερντογάν πιέζει για χαμηλότερα επιτόκια, πέτυχε μεγαλύτερη από την αναμενόμενη μείωση, κατά 150 μονάδες βάσης, παρά τον πληθωρισμό πάνω από το 80%.

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

comment-below Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT