Προσαρμογή τραπεζών σε κλιματική αλλαγή ζητάει η ΕΚΤ

Προσαρμογή τραπεζών σε κλιματική αλλαγή ζητάει η ΕΚΤ

Αντιμέτωπα με εποπτικές κυρώσεις, με τη μορφή πρόσθετων κεφαλαίων, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που δεν θα συμμορφωθούν

1' 37" χρόνος ανάγνωσης

Αντιμέτωπες με την επιβολή εποπτικών κυρώσεων, δηλαδή πρόσθετων κεφαλαίων, είναι οι ευρωπαϊκές τράπεζες που δεν έχουν υιοθετήσει αποτελεσματικές μεθόδους προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Την προειδοποίηση αυτή απηύθυνε χθες η ΕΚΤ, αποτιμώντας τα αποτελέσματα έρευνας που πραγματοποίησε μαζί με 21 εθνικές αρμόδιες αρχές σε 186 τράπεζες με συνολικό ενεργητικό 25 τρισ. ευρώ, από την οποία προέκυψε ότι «οι τράπεζες απέχουν ακόμη πολύ από την επαρκή διαχείριση των κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων».

Πρόκειται για την πρώτη παρόμοια προειδοποίηση που απευθύνει η Κεντρική Τράπεζα, καθώς τα stress tests που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Ιούλιο, δεν περιείχαν σαφείς εποπτικές κυρώσεις.

Η ΕΚΤ έθεσε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα προσαρμογής των τραπεζών με κλιμακωτές προθεσμίες ώστε να ανταποκριθούν σταδιακά σε όλες τις εποπτικές προσδοκίες που έθεσε στον οδηγό της για τους σχετικούς με το κλίμα και τους περιβαλλοντικούς κινδύνους το 2020. Αρχικά έως τον Μάρτιο του 2023 οι τράπεζες θα πρέπει «να κατηγοριοποιήσουν επαρκώς τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους και να προβούν σε πλήρη αξιολόγηση των επιπτώσεών τους στις δραστηριότητές τους».

Σε ένα δεύτερο βήμα, που ορίστηκε το αργότερο μέχρι το τέλος του 2023, η ΕΚΤ αναμένει από τις τράπεζες να συμπεριλάβουν τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους στην εταιρική τους διακυβέρνηση, τη στρατηγική και τη διαχείριση κινδύνων τους. Ορισμένες τράπεζες, σημειώνει η ΕΚΤ στη χθεσινή ανακοίνωσή της, έχουν ήδη αρχίσει να σχεδιάζουν τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα και να συνεργάζονται με τους πελάτες τους. Ωστόσο, στις περισσότερες τράπεζες εξακολουθεί να επικρατεί μια προσέγγιση αναμονής. Για παράδειγμα, οι τράπεζες δεν θέτουν ενδιάμεσους στόχους ή όρια στην ανάληψη κινδύνων με σκοπό την εκπλήρωση των μακροπρόθεσμων στρατηγικών τους δεσμεύσεων ή τους θέτουν με τέτοιο τρόπο ώστε ο άμεσος αντίκτυπος στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της τράπεζας να είναι αμελητέος. Σε ένα τελευταίο βήμα, έως το τέλος του 2024 οι τράπεζες αναμένεται να ανταποκριθούν σε όλες τις υπόλοιπες εποπτικές προσδοκίες για τους κλιματικούς και περιβαλλοντικούς κινδύνους που περιγράφονται το 2020, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους ενσωμάτωσης στη διαδικασία εσωτερικής αξιολόγησης κεφαλαιακής επάρκειας (ICAAP) και της προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT