Επιπλέον 2,5 δισ. για στήριξη των γαλλικών νοικοκυριών

Επιπλέον 2,5 δισ. για στήριξη των γαλλικών νοικοκυριών

Θα κατευθυνθούν στη λεγόμενη «έξτρα επιταγή ενέργειας» και σε εκπτώσεις στα καύσιμα, με μειώσεις κατευθείαν στα πρατήρια βενζίνης

1' 51" χρόνος ανάγνωσης

Την αύξηση κατά 2,5 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό της Γαλλίας αποφάσισε η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Ελιζαμπέθ Μπορν για την αντιμετώπιση των αυξήσεων στην ενέργεια. Μετά τον Αύγουστο είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση προβαίνει σε αυξήσεις των δημοσίων δαπανών με στόχο την προστασία των πιο αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων. Τον τροποποιημένο προϋπολογισμό παρουσίασε χθες στο υπουργικό συμβούλιο, ενώ αναμένεται να συζητηθεί άμεσα στη γαλλική Βουλή. Δύο είναι οι τομείς στους οποίους σκέφτεται η κυβέρνηση να επενδύσει αυτά τα επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ, όπως σχετικώς αναφέρει σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle. Πρώτον, στη λεγόμενη «έξτρα επιταγή ενέργειας» προς τα νοικοκυριά για την αντιμετώπιση των αυξήσεων, και δεύτερον, σε εκπτώσεις στα καύσιμα, με μειώσεις κατευθείαν στα πρατήρια βενζίνης. Οι «επιταγές ενέργειας», που οι δικαιούχοι λαμβάνουν μέσω ταχυδρομείου, αφορούν 12 εκατ. νοικοκυριά και κυμαίνονται από 100 έως 200 ευρώ, ανάλογα με την οικονομική τους κατάσταση. Εδώ προστίθενται και βοηθήματα για πανεπιστήμια ή άλλους οργανισμούς.

Οι εκπτώσεις στα καύσιμα, που έχουν ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο, έχουν περάσει από διάφορες φάσεις: των 0,50, 0,30, 0,20 και 0,10 ευρώ. Με πρόσφατη απόφαση της κυβέρνησης η έκπτωση των 30 λεπτών ανά λίτρο στην αντλία θα διατηρηθεί έως τις 15 Νοεμβρίου. Θα μειωθεί στη συνέχεια στα 10 λεπτά του ευρώ έως το τέλος του χρόνου, εκτός νεοτέρων αποφάσεων που θα αφορούν και το 2023. Παρά τις πρόσθετες αυτές δαπάνες εκτιμάται πως δεν θα επιβαρυνθεί ιδιαίτερα το έλλειμμα. Η κυβέρνηση αισιοδοξεί μάλιστα ότι από 5% του ΑΕΠ που είναι σήμερα, θα υποχωρήσει στο 4,9% χάρη στα αυξημένα (κατά 4 δισ. ευρώ) κρατικά έσοδα από εισπράξεις στη φορολογία, βοηθούντος και του πληθωρισμού.

Ωστόσο, από την αρπάγη του πληθωρισμού δεν ξέφυγαν τα γαλλικά αρτοποιεία και οι περίφημες μπαγκέτες. Τα επίπεδα πληθωρισμού είναι πρωτοφανή για τα τελευταία 40 χρόνια. Η μπαγκέτα, το αναμφισβήτητο «ψωμί του φτωχού» στη Γαλλία, βλέπει τελευταία την τιμή της να χτυπάει «κόκκινο». Σύμφωνα με προβλέψεις, αναμένεται να ξεπεράσει το 1 ευρώ έως το τέλος του χρόνου. Για χρόνια κόστιζε περίπου ένα «πενηνταράκι», γύρω στα 55 λεπτά. Σήμερα έφθασε τα 0,94 λεπτά. Οι Γάλλοι αρτοποιοί προειδοποιούν για επιπλέον αύξηση 10 λεπτών, όπως αναφέρει η DW. Σύμφωνα με μελέτες, τέλος, ένα καλάθι με 38 βασικά τρόφιμα που κόστιζε 100 ευρώ πέρυσι τον Οκτώβριο, φέτος έφθασε κοντά στα 120 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT