Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές εν αναμονή της Fed

Απώλειες στις ευρωπαϊκές αγορές εν αναμονή της Fed

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Με απώλειες ολοκλήρωσαν χθες τη συνεδρίαση σχεδόν όλα τα μεγάλα χρηματιστήρια στη Γηραιά Ηπειρο, απαλείφοντας προηγούμενα κέρδη, διότι οι επενδυτές έδειχναν επιφυλακτικοί αναμένοντας την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για ακόμη μία αναμενόμενη αύξηση επιτοκίων.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με -0,29%, διακόπτοντας ένα τριήμερο κερδών, το οποίο τον οδήγησε σε επίπεδα πλησίον των επιπέδων ρεκόρ επτά εβδομάδων. Tον Οκτώβριο, ο δείκτης είχε σταθερά κέρδη χάρις στο ότι τα καλύτερα των αναμενομένων εταιρικά αποτελέσματα κατεύνασαν τον φόβο για μια ύφεση στην Ευρωζώνη.

Στο Λονδίνο, χθες, ο FTSE 100 έκλεισε με -0,58%, με -0,61% ο DAX στη Φρανκφούρτη, με -0,81% ο CAC 40 στο Παρίσι και με -0,38% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη, ενώ ο FTSE MIB είχε άνοδο 0,03% στο Μιλάνο. Αργά χθες το βράδυ και πριν από το κλείσιμο της αμερικανικής αγοράς οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 είχαν κάμψη εν αναμονή της απόφασης της τράπεζας κατά 0,23% και 0,63%, αντιστοίχως.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με -0,29%, διακόπτοντας ένα τριήμερο κερδών.

Αλλωστε, τα στοιχεία για τη δημιουργία θέσεων εργασίας τον μήνα Οκτώβριο έδειξαν μεγαλύτερη αύξηση από την αναμενόμενη, αποτυπώνοντας και πάλι την ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας στις ΗΠΑ και υποδηλώνοντας την αμετακίνητη θέση της τράπεζας σε επιθετικές αυξήσεις για κάποιο διάστημα. «Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναμενόταν να αποφασίσει ακόμη μία τεράστια αύξηση 75 μ.β., αλλά αυτό έχει προεξοφληθεί. Εκείνο που θα επηρεάσει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις αγορές είναι η διατύπωση και οι λέξεις του προέδρου της Τζερόμ Πάουελ σχετικά με την πορεία της οικονομίας και τι επιφυλάσσει το μέλλον», παρατηρεί η Σουζάνα Στρίτερ, πρώτη τη τάξει αναλύτρια επενδύσεων και αγορών στην Hargreaves Lansdown. «Ορισμένοι ελπίζουν ότι θα δώσει κάποια ένδειξη πως θα υπάρξει πιθανός μετριασμός της επιθετικής προσέγγισης».

Στην Ευρώπη οι κλάδοι με τις σοβαρότερες απώλειες ήταν εκείνοι των ειδών νοικοκυριού και ατομικής φροντίδας, της εξόρυξης και της υψηλής τεχνολογίας. Οι δείκτες τους είχαν κάμψη από 1,3% έως 1,8%. Κερδοφόρος ήταν η χθεσινή συνεδρίαση για τον τομέα της περίθαλψης, χάρις στην εκτίναξη της τιμής μετοχής της Novo Nordisk κατά 7,4% λόγω βελτίωσης των προοπτικών για τα ετήσια κέρδη της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT