Ρεκόρ εσόδων αναμένει φέτος ​​​​​​​η Lamda Hellix

Ρεκόρ εσόδων αναμένει φέτος ​​​​​​​η Lamda Hellix

Με ρεκόρ εσόδων αναμένεται να ολοκληρωθεί η φετινή χρονιά για την Lamda Hellix

2' 46" χρόνος ανάγνωσης

Με ρεκόρ εσόδων αναμένεται να ολοκληρωθεί η φετινή χρονιά για την Lamda Hellix που κατασκευάζει κέντρα δεδομένων και παρέχει υπηρεσίες φιλοξενίας δεδομένων σε αυτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η εταιρεία αναμένεται να εμφανίσει τζίρο άνω των 20 εκατ. ευρώ, που είναι ο μεγαλύτερος τα τελευταία 19 χρόνια λειτουργίας της εταιρείας.

Κατά την περασμένη χρήση, η εταιρεία εμφάνισε σε ετήσια βάση μειωμένο κατά περίπου 8% κύκλο εργασιών που διαμορφώθηκε σε 15,3 εκατ. ευρώ, λόγω της υποχώρησης των μη επαναλαμβανόμενων εσόδων τα οποία αναμένεται να ανακάμψουν φέτος. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών, επενδυτικών αποτελεσμάτων και αποσβέσεων (Ebitda) υποχώρησαν κατά 23%, σε περίπου 5 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα το περιθώριο προσαρμοσμένου Ebitda μειώθηκε κατά 8%, σε 33%, με την καθαρή κερδοφορία της Lamda Hellix να τοποθετείται σε 644,4 χιλ. ευρώ από 1,8 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία εμφάνισε το 2021 καθαρά κέρδη 644,4 χιλ. ευρώ, με μειωμένο τζίρο σε ετήσια βάση κατά 8%.

Η Lamda Hellix, με πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο τον Απόστολο Κάκκο, αναφέρει στην οικονομική έκθεση για τα αποτελέσματα του 2021 ότι η ζήτηση για υπηρεσίες συνεγκατάστασης (για τη φιλοξενία εξοπλισμού τρίτων), ψηφιακού νέφους (cloud) και διασυνδεσιμότητας θα αυξηθούν περαιτέρω λόγω της ψηφιοποίησης των εταιρειών που έχει επιταχυνθεί λόγω της πανδημίας. Ωστόσο, κατά τη Lamda Hellix, η ενισχυμένη ζήτηση δεν συνοδεύεται από την αύξηση νέων παικτών. Βασικός λόγος γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι το κόστος κατασκευής ενός κτιρίου με τις απαραίτητες προδιαγραφές για τη φιλοξενία δεδομένων πολλαπλών χρηστών είναι εξαιρετικά υψηλό, ενώ απαιτούνται συνεχείς τακτικές επενδύσεις σε πάγιο εξοπλισμό με σκοπό την παροχή σύγχρονων και ποιοτικών υπηρεσιών. Επίσης, για την εικοσιτετράωρη παρακολούθηση και λειτουργία των κέντρων δεδομένων είναι απαραίτητη η ύπαρξη καταρτισμένου προσωπικού, ενώ τα κέντρα δεδομένων αποτελούν ιδιαίτερα ενεργοβόρες εγκαταστάσεις.

Το κόστος

Πόσο όμως κοστίζει η κατασκευή ενός data center; Σύμφωνα με τον δείκτη κόστους που έχει δημιουργήσει η βρετανική συμβουλευτική εταιρεία Turner & Townsend, στην Αθήνα η κατασκευή στοιχίζει –εξαιρουμένου του κόστους κτήσης γης– 6,80 ευρώ ανά Watt. Η Αθήνα ανήκει στις πέντε φθηνότερες πόλεις του δείκτη της βρετανικής εταιρείας, που καλύπτει συνολικά 45 αγορές, με το Κέιπ Τάουν, την Μπογκοτά, τη Βαρσοβία και το Μουμπάι να προηγούνται με μικρή διαφορά.

Ωστόσο, παράγοντες της αγοράς αναφέρουν στην “Κ” ότι το κόστος των 6,80 ευρώ ανά Watt δεν επιτρέπει την κατασκευή ενός κέντρου δεδομένων υψηλών προδιαγραφών, είναι δηλαδή χαμηλό. Όπως προσθέτουν, εάν ληφθεί υπόψη το κόστος γης και η σύνδεση με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, το κόστος εκτινάσσεται στα 10 έως 15 ευρώ ανά Watt σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σύμφωνα με το δείκτη της Turner & Townsend, τα ηνία, όσον αφορά το κόστος (χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το τίμημα κτήσης του ακινήτου) κατέχει η Ζυρίχη με 12,5 ευρώ ανά Watt, ενώ τη δεύτερη, τρίτη και τέταρτη θέση καταλαμβάνουν η Σίλικον Βάλεϊ, το Νιου Τζέρσεϊ, το Τόκιο και η Σιγκαπούρη με κόστος από 11,40 ευρώ έως 11,60 ευρώ ανά Watt.

Όπως ακόμη προκύπτει από διαδικτυακή έρευνα της εταιρείας με παίκτες της αγοράς των κέντρων δεδομένων, το 73% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι μέσα στο 2022 η αξία των προσφορών που κατατέθηκαν για την κατασκευή ενός κέντρου δεδομένων αυξήθηκε κατά περισσότερο από 15%. Προβλέπει ακόμη περαιτέρω άνοδο των τιμών τους επόμενους δώδεκα μήνες.

Κύρια χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης αγοράς, κατά την έρευνα της Turner & Townsend, είναι η μεγάλη μεταβλητότητα τιμών και η αβεβαιότητα ως προς την προμήθεια των απαιτούμενων υλικών, γεγονός που καθιστά την έγκαιρη ολοκλήρωση αυτού του είδους των έργων δύσκολη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT